Evlilikte cinsellik

Evlilikte cinsellik konusu üzerine yazmış olduğum kısa bir yazı.

Evlilikte cinsellik

Evlilikte Cinsellik Nasıl Olmalıdır?

Cinsellik bir canlının hayatında çok büyük bir alan kaplayan konular arasındadır. İnsanoğlu, bu konuda belki milyonlarca yazı yazmış, araştırmalarda bulunmuştur. Aslında istediğimiz şey de, doğru cinsellik nasıl olmalıdır sorusu ve cinsel tabularımız üzerine mantıklı bilgi sahibi olmaktır. Pek çok farklı bakış açısı, cinsellik kavramı üzerinde kendi yaklaşımı doğrultusunda yazılara sahiptir. Bu konu hem dini açıdan hem bilimsel açıdan hem de kültürel açıdan çok önemli bir odak noktası olmuştur.             Peki psikologlar ve psikoloji bilimi evlilik ve cinsellik hakkında ne diyor gelin hep beraber inceleyelim.

Bir insanın cinsellik konusunda öğrenmesi gereken ilk şey, kendi vücudu hakkındaki bilgilerdir. Bu bilgiler ne kadar gerçeğe uygun ve sağlıklı ise, bireyin cinsel hayatı da o kadar sağlıklı olacaktır. Bireyin kendi vücudunu tanıması gerekir.  Cinsellik ile ilgili çeşitli durumların neden oluşabileceğine karşı en azından bir fikir sahibi olmasına yetecek seviyede bilgi birikimi çok büyük önem arz eder.

Evlilikte cinsellik denince akla gelen en yaygın şikayetler arasında vajinismus, iktidarsızlık, cinsel isteksizlik, erken boşalma gibi şikayetler gelir. Bir birey, kendi vücudu hakkında yeterli cinsel bilgilere sahip ise, bu durumları açıklamada hiç de zorlanma yaşamayacaktır. Doğrudan bu şikayetlere sebep olan sorunların çözümüne odaklanarak içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulma yoluna gidecektir ve “cinsel terapi” yardımı almak için bir psikolog ile iletişime geçecektir.

Kendi vücudu konusunda yeterli cinsel bilgiye sahip olan bireyin, aynı zamanda partnerinin vücudu hakkında da yeterli seviyede bilgiye sahip olması gerekmektedir. Örneğin, vajinismus şikayetine sahip kadınlar, cinsel ilişkiye girme çabası esnasında büyük bir acı duyarlar. Penisin vajinaya girmeye çalışması onlar için tarif edilemez bir acıya sebebiyet verir. Bilinçsiz bir erkek, vajinismusa sahip eşine öfke ile yaklaşabilir. Eşini aşağılar hatta belki şiddet eylemine bile başvurabilir. Cinsel açıdan tatmin olamayan bu erkek, bu bilinçsizliğinden ötürü eşine olan cinsel isteğini kaybedip, aldatmaya meyilli hale bile gelebilir.  Vajinismus şikayetinin sebepleri iyice öğrenilmeli, çiftlerin birbirlerine saygı ve destek ile yaklaşıp çözüm yoluna girmeleri en sağlıklı karar olacaktır.

Aynı şekilde erken boşalmanın sebepleri arasında da performans kaygısı, aşırı heyecan, cinsel deneyimsizlik ve suçluluk gibi bilinçdışı duygular olabilir. Eğer bir kadın, eşinin cinsel birleşme sırasında veya hemen öncesinde birden boşaldığını görüyor ise, ona kötü veya yetersiz gözüyle bakmamalıdır. Tüm bu cinsel şikayetlerin psikolog görüşüne göre neredeyse %100 oranında bir tedavisi vardır. Cinsel hayatlarının tatmin edici olmasını isteyen çift, bu zorluklar karşısında birlikte çalışarak galibiyete ulaşabilir.

Gördüğümüz gibi cinsellik ve sevişmek kavramları, işteş yani her iki tarafın da eşit olarak görevlere sahip olduğu alanlardır. Eşler, tatmin edici bir cinsel hayata sahip olmak istiyorsa, kendilerine engel olan evlilikte cinsellik sorunları hakkında birbirlerine saygı içinde yaklaşmaları gerekir. Bireylerin karşılaşabilecekleri cinsel sorunlara karşı bir psikolog yardımı almaktan korkmamaları gerekir. Bu sayede o arzuladığımız güzel birliktelik daha da ulaşılabilir olacaktır.

Psikolog Oğuz Demir

Bu makale 29 Eylül 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Oğuz Demir

Psk. Oğuz Demir, lise öğreniminin ardından Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde öğrenimini başarı ile tamamlayarak Psikolog unvanını kazanmıştır.

Evlilik ve ilişki problemleri, cinsel travmalar ve cinsellik psikolojisi, anksiyete ve depresyon, panik atak ergen ve yetişkinlerde çalıştığı bazı alanlardır.

Psk. Oğuz Demir mesleki çalışmalarına  Odak Psikolojik Danışmanlık Merkezi ve Begonya Psikolojik Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.

Instagram: @psk.oguz

 

Psk. Oğuz Demir
Psk. Oğuz Demir
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube