Sağlıklı ve doğru diyet nasıl yapılır?

Sağlıklı ve doğru diyet nasıl yapılır?

Diyet, çoğu zaman katı kurallar içeren kalorisi düşük bir beslenme şekli olarak tanımlanabilir. Aslında diyet kişinin bir günde tükettiği tüm besinleri kapsamaktadır. Yani ister 500 kalori alınsın ister daha yüksek kalori alınsın hepsi de diyet adı altında toplanabilir. Bu diyetler kişiyi zayıflatabilir veya şişmanlatabilir ya da sağlıklı kalmasını sağlayabilir. Bizim burada bahsedeceğimiz diyet şekli kilo verme amaçlı olan beslenme şekli olacaktır.  

Her şeyden önce alınan fazla kilolardan kurtulmak ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmak için doğru diyet programı belirlenip istikrarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Bunun için konunun uzmanı olan diyetisyenlerden yardım almak en uygun olanıdır. Yaşa ve vücut ölçülerine göre uygun kilo belirlenmeli buna göre hedefler konulmalıdır. Eğer verilecek kilo fazla ise küçük  küçük hedefler belirlenerek her seferinde diğer hedefe odaklanılmalıdır.  Örneğin, kişinin 20 kilo fazlası varsa öncelikle 5 kg. sonra 5’er kilo verecek şekilde hedefler kişinin başarıya ulaşmasını daha kolaylaştırır.  

Kilo verilirken diyet tek başına yeterli değildir. Kas kütlesini korumak ve metabolizmayı hızlandırmak adına günde 1 saat tempolu egzersiz ( koşma, aerobik, tempolu yürüyüş gibi nabzı hızlandıracak sporlar ) yapmak gerekmektedir.

Yine metabolizmayı çalıştırmak için günde 2,5-3 lt.su tüketimi çok önemlidir. Ayrıca diyetin lif içeriği de yeterli olmalıdır. Lif mide boşalma hızını kontrol ederek kan şekerinin kanda yavaş yükselmesini ve açlık krizlerini engeller. Bu da tokluk hissinin uzun sürmesini ve kişinin sık sık acıkmamasını sağlar. 

Diyet yaparken öğün sayıları da çok önemlidir. Azar azar sık sık tüketim sofraya çok aç oturmamızı önler ve porsiyon kontrolünü daha kolay yapmamızı sağlar. 

Sağlıklı ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak için kilo kaybının haftada 0,5-1 kg. olması gerekir. Daha hızlı ve fazla kilo verdiren diyetler bir süre sonra bıktırıcı olabilir. Bu da diyetin sağlıklı devam etmesini zora sokabilir. Ve bırakılan diyet sonrası kilolar çok çabuk geri alınabilir. 

Diyet yaparken öğünler atlanmamalıdır, yemeklerde az yağ kullanılmalı özellikle bitkisel yağ tercih edilmelidir. Yemekler pişerken haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemler uygulanmalı, kızartma ve kavurma gibi yöntemlerden kaçınılmalıdır. 

Besinler mevsimine göre tüketilmeli ve günde 5 porsiyon sebze ve meyve yenilmelidir. Ambalajlı diyet gıdaları kontrollü tüketilmelidir. Çünkü her diyet ürünü sağlıklı ve kalorisiz değildir.  Genellikle şekeri azaltılmış ve yağı artırılmış olabilir. Ürün içeriği okunarak alınmalıdır.

Ayrıca  yemekler yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yenilmelidir. Çünkü tokluk hissi 20 dakikada gelişir. Yine mümkün olduğunca küçük tabaklarda küçük porsiyonlar alınmalıdır. Kan şekerini hızlı yükselten yani basit karbonhidratlar yerine lif oranı yüksek olan ve kan şekerini kontrollü yükselten tam buğday, bulgur, kurubaklagil, sebze ve meyve gibi besinlere uygun miktarlarda diyetimizde yer vermemiz en sağlıklısı olacaktır.

SAĞLIKLA KALIN……

Bu makale 20 Eylül 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tümay Karlıdere

Dyt. Tümay KARLIDERE, 1966 yılında doğmuştur. Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyatetik Bölümü'nde başladığı lisans eğitimini 1987 yılında başarıyla tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik (Diyetisyen) unvanı almıştır.

Dyt. Tümay KARLIDERE, Balıkesir Merkez'de bulunan Karlıdere Sağlık Eğitim ve Danışmanlık  Merkezinde  hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Beslenme
Dyt. Tümay Karlıdere
Dyt. Tümay Karlıdere
Balıkesir - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube