Emziren anne buraya bir bak bence…

Emziren anne buraya bir bak bence…

Mucizevi besin diye tanımladığımız anne sütü, besleyici yönünün yanında çok fazla güzel özelliklere de sahip. Anne sütü, bebeğinizin ay ve yaşına göre içerik değiştirmekte, dönemsel olarak bebeğin en fazla ihtiyaç duyduğu besin ögesi ne ise bünyesinde onu arttırmaktadır. Bunun yanında henüz sindirim fonksiyonları tüm besin gruplarını sindirebilecek kadar yeterli olmayan bebeğe uygun sindirimi kolay bir besin sunuluyor… “anne sütü” ki bu besin bebeğin tüm ihtiyaçlarını karşılarken, büyüme ve gelişimini sağlıyor, aynı zamanda emzirme ile birlikte anne ile bebek arasında güven duygusunun oluşumu, sevgi bağının güçlenmesi gibi durumlar da söz konusu oluyor.

Emziren annenin doğru beslenmesi süt kalitesi ve verimliliği açısından önemlidir. Anne yeterli ve dengeli beslenmeli ki besin depolarını koruyabilsin ve bebek için gerekli olan süt oluşumu sağlanabilsin.

Emziren annenin beslenme şekli neden önemlidir?

Annenin kendi fizyolojik gereksinimlerinin karşılanması açısından ve süt salgılanması ile oluşacak enerji harcamasının dengelenmesi, annenin vücudundaki besin ögeleri yedeğinin dengede kalması açısından önemlidir. Aynı zamanda anne, yeterli ve dengeli beslenerek süt verimliliğini arttırmalıdır. Çünkü yeni doğan döneminde bebeğin büyüme ve gelişmesini herhangi bir ek gıda veya mama takviyesine gerek kalmadan yalnızca anne sütü ile tamamlaması önemlidir.

Peki emziren bir anne nasıl beslenmelidir?

Emziren bir annenin kendi vücudu için gerekli olan enerjiden yaklaşık olarak 500 kkal daha fazla enerji alması gerekir.

Bu dönemde proteine olan ihtiyaç artmaktadır. Çünkü annenin aldığı besinlerin protein içeriğinin %50 si süt proteinine dönüşmektedir. Ayrıca protein alımının yeterli olması süt hacminin de artmasını sağlayacaktır.

Annenin beslenmesinde dikkat etmesi gereken en önemli unsurlardan birisi de sıvı tüketimidir. Sütün bileşimi bebeğin sindirim fonksiyonları için önemlidir. Anne, yeterli miktarda sıvı alamadığı zaman sütün içeriğinde bulunan ve bebek için sindirim problemi oluşturan laktoz proteini ve elektrolit konsantrasyonu artar. Bu durum bebeğin sindirim sıkıntısı yaşamasına sebep olur. Aynı zamanda sıvı tüketiminin artışı ile birlikte süt oluşumu da artış gösterecektir. Emziren bir annenin günlük 2,5-4 lt sıvı tüketmesi gerekmektedir.

Annenin beslenme örüntüsü vitamin mineral alımı için de önemlidir. Çünkü; emziklilik döneminde özellikle Ca, A vitamini, B vitamin grubu, Fe ve D vitamini gereksinimi artar.

Emziren annenin beslenme örüntüsündeki temel besin grupları ne miktarda olmalıdır?

Emziren bir anne günlük olarak;

Besin grubu Günlük miktar
Süt-yoğurt-ayran 3-4 porsiyon
Et-tavuk-balık-kurubaklagil-peynir 4-5 porsiyon
Sebze-meyve 6-8 porsiyon
Tahıl-ekmek-makarna-bulgur 5-10 porsiyon

Bu miktarlar annenin yaşına, kilosuna, çeşitli hastalıklarına, fiziksel aktivite durumuna vs. bağlı olarak değişmektedir.

Annenin öğünlerini azar azar ve sık olacak şekilde yapması hem daha fazla yemesini önleyecek hem de artan gereksinimin alınmasında etkili olacaktır.

Tüm bunlar dışında annenin besin tercihi de önemlidir. Sadece yeterli ve dengeli beslenmeyi tamamlamak değil, besin içeriğine de dikkat edilmesi çok önemlidir. Çünkü son yıllarda özellikle gıdalarda çok fazla kullanılan bazı katkı maddeleri vücutta birikerek çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Anne ne yerse bebeği de onunla besleneceği için, bu dönemde ve sonrasında hassasiyet göstermek gerekmektedir. Annenin içeriğini bilmediği hazır gıdalardan, pratik atıştırmalardan, fast food tarzı beslenmeden uzak durulmalıdır.

Emziren anneye 12 temel öneri;

Anne hamilelik esnasında aldığı kiloları vermek için aceleci davranmamalı, bu süre 6 ay veya üstü olabilir. Zaten emzirmeyle birlikte enerji harcanımı daha fazla olmaktadır.

Tam buğday, çavdar veya köy ekmeği tüketimi süt oluşumunu arttırmaktadır. Beyaz ekmek yerine bunlar tercih edilmeli.

Pirinç- makarna yerine bulgur pilavı tercih etmek, vitamin-mineral alımını arttırdığı gibi süt oluşumunu da arttırmaktadır.

Günlük 2.5-4 lt civarında sıvı tüketilmelidir. Bunun en az 2 lt’si su, geri kalan kısmı şekersiz bir şekilde hazırlanmış komposto, hoşaf veya ayran tarzında olmalıdır.

Çok demli çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalı.

Her gün kahvaltıda 1 yumurta mutlaka bulunmalı.

Besinlerle birlikte gereksinimi karşılayamadığımız D vitamini alımı için saat 11:00-15:00 arasında yarım saat 10’ar dakika periyotlar halinde güneşe çıkılmalıdır.

Günlük 2 porsiyon kuru meyve, 40-50 g kadar ceviz, badem, fındık tüketimi vitamin-mineral alımı ve yağ asidi örüntüsü açısından önemli.

Süt miktarını arttırmada etkili olan maydanoz, dereotu, roka, nane gibi yeşillikler kuru dut, kuru üzüm gibi kuru meyveler beslenmede yer almalı.

Salam, sosis, sucuk vb. katkı maddeleri içeren hazır gıdalardan uzak durulmalı.

Sigara ve alkol bırakılmalı.

Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalı.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay

Diyetisyen Havva Arın, lise eğitimini Tosya Anadolu Öğretmen Lisesi' nde ikincilik derecesi ile tamamlamasının ardından lisans eğitimi için Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümüne birincilikle başladı. Öğrenim hayatını başarı ile tamamlayıp mezun oldu ve profesyonel meslek yaşantısına başladı. Muayenehanesinde danışanlarına hizmet vermekle birlikte aynı zamanda @dyt_havvaarin kullanıcı adlı instagram hesabı aracılığı ile de danışanlarına online diyet danışmanlığı hizmetini vermekte olan Dyt. Arın, diyetisyenlik mesleğini severek sürdürmeye devam etmektedir. Dyt. Arın'ın da katkılarıyla oluşturulan makale Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin 2012 yılında gerçekleştirdiği Tıbbi Etik ve Obezite adlı dereceye girdi ve “Obezite ve Etik” adlı kitapta yer edindi. Dyt. Arın aynı zamanda Gençlik Ve Spor Bak ...

Etiketler
Emziren anneye 12 temel öneri
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay
Uzm. Dyt. Havva Arın Erbay
Tokat - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube