Emdr için psikolojik travmaların etkisinden kurtulmada en etkili yöntemdir diyebilir miyiz?

Emdr için psikolojik travmaların etkisinden kurtulmada en etkili yöntemdir diyebilir miyiz?

EMDR travma modeline dayalı bir yöntemdir. Travma modeli psikolojik sorunların kaynağı olarak özellikle çocukluk ve ergenlik dönemi olmak üzere geçmiş dönemlerde yaşanan travmatik olayların ve maruz kalınan travmatik durumların yarattığı olumsuz duygu birikimlerinin olduğunu vurgular. Yani EMDR yönteminin temeli psikolojik travmaların etkisinden kurtulmaya dayalıdır. Diğer hiçbir psikoterapi yönteminde yaşanmış olumsuzlukların yarattığı psikolojik travmaların etkisinden kurtulmada EMDR yönteminde olduğu kadar etkili sonuçlar alamıyoruz. Diğer taraftan birçok psikoterapi yöntemi de geçmişle ve psikolojik travmalarla ilgilenmez. Örneğin bilişsel-davranışsal psikoterapi yöntemi kişinin geçmişinde ne olup bittiği ile hiç uğraşmaz.

Travmanın niteliği, konusu, şiddeti, süresi her ne olursa olsun uygun ve gerekli EMDR  çalışması ehil ve tecrübeli bir klinik psikolog tarafından yapıldığında psikolojik travmaların kişi üzerindeki etkisi tamamen ortadan kalkar. Bilişsel-davranışsal ve psikodinamik yöntemlere de hakim olan ve geçmişte bu yöntemlerle çok sayıda psikoterapi çalışması yapan bir klinik psikolog olarak EMDR ‘nin psikolojik travmaların etkisinden kurtulmada en etkili yöntem olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.

EMDR’nin, etkisine duyarsızlaşma yapamayacağı bir travmatik yaşantı teorik olarak yoktur. Bunun nedeni EMDR yönteminin beynin olumsuzluklarla ve stresle baş etmede kullandığı orijinal kaynaklardan ve yöntemlerden yararlanıyor olmasıdır. Cinsel taciz, deprem, küçük düşürülmek, duygusal şiddete maruz kalmak, aldatılmak, bir yakını kaybetmek, fiziksel şiddet yaşamak, ebeveynlerle ilgili travmalar ve isimlerini burada saymaya zaman yetmeyecek sayısız travma türünün etkisinden tamamen kurtulmak EMDR ile artık mümkündür.

 

Bu makale 17 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Emdr psikoterapisi
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube