Göz ağrısı corona virüs belirtisi olabilir.

Göz ağrısı corona virüs belirtisi olabilir.

GÖZ AĞRISI ,CORONA VİRÜS BELİRTİSİ OLABİLİR !

Gün geçtikçe Corona virüs belirtileri hakkında yeni bilgiler ortaya çıkıyor.Son zamanlarda virüsün genel belirtileri olan öksürük,yüksek ateş,yorgunluk,nefes almada zorluk,eklem ağrıları çekmek ve koku alamama gibi belirtiler dışında,gözlerde yaşanan sorunların da Corona virüs belirtisi olabileceği ortaya çıktı.Yapılan incelemeler, Corona virüs hastası her 3 kişiden 1'inin gözlerinde ağrı olduğunu ortaya çıkardı. Uluslararası ve Türkiye’deki Covid-19 pandemi hastanelerindeki doktor meslektaşlarımız ile bağlantı kurarak hastaların göz belirtileriyle ilgili hızlı bir konsültasyon süreci başlattık. Uluslararası makaleler,tüm bilimsel araştırmalarımız ve meslektaşlarımız ile yapmış olduğumuz görüşmeler bize gösterdi ki, her 3 Covid-19 hastasının 1'inde bazı göz rahatsızlıkları belirtisi oluştuğuna karar verdik. Durumu yeniden değerlendirdiğimizde, hastanın en baştaki o nedensiz görünen göz ağrısı ve kızarıklığının Covid-19 sonucu olduğunu anladık.

,GÖZ AĞRISI CORONA VİRÜS BELİRTİSİ OLABİLİR .

Bu göz belirtileri,bazen diğer şikayetler oluşmadan,en erken bulgu olarak ortaya çıkabilir. -Göz ağrısı. -Göz sulanması. -Gözün akında kanlanma,kızarma. -Gözde yanma hissi. Yukarıdaki belirtilerin herhangi birinin görülmesi halinde,mutlaka göz doktorunuz ile temasa geçmenizin faydası olacağını düşünüyoruz.Göz doktorunuz bu konuyla alakalı size tüm bilgilendirmeyi ve değerlendirmeyi yapacak ve gerekli gördüğü durumlarda sizleri Covid-19 testi için pandemi hastanelerine yönlendirecektir. Covid-19 pandemisini yaşadığımız bugünlerde göz kızarıklığı olan bir kişinin Covid-19 hastalığı açısından da sorgulanması gerekmektedir. Eğer bulaş düşünülürse enfeksiyon hastalıkları ile konsulte edilmelidir. Göz kızarıklığı şikayetinin varlığında hastalığın başlangıç döneminde olabileceği ve özellikle Corona virüslerin çok bulaşıcı özelliğinden dolayı hastalığı yayma tehlikesi çok önemlidir. Göz kızarıklığı olan hastaların da ,bir Covid-19 şüphelisi gibi diğer bulgularda ateş,öksürük, nefes darlığı sorgulanmalıdır. Testleri pozitif çıkan hasta rutin tedavi protokolleri uygulanmaktadır. Bu aylarda,alerjik konjonktivitlerin en yoğun dönemini yaşamaktayız. Alerjik konjonktivite bağlı oluşan göz kaşıntısı Corona virüs hastalığının bulaşmasında, yayılmasında önemli bir sebep olabilir. Alerjik rahatsızlığı olan kişilerin göz ve burun kaşıntısına bağlı yüzüne ve gözüne dokunma oranları daha fazla olduğu için bulaş riskleri daha fazladır. Covid-19 hastalığının önlenmesindeki en önemli aşamanın korunma olduğu bilinmekte; bu yüzden alerjik konjonktivi olan hastalar tedavilerine azami özen göstermelidir. İlaçlarını ve diğer koruyucu önlemleri almada daha dikkatli olmaları gerekmektedir.

GÖZ KURULUĞU OLAN HASTALAR BUGÜNLERDE DAHA DİKKATLİ OLMALI.

Pandemi nedeniyle evde kaldığımız şu günlerde vaktimizin çoğunu ekran başında ve cep telefonu ile geçirmekteyiz. Bu durum yine göz kaşıntısına sebep olan göz kuruluğunu tetiklemekte ve kaşınmaya bağlı elimizi daha çok yüzümüze gözümüze götürmemize sebep olmaktadır. Bu sebepten dolayı göz kuruluğu olan hastalar tedavilerine bugünlerde azami özen göstermeli ve virüsten korunmada bir zafiyete sebep olmamalıdır.

SALGIN SÜRESİNCE KONTAKT LENS YERİNE GÖZLÜK KULLANILMALI.

Salgın süresince kontak lens yerine gözlük kullanmak,korunma açısından daha doğru olacaktır.Yine bu döneme özgü olarak mümkünse kontakt lens kullanımına belli bir süre ara verilmesi gerekir. Kontakt lens kullanımında hijyene azami özen gösterilmelidir. Hatta bu dönemde gözlük kullanımı,damlacık yoluyla gözümüze bulaşmada koruyucu bir bariyer oluşturduğundan daha faydalı olacaktır. Bu dönemde gözlüklerin de temizliğine dikkat etmeli ve dezenfektanlarla sık sık temizlenmelidir. Sağlık Bakanlığının koordinasyonunda virüs salgınının bulaş zincirini kırmak için,zorunlu haller olmadıkça dışarı çıkılmamalıdır. Buna karşılık gözümüzde meydana gelen ani görme kayıpları,ışık çakmaları,kanlanmalar,sinek uçuşmaları,göze kimyasal madde kaçması,glokomlu hastalarda gözdeki ağrılı görme azalmaları gibi acil durumlarda ,derhal Göz hekiminizle irtibat kurarak bilgi almalı,yoksa en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle.

OP.DR.AHMET UMAY NICOSIA/ CYPRUS

Bu makale 30 Mayıs 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Umay

He was born in Ankara 20.11.1969. He will be secondary school in Ankara,and completed his primary education and education at TED Found Ankara College.  He started medical school by studying English at Meditzinkski Universitet Plovdiv in Bulgaria. Creating a task as a GP for a while followed by England in the United Kingdom/England. He graduated from Queen Mary University of London as a Master of Science(Ophthalmology Specialty).(1996-2000) He graduated from the University of Bristol School of Medicine. Scientific,Surgical Literature.(2000-2001) living, graduation news for a short time,vitreoretinal field duties at Morfields International Eye's of Cilical Surgery Hospital. He has worked in many effective surgeries with good academics and surgeons of the west,such as Prof.Dr. AndrewDavid Dick & Prof. Dr. Rebecca Ford. The ...

Op. Dr. Ahmet Umay
Op. Dr. Ahmet Umay
Kıbrıs - Göz Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube