Endodonti nedir?

Endodonti nedir?

~Diş çürükleri diş hekiminin Türk toplumunda %85-90 sıklıkla karşılaştığı en yoğun hastalıklardan birisidir. Hastalar diş çürüklerini çoğu zaman dişleri kırıldığı, soğuk sıcak hassasiyetleri, şekerli gıdalarda aşırı duyarlılık, yemekten sonraki gıda birikintileri ve yemekten sonraki gıda birikintileri ve yemek anında ağrı, özellikle gece ağrılarında uykusuz kalınca ileri vakalarda yüzü şişen hastalar dişlerinin çürüdüklerini algılarlar.

Isı farkları – Gıda birikintileri – Şekerlerdeki küçük hassasiyetler basit ve orta boy diş çürüklerini ifade ederken aşırı hassasiyetler ve gece ağrısı  ile birlikte yüzün şişmesi aşırı çürüklerin yada dişin çok ağır bir hastalığını ifade eder.

Diş çürüklerinin bulguları

1. Muayene ve Hasta şikayetlerinin doğru değerlendirilmesi
2. Radyolojik bulgular 
İle teşhis edilir ve basit çürükler dolgular ile tedavi edilebilirler.
İleri çürükler çoğunluk ile kanal tedavileri (Radyolojik tetkikde var ise kök ucu enfeksiyonu) kök ucundaki kanal tedavisi ile dişler kurtarılabilir. Bazı vakalarda kök ucundaki enfeksiyon kanal tedavisi ile giderilemediği durumlarda kanal tedavisi ve kök ucu cerrahisi ile dişler kurtarılabilir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar göstermiştir ki diş dolgularında amalgam; civa, gümüş ve ağır metaller içerdiğinden dolayı hastalara zarar verebilmektedir. Bu sebepten dolayı son bilimsel gelişmeler hem hasta sağlığını toksin zehirlenmelere karşı korumak hemde diş estetiği amaçlı estetik materyaller daha sıklıkta kullanılmaktadır.
Ayrıca kanal dolgularında minimum doz ve ışın ihtiva eden RVG Kanal endoskobu ve ileri teknik kanal tedavi aletleri kullanılmaktadır. 

Dr. Mehmet Ali Özer

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Dt. Mehmet Ali Özer

Dr. Dt. Mehmet Ali ÖZER, Antalya - Alanya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini 1981 yılında tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır. 1986 yılında ise Ortodonti alanındaki doktorasını tamamlayarak Uzmanı Diş Hekimi olmuştur. Askerlik  vazifesini Ankara Etimesgut Hava Hastanesi’nde yerine getirmiş olan Dr. Dt. Mehmet Ali ÖZER, 1987 yılında üniversitedeki görevinden ayrılarak, çalışmalarını özel sektörde sürdürme kararı almıştır. 1988 yılında da kendi polikliniğini kurmuş ve mesleki çalışmalarına burada başlamıştır. 2000 yılında Türkiye’nin ilk özel diş hastanesini kurmuş olan Dr. Dt. Mehmet Ali ÖZER, 7 yıl boyunca diş hastanesinin yönetim kurulu başkanlığını yapmış, 2007 yılında da diş hastanesini devrederek çalışmalarına Alanya'daki özel klini ...

Etiketler
Diş hastalıklarında tedavi
Dr. Dt. Mehmet Ali Özer
Dr. Dt. Mehmet Ali Özer
Antalya - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube