Gebelikte aşırı bulantı-kusma (hiperemezis) nedir?

Gebelikte aşırı bulantı-kusma (hiperemezis) nedir?

  Hiperemezis gravidarum gebelikte karşılaştığımız, yoğun bulantı ve kusma durumu olarak özetlenebilir. Gebelikteki bulantıdan farklı olarak çok daha ciddi bulgular ile seyreder. Hiperemezisli hamilelerde gün içerisinde birçok kez bulantı ve kusma tariflenir. Ek olarak kilo ve sıvı kaybı ilişkili birçok semptom ile karşılaşmaktayız. İdrar renginde değişiklik, idrar çıkışında azalma ve ayakta iken baş dönmesi gibi bulgular da çoğu hamilede gözlenmektedir. Sıklıkla gebeliğin 7-8. haftalarında başlayan bu bulgular, gebeliğin ortasına doğru azalmaktadır. Ancak bazı hastalarda ne yazık ki daha ileri haftalara kadar sürebilmektedir.

            Pekala biz ne yapıyoruz? Bazı kan, idrar ve ultrason testleri ile sizin ne kadar etkilendiğinizi ve bebeğinizin iyilik halini değerlendiriyoruz. Siz neler yapabilirsiniz? Az az sık sık beslenmeliyiz. Kraker, ekmek ve yağsız yoğurt gibi besinler daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Baharatlı ve yağlı besinlerden uzak durmalı, kahve ve çay tüketimini azaltmalıyız. Öğünlerden sonra dişlerimizi fırçalamalı ve yemek yedikten sonra hemen uzanmamalıyız. Kullandığımız vitaminleri sabah erken saat yerine daha ilerleyen saatlerde almalı ve güçlü kokular, yüksek ses gibi çevresel faktörlerden kendimizi korumalıyız.

            Eğer ciddi kilo kaybınız var ise ve tetkik sonuçlarınıza göre etkilendiğinizi fark edersek size yazabileceğimiz ve güvenle kullanabileceğiniz birçok medikal ajana sahibiz. Ek olarak yine fayda görmediğiniz durumlarda hastanede sizi yatırarak ve damardan beslenmenizi sağlayarak da semptomların gerilemesine yardımcı olabiliyoruz. Merak etmeyin J.

            En önemli soru! Bebeğim etkilenir mi? Bazı çalışmalarda biraz daha düşük bir ağırlıkla doğum ihtimali olduğu belirtilse de gerek kullanacağız ilaçlar gerek hiperemezisin kendisi bebeğinizi etkilemeyecektir. Rahat olabilirsiniz…

Bu makale 11 Mart 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Doç. Dr. Özgür Kan

1986 yılında Ankara’da doğdum. Ortaokul ve lise eğitimimi Ankara Gazi Anadolu Lisesi’nde tamamladım. 2004 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başlayan tıp eğitimimi 2010 yılında bitirdikten sonra, 2011 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitimime başladım.             2015 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin üreme tıbbı ve endokrinolojisi alanında önde gelen üniversitelerinden biri olan New York Medical College’da klinik araştırma görevlisi olarak, ‘Fertilite preservasyonu’ yani doğurganlığın korunmasına yönelik tedaviler konusunda dünyanın sayılı bilim adamlarından Prof. Dr. Kutluk Oktay ile çalışma şansına sahip oldum. Bu sürede Prof. Dr. Oktay ile birçok araştırmada yer alma ve hasta değerlendirme fırsatı buldum.             2016 yılında uzmanlık eğitimimin ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Etiketler
Kusmak
Doç. Dr. Özgür Kan
Doç. Dr. Özgür Kan
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube