Erken menapozda tüp bebek

Erken menapozda tüp bebek

Normal menopoz yası 48-52 dir. Annenizin menopoz yası bunu cok etkiler. Her 10 yıl için günde içilen bir paket sigara 1 yıl , 2 paket sigara 2 yıl öne alabilir. Örneğin 20 yıl 2 paket/gün sigara içiyorsanız 4 yıl menopoz yası öne gelebilir.

Tıpta 35 yasından önce menopoza girmeye Erken Menopoz denmekle birlikte olmanız gereken menopoz yasından (yani annenizin menopoz yası gibi) yıllar önce menopoza girmeye de erken menopoz denmektedir. Günümüzde erken menopoz giderek artmaktadır. Bunda, artan yasam stresi,sigara,hava kirliliği,radyasyon,kötü beslenme vs neden olabilir. Erken menopozun ilk belirtisi düzensiz adet kanamalarıdır. Adetler daha sık veya seyrek olabilir ve miktarı azalır. Adetten önceki dönemde hafif ateş basması ve terleme görülebilir. Özellikle ailesinde erken menopoz hikayesi olan ve sigara içen gençlerin böyle durumlarda hormon tahlili yaptırmasını öneriyorum.

Adetin üçüncü günü yapılan hormon testi ve ultrason muayenesi ile teşhis konabilir. Menopoza girmeden yani kadının bütün yumurtaları bitipde adetten kesilmeden önce hormon testleri yaklaşan tehlikeyi gösterir. Erken veya normal menopozu geciktirmek mümkün değildir ama hormon takviyesi yapılarak adetlerin devamı ve menopoz sıkıntıları giderilir. Erken Menopozun gerçek tehlikesi artık yumurta üretilemediği için gebe kalamamaktır. Bunun çözümü yoktur. Amaç Hormon testleri ile tanıyı erken koyup çocuk sahibi olmayı hızlandırmak, eğer bu mümkün değil ise kalan az sayıdaki yumurtayı dondurup saklamaktır.

Son söz: Her genç kız annesinin, teyzesinin, ablasının menopoz yaslarını sorup ortalamayı bulmalı ve bu yastan 10 sene kadar önce anne olma sürecini tamamlamalıdır. Erken menopozda Tüp Bebek de başarısız olmaktadır.

 

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel

Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL, 1968 yılında Ankara Fen Lisesi’nden mezun olmuştur. hemen ardından İstanbul Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini birincilikle bitirmiş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisası için Johns Hopkins Hospital ve Medical Collage of Ohio’da bulunmuştur. 1979 -1981 yılları arasında ise Albany Medical Collage of Newyork’da Jinekolojik Onkoloji (Kadın Kanserleri) üst ihtisasını tamamlamış ve aynı üniversitede yüksek ihtisas sonrası öğretim üyesi olarak görev yapmıştır. Prof. Dr. Teksen ÇAMLIBEL, Türkiye’ye dönmesinin hemen ardından Marmara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünü ve 1990 yılında da International Hospital Kadın hastalıkları ve Doğum Bölümü'nde İstanbul’un ilk tüp bebek merkezini kurmuştur.  Türkiye’de kadın sağlığı konusunda pek çok ilklere imza at ...

Etiketler
Erken menopoz nedir
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube