Doktorsitesi.com

Rahim içi myomlar

Prof. Dr. Özay Oral
Prof. Dr. Özay Oral
19 Temmuz 20143066 görüntülenme
Randevu Al
Rahim içi myomlar

Rahim içi myomlar,

Myomlar rahim duvarındaki kas tabakasından  orijin aldığına inanılan urlardır. 20-35 yaş arası kadınların %25 inde, yaşam boyu 10 kadının 7’ sinde myom oluşur. Myomlar yerleşim yerlerine göre adlandırılır. Rahim içine doğru büyüyen myomlara submüköz  myomlar denir.  Genelde  myomların ¼ ünde şikayet olur fakat  rahim içine doğru büyüyen myomlar  en az sessiz kalan tiplerdir.  Myomların genellemede %03-05 ‘inde sarkomla karşılaşılabilir.  Sarkom denen kötü tip tümörler  yaş ilerledikçe ve menapoz sonrasındaki submüköz myomlarda  olasılığı artmaktadır.

Ortay çıkarrtığı rahatsızlıklar;  Adet düzensizlikleri, Kasık ağrıları, Kısırlık, Aşırı Kanamalar ve Düşük şeklindedir.

Rahim içine doğru büyüyen myomların rahim içindeki  parçasının yüzdesi, rahmin hangi duvarına yerleştiği, büyüklük ve sayılarına göre  tedavi  stratejisi tayin edilir.

Günümüzdeki en çağdaş tedavi şekli Histeroskopi dir. Histeroskopinin sağladığı avantajlar; Kısa bir operasyon süresi, Kısa hastane kalış süresi,  Karın bölgesinde kesi yapılmadığı için kısa iylesme ve  minimal enfeksiyon  olması şeklinde sıralanabilir.  Başarı operatörün deneyimli olması ve teknik donanım yetetrliliği ve güçlük derecesinden geçmektedir.  Bazen büyük myomlar birden çok seans ile alınması gerekebilir. Başarı 0ranı yüksek, rahim alınma tehlikesi son derece azdır.

Riskleri; Rahim delinebilir,  kanama olabilir, İşlem çok uzun sürerse, kullanılan suyun bir kısmı hastanın kan damarlarına girer ve hayati tehlikesi olabilen beyin ödemi meydana gelebilir. Uzun vadede gebelik olduğunda rahim duvarı yırtılması, plasentanın rahim duvarına aşırı yapışması söz konusu olabilir. Ancak bunlar çok nadir görülen komplikasyonlardır.

Çocuk isteği varsa myom alınan yerlerin iyleşmesi yaklaşık iki ay bir süre aldığı için yardımcı üreme teknikleri veya gebeliği arttırıcı diğer işlemlerin yapılması bu kadar bir süre ertelenir. Tüp bebek yapılacaksa bu tedaviden sonra  yapılmalıdır.    

Prof. Dr. Özay Oral 

Etiketler

HisteroskopiHisteroskopi nasıl yapılırMiyom ve tüp bebek tedavisiRahim içi miyomlarRahim içi miyomlar neden olurMiyom tedavisi ve sonrasıMiyom tedavisi ve histeroskopi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Özay Oral

Prof. Dr. Özay Oral

Prof. Dr. Özay ORAL, tıp eğitimini 1980 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapmış ve 1985 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır