Hafta hafta gebelik: 32. hafta


Bebeğiniz nasıl gelişiyor?
Bebeğinizin ağırlığı 1700 grama ulaşmıştır boyu da neredeyse 42,5 cm uzunluğundadır. Artık rahminizde büyük bir yer kaplamaktadır. Haftada yaklaşık 450 gram almaktasınız ve bunun hemen hemen yarısı doğrudan bebeğinize gitmektedir. Bebeğiniz kalan 7-8 hafta içinde en az ağırlığının üçte biri veya yarısı kadar daha kilo alacaktır.
Şu anda ayak tırnakları, el tırnakları ve saçları mevcut olup, cildi, yumuşamakta ve pürüzsüzleşmektedir.
Sizin hayatınız nasıl değişiyor:
Kan hacminiz, siz hamile kaldığınızdan bu yana, sizin ve bebeğinizin artan ihtiyaçlarına karşılamak için yüzde 40 -50 artış gösterdi. Rahminizin yukarıya doğru baskısı nedeniyle nefes darlığı ve mide yanması hissedebilirsiniz. Rahatsızlığınızı azaltmaya yardımcı olmak için, yastıklarla desteklenerek uyumaya ve daha sık ve daha az yemeye çalışın.
Sırt ve bel ağrısı:
Hamileliğiniz ilerlerken bel ağrısının başlaması da oldukça sıktır. Yine de bu haftaya kadar hiç sırt /bel ağrısı yaşamadıysanız bu durumu doktorunuzla paylaşın çünkü bu bir erken doğum işareti de olabilir. Sırt ağrınızın sorumlusu muhtemelen büyüyen rahminiz, almış olduğunuz kilolar ve hormonal değişikliklerdir. Genişleyen rahminiz, ağırlık merkezinizi değiştirir ve karın kaslarınızı gevşeterek zayıflatır, duruşunuzu değiştirir ve sırtınıza yük bindirir. Hamilelik sırasındaki hormonal değişiklikler, pelvik kemiklerinizi omurganıza ekleyen eklemleri ve bağ dokularını gevşetir. Bu durum, dengenizi azaltabilir ve uzun süre boyunca yürürken, ayakta dururken, otururken, yatakta dönerken, alçak bir sandalyeden ya da küvetten kalkarken, eğilirken veya eşya taşırken ağrıya yol açar.
Nefes darlığı :
Her zamankinden fazla nefes nefese kaldığınızı ve bir nefes açlığı içinde olduğunuzu mu hissediyorsunuz?
Yapabileceğiniz ve yapamayacağınız aktiviteler hakkında gerçekçi olun ve vücudunuzun sesini dinleyin. Çok zor fiziksel faaliyetlerden kaçının.
Duruşunuza dikkat edin, omuzlarınızı geriye iterek dik durmaya çalışırsanız , akciğerlerinizin genşlemesi için daha çok yer kalır.
Arkanıza yaslanın, başınızı ve sırtınızı ekstra yastıklarla desteklerseniz, gece daha derin nefes aldığınızı fark edersiniz.
Bebeğim gündüz daha az oynarken geceleri sürekli tekmeliyor , normal mi?
Birçok anne adayı, bebeğinin gece daha aktif olduğunu belirtir, ancak bunun sebebi tam olarak bilinmemektedir. Büyük ihtimalle hamile bayanlar, günlük koşuşturmacanın bittiği, daha sakin ve sessiz olunan gece saatlerinde hareketleri daha çok farketmektedir.