Çocuğumu istismardan nasıl korurum?

Çocuğumu istismardan nasıl korurum?

O kadar üzgünüm ki... Korkunç şeyler yaşanıyor. Müdahale edemediğimiz çok şey var ama müdahale edebildiklerimiz de var. Ve bundan hepimiz sorumluyuz. Konu çocuklar olduğunda mahremiyetin ne kadar farkındayız? Onlara masumane sevgiler gösterirken, mahremiyet alanlarını ihlal ediyor olabilir miyiz? Evet olabiliriz. Hal böyleyken ne kadar bilinçlenirsek, ne kadar çok anne babaya ulaşırsak, o kadar soldurmayız çiçeklerimizi. 

*İki yaştan itibaren çocuklarınıza vücudun bölgelerini öğretin. Bu bölgelerin bazılarının özel bölgeler olduğunu ve bu bölgelere anne baba dışında hiç kimsenin dokunamayacağını, anne babanın da onun ihtiyaçlarını karşılamak için dokunduğunu anlatın. (Anne baba yanındayken doktorların ve diğer sağlık personellerinin  dokunabileceğini belirtelim) Bunu yaparken bir kukladan ya da oyuncak bir bebekten yardım alabilirsiniz. 

*Mahremiyet yalnızca bedenin korunması değildir. Çocuğun özel alanlarına girmemek, oyunlarına pat diye dalmamak, sosyal medyada fotoğraflarını uygunsuz bir şekilde paylaşmamak da mahremiyetin bir parçasıdır. 

*Çocuğa “HAYIR” demeyi öğretmeli ve ebeveynler olarak bizde bize hayır dediği takdirde ısrar etmemeyi, zorlamamayı öğrenmeliyiz. Kendisine istemediği bir şeyi yaptırmaya çalışan herhangi biriyle karşıya karşıya kalırsa ona hayır demesi gerektiğini, ısrarcı olursa daha yüksek sesle hayır demesi gerektiğini anlatmalıyız. Hatta daha eğlenceli hale getirmek için bunun küçük bir egzersizini yapabilirsiniz. (Hadi şimdi çıkarabildiğimiz en yüksek sesle hayır diyelim)

*Mahremiyet eğitimi bebeklikten başlar. Çocuğun bezini bakım verenler dışında kimse değiştirmemeli ve bu ulu orta yerde yapılmamalıdır. Aynı şekilde çocuğun üstünün nerede ve kim tarafından değiştirildiği de büyük önem taşır. 

*Toplu taşımada ayakta kaldığımız durumlarda, “hadi teyzenin/ amcanın kucağına git” gibi yönlendirmelerde bulunup çocuğa yabancıların kucağına oturmanın normal bir durum olduğu mesajını vermemeliyiz.

*İçinde bulunduğumuz sosyal çevrede, akraba ve arkadaş gruplarında çocuğun ilgisinden hoşlanmadığı Kişiler varsa, “hadi amcayı öp, teyzenin yanına git” gibi zorlamalar yapmaktan kaçınmalıyız. 

*”Beni öpersen sana istediğin oyuncağı alırım” gibi çocuğa sonucunda ödül verilirse buna izin verebileceği mesajını veren ifadeler kullanmamalıyız. 

*Çocuklara sevgi göstermenin pek çok yolu vardır fakat dudaklarından öpmek bunlardan biri değildir. Onları dudaklarından öpmekten kaçınmalı ve dudakların da özel bölge olduğunun altını çizmeliyiz. 

*Çocuğu iyi hissettiren ve kötü hissettiren dokunuşlar hakkında bilgilendirmeliyiz. 

*Sizden izin almadan hiç kimseden şeker, oyuncak gibi hediyeler kabul etmemesini öğretmeliyiz. 

*Çocukların ekranda geçirdiği süreci ve içerikleri kontrol etmeli sosyal medyadan gelecek tehlikelere karşı önlem almalıyız. 

*Tuvalet eğitimi verirken sık yapılan hatalardan biri göstererek öğretme yöntemini kullanmaktır. Asla bu yanılgıya düşmeyin, sizi tuvaletinizi yaparken görmesine izin vermeyin, göstererek anlatmak mecburiyetinde kalırsanız kıyafetlerinizle tuvalete nasıl oturup kalkacağını gösterebilirsiniz. 

*Son olarak danışanlarıma sıklıkla önerdiğim mahremiyet konulu birkaç çocuk kitabını şuraya bırakayım. Dilerseniz sizde çocuklarınıza okuyabilirsiniz. 

Bedenim bana ait (Gergedan yayınları)

Ben herkesle gitmem ki (Gergedan yayınları)

Kırmızı çizgi ( Erdem çocuk)

Sır versem saklar mısın (Redhouse Kidz Yayınları)

Beni de bedenimi de seviyorum (Lifecycle yayınları) 

Çocukların çocukluklarını yaşayabildiği huzurlu ve güvenli bir dünya dileğiyle …

Bu makale 30 Temmuz 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Merve Yılmaz

Uzman Klinik Psikolog Merve YILMAZ, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Aydın üniversitesi Psikoloji bölümünde başladığı eğitimini başarıyla tamamlamıştır. Lisans eğitimi süresince Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ve Bahçelievler Rehberlik Araştırma Merkezi'nde Stajyer Psikolog, Bakırköy ve Küçükçekmece Adliyeleri'nde Stajyer Adli Psikolog, son olarak Küçükçekmece Mustafa Pars İlkokulu'nda Stajyer Rehber Öğretmen olarak danışan kabulü yapmıştır. Uzman Klinik Psikolog Merve YILMAZ, Türk Psikoloji Öğrencileri Çalışma Grubu’nda ulusal psikoloji öğrencileri değişim programları koordinatörü ve denetim kurulu üyesi olarak faaliyetlerde bulunmuştur. 2 yıl Konya’da özel bir aile danışma merkezinde sorumlu müdür ve psikolog poziyonlarında çalışmıştır.  Uzm. Kl. Psk. Merve Yılmaz, Şubat 2022 tarihinde lise öğrencilerinde Cov ...

Etiketler
Çocuk
Uzm. Kl. Psk. Merve Yılmaz
Uzm. Kl. Psk. Merve Yılmaz
Muğla - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube