Glokom tedavisi hakkında faydalı bilgiler

Glokom tedavisi hakkında faydalı bilgiler

Glokom yani herkes tarafından bilinen adı ile göz tansiyonu, ne yazık ki üzerinde durulmayan ve aslında erken tedavi edilmez ise ciddi sonuçlara sebep olan bir göz hastalığıdır. Glokom, gözün ön tarafında bulunan sıvının görme sinirine uyguladığı basınç nedeni ile ortaya çıkan ve hemen fark edilemeyen uzun süreli bir tahribata neden olan bir rahatsızlıktır. Sinsi şekilde gelişen bir göz hastalığı olduğu için, çok ileri safhalarda kendini göstermektedir. En ciddi sonuçlardan biri de görme kaybının büyük bir oranda kaybolmasına neden olmasıdır.

Glokom tedavisi ele alınmadan önce glokom çeşidinin belirlenmesi önemlidir. Tıbbi otoritelerce belirlenen ve görülme sıklığına göre farklılık gösteren 4 çeşit glokom bulunmaktadır.

1-Kronik Glokom: En sık rastlanan glokom türüdür. Genel olarak yaş ile bağlantılıdır. İlerleyen yaşlarda, göz içerisindeki boşaltma kanallarının işlevini yerine getirememesi nedeni ile görme sinirlerinde oluşan basınç sonucu görme bozukluğunun oluşmasıdır. Tedavi edilebilir bir göz rahatsızlığıdır fakat teşhisi konusunda aldatıcı olabilmektedir. Kronik glokom tedavisinde ilaç ile göz sıvısı kontrol altına alınmaktadır. Nadir vakalarda basınç kontrol altında tutulabilmek için ameliyat gereklidir.

2-Akut Glokom: Göz içerisindeki boşaltma kanallarının aniden tıkanması ve dolayısı ile göz içi basıncının artması ile oluşan glokom türüdür. Tehlikeli sonuçlara neden olabilecek bir göz rahatsızlığıdır. Ani gelişimi sebebi ile görme kaybına neden olmaktadır. Kontrol altına alınmaması durumunda kalıcı görme kaybına sebebiyet verir. Akut glokom rahatsızlığı kronik glokomun aksine belirtilere sahiptir;

Bulanık görme,
Gözde ya da gözlerde ağrı,
Baş ağrısı,
Işık etrafında halkalar görülmesi,
Bulantı ve kusma
Bu belirtilerin görülmesi durumunda hemen göz kontrolüne gidilmesi gerekmektedir. Akut glokomun tedavisi ameliyattır.

3-Doğuştan Glokom: Nadirde olsa anne karnında başlayan ve bu şekilde hayata gelinen glokom türüdür. 10.000 doğumda 1 görülebilen ender bir göz rahatsızlığıdır. Yeni doğanın ışığa hassasiyeti ve normalin dışında göz sulanması durumunda teşhis edilebilmektedir. Doğuştan glokom türünde ameliyat gereklidir.

4-Başka Göz Rahatsızlıklarına Bağlı Oluşan Glokom: Görme bozuklukları, katarakt, tümörler, göz rahatsızlıkları nedeni ile olunan ameliyatlar vb. rahatsızlıklar yüzünden oluşan glokom türüdür. Teşhis edilmesinin ardından ilaç ya da duruma göre ameliyat ile tedavisi sağlanmaktadır.

Bu makale 13 Kasım 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hilmi Çuhadaroğlu

Op. Dr. Hilmi ÇUHADAROĞLU, 9 Ekim 1960 tarihinde doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimini Antalya Lisesi’nde bitirmiştir. Aynı yıl Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1984 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1984-1985 yılları arasında Erzincan’ın Armudan Bucağı Sağlık Ocağı’nda, 1985-1986 yılları arasında ise Ankara Numune Hastanesi Hızır Acil Servis’inde hekimlik yapmasının ardından 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Göz hastalıkları Anabilim Dalı’nda ihtisas eğitimine başlamıştır. 1991 yılında Göz Hastalıkları Uzmanı olmuştur. 1990-1991 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts’te Tufts Üniversitesi Göz Kliniği’nde çalışmalar yapmıştır. 1992-1995 yılları arasında SSK Ankara Hastanesi Göz Kliniği Uzman Hekim olarak görev yapmış olan Op. Dr. Hilmi ÇUHADAROĞLU, 1992 yılından beri ...

Etiketler
Göz hastalığı
Op. Dr. Hilmi Çuhadaroğlu
Op. Dr. Hilmi Çuhadaroğlu
Ankara - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube