Hafta hafta gebelik; 17.hafta

Hafta hafta gebelik; 17.hafta

Hamileliğiniz: 17. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğinizin iskeleti değişerek yumuşak kıkırdaktan kemiğe dönüşmekte, göbek kordonu giderek kalınlaşmaktadır. Bebeğinizin ağırlığı şu anda 140 gramdır ve kafadan popoya yaklaşık 12 cm boyundadır. Eklemlerini hareket ettirebilir ve ter bezleri gelişmeye başlar.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:

Biraz dengesiz hissetmeye mi başladınız? Karnınız büyüdüğü için ağırlık merkeziniz değişir ve böylece bazen ayaklarınızın üstünde pek sabit duramadığınızı hissetmeye başlayabilirsiniz. Düşme riskinin yüksek olduğu durumlardan kaçınmaya çalışın. Tökezleme riskini azaltmak için alçak topuklu ayakkabılar giyin: karnınızda oluşabilecek bir travma, hem sizin hem de bebeğiniz için tehlikeli olabilir. Ayrıca, arabaya bindiğinizde emniyet kemerinizi taktığınızdan emin olun .  Kalçanızın çevresinden güvenli bir şekilde çekilmiş emniyet kemerinin kucak kısmını karnınızın altında tutun

Gözlerinizin kurumaya başladığını da fark edebilirsiniz. Bu durum için bazı kayganlaştırıcı ( lubrikan) damlalar yardımcı olabilir. Kontakt lensleriniz rahatsız ederse, daha kısa aralıklarla kullanmayı deneyin. Rahatsızlığınız yine de geçmezse doğum sonrasına kadar gözlük kullanın.

Hamilelikteki Rüyalar

Birçok kadın, rüya görmenin  hamilelik sırasında çok hızlandığını belirtir. İlginç bir şekilde, ikinci ve üçüncü üç aylık dönemde, birçok rüyanın meydana geldiği döngü niteliğindeki hızlı göz hareketi (REM) uykusunda daha az zaman geçirirsiniz. O halde neden bu kadar sık ve canlı rüyalar görürsünüz?

Bunun nedeni, en azından kısmen çiş yapmak, mide yanmasıyla, bacak kramplarıyla, huzursuz bacak sendromuyla veya sırt ağrısıyla başa çıkmak veya daha rahat bir pozisyona geçmek için uyandığınızda rüyayla dolu bir döngüye müdahale etmenizden kaynaklanıyor olabilir. REM uykusu sırasında uyanmak, rüyalarınızı daha çok hatırlamanıza neden olabilir.

Bu durum, hamilelik sırasında rüyaların kısmen daha canlı görünmesinden de kaynaklanıyor olabilir çünkü birçok kadın için hamilelik, duyguların yükselme zamanı anlamına gelir fakat sebebi yine de tam olarak bilinmemektedir.

Gerilen ve kaşınan cildiniz:      

Cildiniz gerginleştikçe, özellikle memeleriniz ve karnınız kaşınabilir. Bunların etkilerini aşağıdaki şekillerde azaltabilirsiniz: Sıcak değil ama ılık suda duş ya da banyo yapmak. Yumuşak, nemlendirici bir sabun kullanmak.  Banyodan ya da duştan sonra cildiniz hala nemliyken bolca nemlendirici sürmek. Bol ve pamuklu giysiler giymek.

Neden çok unutkanım?

Birçok hamile kadının kısa süreli  belleklerinin hamile sırasında normal olmadığını söylemesinin kesinleşmiş bir açıklaması yoktur fakat bu duygu, az uyumanın sonucu olabilir.  Vücudunuz değiştikçe ve daha çok rahatsızlık verdikçe, uyku düzeniniz bozulabilir. Bu sersemletici duyguya katkıda bulunabilen diğer faktörler ise hormonları, stres ve zihnin sürekli bebekle ilgili pek çok şeyle meşgul olmasıdır.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz GÖKALP KAYA, 8 Ağustos 1976 tarihinde İstanbul 'da doğmuştur. 1994 yılında İzmir Fen Lisesi'nden mezun olmuştur. Ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlamış ve tıp doktoru unvanı almıştır. 2004 yılında ise Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde ihtisasını tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 2005 yılında Acıbadem Kadıköy Hastanesi Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla görev yapmaya başlamıştır. 2006 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından verilen "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlamış ve sertifika sahibi olmuştur. Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nin 2007 yılında bir eğitim merkezi olduktan sonra kursiyer hekimlerin eğitiminde görev almıştır. ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Hamileyim ve neden çok unutkanım?
Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube