Fiziksel aktiviteden kaçtıkça obezite riski artıyor

Fiziksel aktiviteden kaçtıkça obezite riski artıyor

Günümüzde obezite, gelişmiş ülkelerin değil gelişmekte olan ülkelerin de önemli sağlık sorunu. Beslenme alışkanlıklarımız ve tüketilen besin tercihi en önemli neden. Kısaca obezite;  vücutta fazla yağ birikmesi olarak tanımlanabilir. Yiyeceklerden ihtiyacımız olandan fazla kalori aldığımızda vücutta yağ olarak depolanır. Günümüz insanı fiziksel aktiviteden kaçmakta, telefon, bilgisayar, televizyon başında saatlerce hareketsiz kalmakta, bu arada sürekli kalorisi yüksek atıştırmalıklarla beslenmektedir. Ulaşım araçlarının artmasıyla da insanlar daha az yürümekte, teknolojik araçların hayatımıza yoğun biçimde girmesiyle daha az çalışılmaktadır. Öte yandan toplum olarak spor yapma alışkanlığımızın olmaması da başlıca etkenlerdendir. Bu noktada diğer tüm tedavi yöntemlerini uyguladığı halde başarılı olamayan kişiler için Obezite Cerrahisi hem fazla kilomuzu çözmede  hem de obeziteye bağlı  olarak gelişen ikincil hastalıkların önlenmesinde etkin ve kalıcı çözüm sunan bir yöntemdir. Obezite Cerrahisinde amaç sadece kilo vermek değildir, bunun yanında en önemlisi diyabet, hipertansiyon uyku apnesi , yürüme bozuklukları gibi aşırı kiloya bağlı bir çok hastalığında tedavisini yapmaktır.

Diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi sonrasında obezite hastalarında  başarılı sonuç elde edilemediği durumlarda obezite cerrahisi uygulanabilir.

Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

Diyet egzersiz, ilaç tedavisi gibi tüm tedavi yöntemlerini uygulamış ancak başarılı olamamış kişiler için obezitenin  cerrahi tedavisi bu kişiler için uygun yöntemi olabilir. Hasta cerrahi işlem görmeden önce tüm ilgili birimlerle değerlendirilmelidir  ve anestezi açısından ameliyata elverişli olmalıdır.öHasta seçimi vücut kitle  indeksine göre yapılır. Vücut kitle indeksi 40 üzerinde ise hasta opere olabilir. 35 ile 40 arasında ise ek bir hastalığı varsa (hipertansiyon Tip 2 diyabet , uyku apne sendromu, trigliserit yüksekliği  kalp hastalığı, hipoventilasyon sendromu, karaciğer yağlanması gibi )  eğer vücut kitle indeksi 30- 35 arasında ise medikal tedavilerle kan şekeri kontrol altına alınamayan Tip 2 Diyabet hastalarına ameliyat önerilebilir.

Obezite Ameliyatı Öncesi

Öncelikle kişi, cerrahlar tarafından detaylı bir şekilde muayene edilir. Doktor, ameliyata uygun olup olmadığına karar verdikten sonra ise hastayı obezite ameliyatı konusunda bilgilendirir. Hastanın da kabulü alındıktan sonra kardiyolog, göğüs hastalıkları, psikolog, anestezi uzmanları, endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları tarafından da  değerlendirilir. Ayrıca hastaya ameliyat öncesi mide endoskopisi, karın ultrasonografisi bir çok laboratuvar testi  yapılır.

Obezite Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Ameliyatlar Genel anestezi ile laparoskopik ( kapalı ) yöntemle deneyimli cerrahi ekip tarafından gerçekleştirilir. Ameliyat sona erdikten sonra hastanın durumuna ve anestezi uzmanının önerisiyle bazen gözlem amaçlı bir gece yoğun bakıma alınabilir. Bu durumun dışında kalan hastalar anesteziden tam olarak uyandıklarında odalarına gönderilir.

Obezite Ameliyatı Sonrası

Başarılı bir ameliyat sonrasında obezite rahatsızlığından kurtulmak, sağlıklı ve kaliteli bir yaşama kavuşmak için hastalar dikkatli olmalıdır.  Hastanede gerekli kontrollerin yapılması ve daha sonrasında hastanın taburcu edilmesinden sonra tedavi süreci devam etmektedir. Diyetisyen ve ameliyatı gerçekleştiren cerrahın uygun gördüğü diyet programı hasta tarafından dikkatlice uygulanmalıdır. Hasta, doktorun belirttiği süreçlerde egzersiz yapmamalı ve düzenli kontrollerini aksatmamalıdır.

Bu makale 18 Haziran 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Kerim Güzel

Dr.Öğr.Üyesi Kerim GÜZEL, 15 Ocak 1975 tarhinde Samsun - Çarşamba'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimini Samsun'da bitirdikten sonra 1993 yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde   tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 2004 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında 2004 yılında Çarşamba Devlet Hastanesi'nde göreve başlayan Dr.Öğr.Üyesi Kerim GÜZEL, 2008 yılında Çarşamba Devlet Hastanesi'nde Gastrointestinal Endoskopi Ünitesini kurmuş ve burada her türlü endoskopik işlemleri uygulamaya başlamıştır. 2009-2010 yılları arasında aynı kurumda Başhekim Yardımcılığı görevinde bulunmuştur. 2010 yılında ise Hospitalpark Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi kadr ...

Etiketler
Obezite ameliyatı
Doç. Dr. Kerim Güzel
Doç. Dr. Kerim Güzel
Samsun - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube