Doktorsitesi.com

PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) ted

Prof. Dr. Fatih Ağalar
Prof. Dr. Fatih Ağalar
20 Ekim 201984 görüntülenme
Randevu Al
PİLONİDAL SİNÜS (KIL DÖNMESİ) ted

Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs;latince kıl veya saç anlamına gelen “pilos” ile yuva anlamına gelen “nidus” kelimesinin birleşmesinden oluşmuştur.İşte pilonidal sinüs sakrokoksigeal bölgede görülen infektif hastalıktır. Genellikle pubertede ve semptomların 20-25 yaş arası ortaya çıktığı görülmüştür. Erkek populasyonda daha sık görülür. Genellikle vücut yapısı şişman, fazla kıllı kişilerde sık görülmektedir.

Hastaların yarısına yakını pilonidal apse ile başvururlar. Diğer başvuru nedenleri ise pis kokulu akıntı, devamlı olan enfeksiyondur.Bunun yanında koltuk altında, parmaklar arası, göbekte, suprapubik bölgede olabilir.
Fizik muayenede postanal bölgede orta hatta, anüsten daha geride sinüs ağızları görülür. Buralardan kıllar dışarı çıkar. Palpasyonda sinüs traktüsüne basıldığı zaman sinüs ağzından cerahat gelir.

TEDAVİ

Öncelikle esas tedavi o bölgenin temizliği ve kıllardan arındırılmasıdır.

Tedavi yöntemleri ise:

1-küretaj

2-fenol enjeksiyonu,

3-eksizyondur.

Küretaj genellikle sinüs küçük ve enfekte değilse kıllar çekilir.
Çok sayıda sinüs ağzı olan veya Fenol enjeksiyonunda %50’lik fenol primer traktüse enjekte edilir. Bu işlem iki-üç kere tekrarlanır ve üç dakika fenole maruz bırakılmalıdır.

Eksizyonda ise sinüs traktı çıkarılır. Yara açık bırakılır veya primer olarak kapatılır. Çok sayıda sinüs ağzı olan ve geniş olan pilonidal sinüsde Limberg flep onarımı gibi yöntemler kullanılmaktadır.

Etiketler

TedavisiKıl dönmesi tedavisiKıl dönmesi

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Fatih Ağalar

Prof. Dr. Fatih Ağalar

Prof. Dr. Fatih Ağalar, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1986 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu tıp fakültesi'nde 1998 yılına kadar hasta kabulü yapmıştır.

1988 Yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Yardımcı Doçent kadrosuna atanmış ve 1999 yılında Doçent Doktor unvanı almış ve

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır