Hafta hafta gebelik; 20.hafta


Hamileliğiniz: 20. hafta
Bebeğiniz nasıl gelişiyor:
Bebeğinizin ağırlığı şu anda yaklaşık 300 gram ve boyu yaklaşık 25 cm dir. Bu günlerde içinde yüzdüğü amnion sıvısından daha çok içmekte, yutmakta ve hıçkırmaktadır. Ayrıca barsaklarında şimdiden siyah ve yapışkan bir tür kaka olan mekonyum üretilmektedir. Camcı macunu gibi olan bu ilk kakayı doğduğunda bezinde görebileceksiniz ( ancak bazı bebekler mekonyumu rahimde veya doğum sırasında yapabilir)
Sizin hayatınız nasıl değişiyor:
Tebrikler! Hamileliğinizin yarısını tamamladınız. Rahminizin tepe noktası , göbek deliğinizle neredeyse aynı seviyede ve muhtemelen 4 ile 6 kilo civarında aldınız. Şu andan itibaren her hafta yarım kilo alacağınızı düşünebilirsiniz. (Hamileliğinize normal kilonuzun altında başladıysanız, biraz daha kilo almaya ihtiyacınız olabilir; normal kilonun üstünde başladıysanız, muhtemelen biraz daha az almanız gerekebilir.)
Kırmızı kan hücrelerinizin oksijen taşıyan hemoglobin kısmını oluşturmak için kullanılan bir mineral niteliğindeki demiri yeterli miktarda aldığınızdan emin olun. Hamilelik sırasında, vücudunuz artan kan hacminize ve ayrıca büyümekte olan bebeğinize ve plasentaya yetişmek için daha fazla demire ihtiyaç duyar. Kümes hayvanları (özellikle kırmızı et) ve kabuklu deniz hayvanları da demir içerir. Bazı yaygın et dışı demir kaynakları ise bakliyat, soya bazlı ürünler, ıspanak, erik suyu, kuru üzüm ve demir takviyeli mısır gevreğini kapsar.
Bir doğum öncesi kursa henüz kayıt yaptırmadıysanız, bu hafta itibariyle başlamayı düşünebilirsiniz. Bu tip bir kurs sizi ve eşinizi doğum sancısının ve doğumun zorluklarına hazırlamaya yardımcı olabilir. Birçok hastane ve doğum merkezi, haftalık toplantılar ya da bir günlük yoğunlaştırılmış oturum şeklinde dersler sunabilir. Birçok topluluğun da bağımsız eğitmeni vardır. Arkadaşlarınıza, ailenize veya sağlık uzmanınıza tavsiyelerini sorun.
Gece iyice dinlenmek
Vücudunuzda meydana gelen bazı belirli ve pek de belirli olmayan değişiklikler sebebiyle, hamileliğiniz ilerledikçe gece uykusu uyumak zorlaşabilir. Aşağıdaki ipuçlarına göz atın :
Gebeliğe bağlı yüksek östrojen seviyesi burnun içini kaplayan mukoza zarının şişmesine katkıda bulunur hatta daha fazla mukus üretmesine yol açar ; böylelikle horlamaya başlayabilirsiniz. Yapmanız gereken: Yan yatarak uyuyun ve kafanızı biraz yüksekte tutun.
Mide yanması ve hazımsızlık yatakta uzanırken sizi çok rahatsız edebilir. Yapmanız gereken: Mide yanmanızı tetikleyen yiyeceklerden kaçının, yatmadan önce yediklerinizi sindirmek için iki-üç saat bekleyin ve yaslanan rahat bir koltukta yarı dik pozisyonda ya da üst gövdenizin altına ekstra yastık koyup buna dayanarak uyuyun.
Bacak krampları sizi derin bir uykudan sarsarak uyandırabilir. Yapmanız gereken: Topuktan başlamak suretiyle bacağınızı uzatarak ve ayak parmaklarınızı kaval kemiğinizin tersine doğru hafifçe esneterek krampı hafifletin veya birkaç dakika yürüyün. Doktorunuza kalsiyum ve magnezyum takvisiyle ilgili danışın.
Rahat bir uyuma pozisyonu bulmak için bütün gece dönüp duruyorsunuz. Yapmanız gereken: Dizlerini kırarak yan yatın ve bacaklarınızın arasına bir yastık koyun. Ekstra rahatlık ve destek için karnınızın altına ve sırtınızın arkasına başka yastıklar yerleştirin. Veya şekilli hamilelik vücut yastığı kullanmayı deneyin.
Gecenin bir yarısı sıcak basıyor ve terliyorsunuz. Hamile kadınların metabolizma, hormonlar ve kilolarındaki değişiklikler sebebiyle normalden biraz daha sıcak hissetmeleri yaygındır. Yapmanız gereken: Yatak odanızı serin tutun ve mümkün olduğunca soyunun.
Yataktan çıkmak her zamankinden daha zor! Yapmanız gereken: Yatağın kenarına bakacak şekilde yan dönün. Bacaklarınız yandan sarkıtın ve oturma pozisyonundayken kendinizi itmek için kollarınızı kullanın. Ayaklarınızı yere düz basın ve ayağa kalkın.
Pamuk gibi doğal, nefes alabilen kumaştan yapılmış bir pijama giyin. Nemi cildinize hapseden ve sizi nemli ve soğuk tutan sentetiklerden kaçının.
Diş etlerinizin bakımı
Dişetlerinizde kanama ya da hassasiyet olduğunu fark ettiniz mi? Hassas dişetleri, hamilelik sırasındaki yaygın şikayetlerden biridir. Daha yüksek progesteron seviyeleri, dişetlerinizin plaktaki bakterilere daha fazla reaksiyon göstermesine yol açabilir. Bu durum, ağzınızdaki kan miktarının artmasıyla birlikte, diş ipi ya da diş fırçası kullandığınızda bile kanayan hassas dişetlerine neden olabilir. Hamile kadınların neredeyse yarısı, bu sözde “hamilelik dişeti iltihabına” yakalanır.
İyi bir ağız bakımı uygulamak ve düzenli olarak diş bakımı yaptırmak suretiyle dişeti hastalıkları riskini en aza indirebilirsiniz. Aşağıdaki önerilenleri yapın:
Günde en az iki kere iyice fırçalayın (yumuşak kıllı bir fırça ve floridli diş macunu kullanın), her gün diş ipi kullanın ve ağzınızı suyla ya da antibakteriyel ağız çalkalayıcısıyla çalkalayın.
Dişlerinizi fırçalamayı bitirdikten sonra , çocuklar için olan çok yumuşak kıllı bir fırçayla macun sürmeden dişetlerinizi fırçalayın. Bittikten sonra tuzlu suyla ağız içini çalkalayın. Dişeti kanamalarının oldukça azladığını göreceksiniz.
Son zamanlarda diş hekiminizi ziyaret etmediyseniz, eksiksiz temizlik ve kontrol için mutlaka görünün..
Neden sık sık kabız oluyorum?
Büyüyen rahminiz sebebiyle sindirim sisteminiz üzerinde meydana gelen baskıyla birlikte hormonal değişiklikler kabızlığa yol açabilir. Progesteron hormonu bağırsak kaslarını gevşetir ve böylece sindirim sisteminizin tümü yavaşlar. Besinler sisteminizde ne kadar uzun süre kalırsa, vücudunuz bu besinlerden o kadar çok su emer ve böylece dışkınız sertleşir. Hamileliğiniz ilerledikçe büyümekte olan rahminizin bağırsaklarınıza ve rektumunuza baskı yapmaya başlaması nedeniyle, sindirim sisteminiz daha da yavaşlar. Ayrıca demir takviyelerinin kabızlığa da yol açabildiğini unutmayın. Bol bol su içmek, orta düzeyde egzersiz yapmak ve lif açısından zengin besinler almak yardımcı olabilir.