Hamilelikte mide yanması neden olur? nasıl geçer?

Hamilelikte mide yanması neden olur? nasıl geçer?

Mide yanması ve mide ekşimesi hamilelikte sıkça karşılaşılan bir sıkıntıdır. Hamilelikte mide yanması genellikle hamilelikle birlikte salınan hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır. Gebelik hormonlarından olan progesteron metobolizmada sindirimi yavaşlatır, besin maddelerin kana karışması ve midenin boşalımı gecikir. Bunun sonucunda da hamilelikte mide yanması gibi sorunlar ortaya çıkar.

Hamilelik süresince kasta yavaşlama meydana gelir bu durum mide kapakçığı olarak bilinen kasta zayıflamaya yol açar, normal seyrinde çalışmayan bu kas yüzünden asitler yemek borusuna kaçar ve midede yanma ekşime gibi problemlerle karşılaşılır.

Hamilelikte mide yanmasına ne iyi gelir?

Hayatın normal akışında reflü şikayeti olan bireyler de mide yanması yaşar. Bu doğrultuda domates, soğan, sarımsak, asitli içecekler, sigara, dondurma, şerbetli tatlılar, çikolata, kızartma ile yapılan yemekler, salça, baharatlı yemekler, turşu, portakal, acı biber gibi yiyecekler mide yanması olan kişilerin yememesi gereken besinlerdendir. Aynı şekilde hamilelik sırasında da aynı tedbirleri almak gereklidir.

Hamileyken mide yanmasına karşı yenmemesi gerekenler

·Portakal

·Greyfurt

·Domates

·Biber salçası / Domates salçası

·Acı biber

·Turşu

·Baharat

·Kızartma ile yapılan yemekler

·Patates kızartması

·Ketçap mayonez

·Çikolata

·Dondurma

Yukarıda belirtilen besinler mide yanmasını tetikler, hamileyken tabi ki aşerme durumu fizyolojik bir gerçektir fakat ne kadar çok dikkat edilirse mide yanması şikayetleri de o kadar azalır.

·Hamilelik sırasında sıkça rastlanan mide yanması durumunda ilk başvurulması gereken gıda ılık süttür. Ilık süt mide yanmasını azaltır.

·Aynı şekilde uzmanlar tarafından da tavsiye edilen lifli gıdalar reflüye iyi gelir, lifli gıdalar hamilelikte mide yanmasına da iyi gelir.

·Beslenme süresince ağır yiyeceklerden, yağlı katı yiyeceklerden uzak durarak öğünlerde yavaş yemek yenmesi de oldukça önemlidir. Hızlı yemek yemek de mide yanmasını arttırır.

Bu makale 22 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu

Op. Dr. Ahmet Emin MUTLU, 1982 yılında Kayseri'de doğmuştur. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak 2005 yılında tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını aynı üniversitede yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı olmuştur. 2016 yılına kadar Üreme Sağlığı, endoskopik - laparoskopik cerrahi ve tüp bebek alanında çalışmalarını sürdürmüştür. 2017 - 2018 Yılları arasında Prof. Dr. Tayfun Bağış ve Prof. Dr. Mehmet Cincik gibi Tüp Bebek ve Genetik alanında deneyimli hocalarla çalışmış, İstanbul Acıbadem Altunizade Hastanesi'nde tüp bebek temel eğitimini tamamlamıştır. Bu dönemde İstanbul’da birçok klinikte araştırma ve gözlemlerine devam etmiş, Tekrarlayan Tüp Bebek başarısızlığı konusunda deneyim kazanmış ve PRP uygulama eğitimi almış olup mesleki çalışmalarına ise, Kayseri Hüma Kadın Hastal ...

Etiketler
Hamilelikte beslenme
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Op. Dr. Ahmet Emin Mutlu
Kayseri - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube