Doktorsitesi.com

Hafta hafta gebelik: 29. hafta

Op. Dr. Deniz Gökalp
Op. Dr. Deniz Gökalp
27 Ekim 2014358 görüntülenme
Randevu Al
Hafta hafta gebelik: 29. hafta

Bebeğiniz nasıl gelişiyor:

Bebeğiniz artık çok hızlı büyüyor. Bu hafta, ağırlığı yaklaşık 1200-1400 gram oldu ve boyu 38 santimetre. Kasları ve akciğerleri olgunlaşmaya devam etmekte. Beyninde milyarlarca sinir hücresi ( nöron) gelişiyor ve kafası da beynine paralel büyüyor. Bebeğinizin sertleşmekte olan iskeletinde hergün  yaklaşık 200 miligram kalsiyum depolanmaktadır. Bu hızla büyümeyle birlikte, bu üç aylık dönemde bebeğinizin beslenme ihtiyaçları zirveye ulaşır. .Artan beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için, bol bol proteine, C vitaminine, folik aside ve demire ihtiyacınız var. Ayrıca, kemikleri bol bol kalsiyum depoladığı  için, mutlaka süt için veya peynir, yoğurt  gibi başka kalsiyum   kaynaklarını tüketin. Unutmayın, hergün en az 1000- 1500 miligram kalsiyum almalısınız.

Sizin hayatınız nasıl değişiyor:                                    

Bu haftalarda bebeğiniz, çok kolaylıkla hissedilen , oldukça aktif hareketlere sahiptir. Doktorunuz,  sizden her gün belli bir zaman dilimi içinde bebek hareketlerini takip etmenizi veya saymanızı  isteyebilir . Bebeğinizin hareketlerinde eskiye göre azalma farkederseniz, durumu doktorunuza bildirin. Bebeğinizin iyilik halini  kontrol etmek için bir Non Stres Test  (= NST, bebek kalp atımlarını gösteren bir fetal monitör ) ya da biyofizik profil ( ultrasonla elde edilen bazı verilerin NST ile kombine edilmesi) uygulaması yapmak isteyebilir.

Bu haftada, mide yanması ve kabızlık gibi  bazı eski yakınmaların tekrar başladığını hissedebilirsiniz. Hamilelik hormonu olan Progesteron, sindirim sistemi dahil olmak üzere tüm düz kas dokularını gevşetir. Büyüyen  karnınızın da etkisiyle , sindirim yavaşlar.  Ağır işleyen sindirim sistemi, gaza , mide yanmasına ve kabızlığa yol açabilir.

Büyüyen rahminiz, anüs bölgesinde  hemoroid oluşmasına da neden olabilir. Aynı bacaklardaki varisler gibi, rektal bölgenizdeki genişlemiş olan  bu toplar kan damarları, hamilelik sırasında olgunca yaygındır. Bu durum, doğum yaptıktan sonraki haftalarda genellikle  geçer. Hemoroid nedeniyle kaşıntınız  ya da ağrı olursa ,sıcak bir  küvete oturmayı  deneyin. Uzun süre boyunca oturmaktan ya da ayakta durmaktan kaçının. Rektal kanamanız varsa durumu doktorunuza bildirin, size hemoroid kremleri önerebilir. Kabızlığı önlemek için bol lifli bir beslenme düzenini izleyin, bol bol su için ve düzenli egzersiz yapın.

Bazı  hamilelerde “sırtüstü pozisyonda(supin) hipotansif sendrom” adı verilen , sırt üstü düz bir şekilde yatınca soğuk terleme, kalp atışında hızlanma ve kan basıncında düşmeyle karakterize bir durum gözlenir. Pozisyon değiştirinceye kadar baş dönmesi olabilir,  hızlı bir şekilde ayağa kalkınca  sersemlik  fark edebilirsiniz. Bu durumu önlemek için sırtüstü yatmak yerine yan yatın ve uzanmaktan oturma pozisyonuna geçerken  yavaşça hareket edin.

Hemoroid ( basur )problemiyle başa çıkma  yolları:

Hemoroidin verdiği rahatsızlığı azaltmak ve kötüleşmesini önlemek için aşağıdaki ipuçlarını deneyin:

Tuvalet sonrası silmek için yumuşak, kokusuz beyaz tuvalet kâğıdı veya nemlendirilmiş küçük havlular kullanın.

 Küvette sıcak bir oturma banyosu hazırlayıp on ila yirmi dakika boyunca içinde oturun.  Bazen  hemoroid için  buz paketleri ya da  soğuk kompresler de  rahatlatıcıdır

 Yüksek lif içeren bir beslenme düzenini izleyin, bol bol su için (günde en az sekiz bardak) ve düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya çalışın.

 “Tuvaletinizi tutmayın.” Tuvalet hissi gelir gelmez gidin, tutmak dışkı kıvamının sertleşmesine ve hemoroidinizin kötüleşmesine yol açabilir.

 Uzun süre boyunca oturmaktan ya da ayakta durmaktan kaçınmaya çalışın.

Doktorunuz güvenli topikal anestetik ilaçlar ya da ilaçlı fitiller tavsiye edebilir. 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler

Hafta hafta gebelikGebeliğin 29 haftasıHamileliğin 29 haftası29 haftada bebek gelişimi29 haftada annedeki değişikliklerHamilelikte hemoroid ( basur )problemiyle başa çıkma yolları

Yazar Hakkında

Op. Dr. Deniz Gökalp

Op. Dr. Deniz Gökalp

1994 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlayan tıp eğitimi yolculuğu, 2000 yılında tıp doktoru unvanı alarak başarıyla tamamlandı. Ardından, 2004 yılında Ankara Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Hastanesi'nde gerçekleştirdiği ihtisas eğitimi sonucunda, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı oldu. 2005 yılında, Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nin Jinekoloji Ünitesi ve Tüp Bebek Merkezi'nde tam zamanlı olarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı unvanıyla göreve başladı. 2006 yılında "Tüp Bebek ve Üremeye Yardımcı Teknikler" eğitimini tamamlayarak, Sağlık Bakanlığı'ndan sertifikasını aldı. 2007 yılında, Acıbadem Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'nde, genç kursiyer hekimlerin tüp bebek eğitiminde görev alma fırsatı buldu. Acıbadem Hastanesi'ndeki 6,5 yıllık görev süresi boyunca, hem Türk hem de yabancı uyruklu hastalarına en iyi sağlık hizmetini sunarak, özellikle kısırlık , üremeye yardımcı tedaviler ve natürel doğum konusundaki uzmanlığını pekiştirdi.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.