Kaygı (anksiyete) bozuklukları tedavisinde emdr yöntemi etkili midir?

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları çok geniş bir yelpazeyi kapsayan birkaç psikolojik sorunun dahil olduğu bir psikolojik sorunlar kümesini ifade etmektedir.  Panik Atak, Takıntı Hastalığı, Sosyal Fobi, Basit Fobiler, Yaygınlaşmış Kaygı Bozukluğu sorunlarının hepsi Kaygı Bozukluğu kategorisi altındadır. Bu sorunların hepsinde kişinin kontrol edemediği ve otomatik bir şekilde kendini gösteren kaygı, korku, sıkıntı, tedirginlik, huzursuzluk duyguları hakimdir

Kaygı (anksiyete) bozuklukları tedavisinde emdr yöntemi etkili midir?

 

 

Kaygı (Anksiyete) Bozuklukları çok geniş bir yelpazeyi kapsayan birkaç psikolojik sorunun dahil olduğu bir psikolojik sorunlar kümesini ifade etmektedir.  Panik Atak, Takıntı Hastalığı, Sosyal Fobi, Basit Fobiler, Yaygınlaşmış Kaygı Bozukluğu sorunlarının hepsi Kaygı Bozukluğu kategorisi altındadır. Bu sorunların hepsinde kişinin kontrol edemediği ve otomatik bir şekilde kendini gösteren kaygı, korku, sıkıntı, tedirginlik, huzursuzluk duyguları hakimdir. Şunu da vurgulamak önemli; kaygı fazlalığı sorunu sadece kaygı bozukluklarında görülmez; kaygı bozukluğu kategorisi altında yer almayan diğer birçok psikolojik sorunun temelinde de kaygı fazlalığı yer alır. Kaygı fazlalığı sorununun kaygı bozukluğu kategorisine girmeyen başka psikolojik sorunlarda da var olduğunu danışanlarla yaptığım klinik değerlendirmelerde sıkça görürüm. Örneğin hastalık hastalığı, psikosomatik sorunlar, depresyon, kişilik bozuklukları gibi sorunlara sahip kişilerin klinik değerlendirmeleri yapıldığında karşımıza çoğunlukla kaygı fazlalığı sorunu da çıkar.  

 

Kaygı Bozukluğu altındaki her sorunun temelinde birikmiş kaygı fazlalığı yer almaktadır. Özellikle çocukluk ve ergenlik dönemindekiler olmak üzere geçmiş dönem yaşanan olumsuz olayların ve maruz kalınan olumsuz durumların kaygı yüklü travmatik etkileri beynimizin ‘Limbik Sistem’ dediğimiz bölgesindeki organlarda depolanır. Depolanan kaygı duygusu öyle bir aşamaya gelir ki kişi kontrolsüz bir şekilde kaygı, korku, huzursuzluk, tedirginlik hissiyatlarını elinde olmadan yaşamaya başlar. Depolanmış kaygı birikimi kişiden kişiye değişen bir şekilde kişi de Panik Atak, Takıntı Hastalığı, Sosyal Fobi, Basit Fobiler, Yaygınlaşmış Kaygı Bozukluğu sorunlarından biri kendini gösterir. 

 

Tanısı ve ismi ne olursa olsun Kaygı Bozukluğu yaşayan birinin bu sorunundan kurtulması için hali hazırda birikmiş olan travmatik kaygı fazlalığının psikoterapide boşaltılması gerekir. Kaygı fazlalığının yol açtığı Kaygı Bozuklukları sınıfına dahil bütün psikolojik sorunlarda (Panik Atak, Takıntı Hastalığı, Sosyal Fobi, Basit Fobiler, Yaygınlaşmış Kaygı Bozukluğu) ve kaygı fazlalığının olduğu diğer birçok psikolojik sorunda kaygı fazlalığının boşaltılması için EMDR yönteminden de yararlanılarak psikoterapi ile müdahale yapılır. EMDR çalışması ilerledikçe kaygı fazlalığının boşaltılma seviyesine paralel olarak kişi yaşadığı kaygı bozukluğu sorununun kademe kademe azaldığını ve sonunda tamamen ortadan kalktığına şahit olur.

 

Ercüment Doğan, Ph.D.

Klinik Psikolog

 

Bu makale 12 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.

Y. Doç. Dr. Ercüment DOĞAN,  lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde başladığı Lisans eğitimini 1994 yılında tamamlamıştır.  1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde Klinik Psikoloji Yüksek Lisansını “Negatif Duygulanım, Pozitif Duygulanım ve Somatik Bileşen Temelinde Depresyon ve Anksiyete (Kaygı) Arasındaki Farklılıklar” başlıklı çalışması ile tamamlamış ve lisansüstü derecesini alarak Klinik Psikolog uzmanlığını almıştır.   2005-2007 yılları arasında Chicago Psikanaliz Enstitüsü‘nün düzenlediği 2 yıllık Analitik Psikoterapiler eğitimlerini tamamlamıştır.   2004 yılında merkezi Avrupa’da bulunan “EMDR Institute” tarafından verilen eğitimleri almış ve EMDR uygulayıcısı Psikoterapist olmuştur.   Doktora derecesini 2001 yılında “Çalışanın İşine Cezbolması: Dönüştürücü Liderlik ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
facebook
twitter
linkedin
instagram
Etiketler
Kaygı bozukluğu
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
Klinik Psikolog Dr. Ercüment Doğan, Ph.D.
İstanbul - Klinik Psikolog
Facebook Twitter Instagram Youtube