Fibromiyalji nedir? fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji nedir? fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Son günlerde sıklıkla duyduğum; Fibromiyalji sendromu (FMS) olarak da adlandırılan fibromiyalji, vücutta genel hassasiyet alanlarının oluştuğu, kaslarda ve kemiklerde ağrı ile genel yorgunluk hissedilen, uyku düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik, yani uzun süreli bir durumdur.

Henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte gerçekleştirilen en son araştırmalar ışığında fibromiyaljinin enfeksiyon, travma ve stres gibi bir kısım tetikleyici ile etkisini gösteren kalıtsal özelliklere bağlı genetik eğilimlerden kaynaklandığı görülmektedir.

Bir çok başka nedeni olabileceği gibi, ağır bir fiziksel veya duygusal travma geçiren kişilerde fibromiyalji gelişebilir. Bu durum travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) ile bağlantılıdır. Travma gibi, stres de bireylerde uzun süre devam eden etkiler bırakabilir. Stres, fibromiyalji tetiklenmesine katkıda bulunabilecek hormonal değişikliklerle bağlantılıdır.

Fibromiyaljinin ağrı haricindeki belirtileri arasında sürekli yorgunluk, uyku sorunları, uzun süre boyunca uyumaya rağmen dinlenmiş hissetmeme (dinlendirici olmayan uyku), başağrısı, depresyon, anksiyete, odaklanma veya dikkat sorunları, karın boşluğunda acı ya da ağrı, gözlerde kuruluk ve interstisyel sistit gibi mesane problemleri bulunmaktadır. Fibromiyalji bireylerin duygusal halini ve günlük enerji seviyesini de etkileyebilir.

Fibromiyalji için henüz kesin bir tedavi yoktur. Tedavi süreci bunun yerine semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanır. Bunun için ilaçlar, kendi kendine bakım yöntemleri, psikoterapi ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılır.

Bu makale 1 Eylül 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Hilal Uçak

Uzman Klinik Psikolog Hilal Uçak lise öğreniminin ardından lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Yüksek lisansını Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Anabilim Dalı'nda "Öfke İfade Tarzlarının Çocukluk Çağı Travması ve Bağlanma Stilleri ile Değerlendirilmesi" başlıklı tezi ile Prof. Dr. Sinan Canan danışmanlığında tamamlayıp Klinik Psikolog Unvanını almıştır.  Fransız Lape Hastanesi ve NP Beyin Hastanesi'nde stajlarını tamamlamıştır. Eğitim hayatının ardından özel bir eğitim kurumunda kurum müdürlüğü yapmıştır. Uzman Klinik Psikolog Hilal Uçak mesleki hayatına çocuk, ergen ve yetişkin terapistliği  ile devam ettirmektedir. EMDR Derneği ve Theraplay Derneği üyesidir. Ayrıca, Çocuk Kitabı olan; Ayşe Sıfır Atık Öğreniyor 1 kitabının yazarıdır. Yetişkinlerde İlgi Alanları; Depresyon, panik atak, travma, sosyal ...

Etiketler
Ağrılı
Uzm. Psk. Hilal Uçak
Uzm. Psk. Hilal Uçak
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube