Farklı diş fırçalama yöntemleri olmakla beraber en çok tavsiye edilen iki diş fırçalama yönteminden bahsedeceğiz. Diş fırçasını 45 derecelik bir açı ile diş ve diş eti birleşim yerine yerleştirip ufak dairesel hareketlerle en az 8-10 kez fırçayı yerinden kaldırmadan fırçalamak gerekir. Sadece dişler değil diş etleri de fırçalanmalıdır.
İkinci diş fırçalama yöntemi olarak; diş etinden dişe doğru süpürme hareketi yaparak fırçalama tercih edilebilir. Süpürme hareketi devamlı diş etinden dişe doğru uygulanmalıdır. Alt çene ayrı, üst çene ayrı fırçalanarak yapılmalıdır. Dişlerin sadece görünen yüzeyleri değil alt dişlerin dile, üst dişlerin damağa bakan yüzeyleri de yine süpürme hareketi ile fırçalanmalıdır. Son olarak dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri-geri hareketlerle fırçalanmalıdır. Dişler fırçalandıktan sonra dil yüzeyi de fırçalanmalıdır.
Dişler ne sıklıkta fırçalanmalıdır?
Günde en az 2 kere 2 dakikadan az olmayacak şekilde dişler fırçalanmalıdır.
Arayüz temizliği
Diş fırçalama ile dişlerin ara yüzeyleri temizlenmez. Diş araları diş ipi ve/veya arayüz fırçaları ile temizlenmelidir.
Hangi diş macunu
Ufak farklılıklar dışında bütün macunları içeriği birbirine yakındır. Kişiye göre macun seçmek daha doğrudur. Kişi, çok kez ve sert fırçalama yapıyorsa aşındırıcı içeriği fazla olan antitartar ürün tercih etmemelidir. Çürük oluşumu fazlaysa antiçürük özellikteki macunları tercih etmek daha doğru olacaktır. Dişlerde aşınmalar mevcutsa ya da reflü varlığında; hassasiyet giderici özelliği olan macunları tercih etmek daha doğru olacaktır. Fırçada da kişiye göre seçim yapılmalıdır.