Doktorsitesi.com

GENÇLERDE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI

Psk. Duygu Yakupoğlu
Psk. Duygu Yakupoğlu
24 Mayıs 2016337 görüntülenme
Randevu Al
GENÇLERDE UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI

           2015 Dünya raporuna göre (UNODC), 246 milyon kişi 15- 64 yaş arası her 20 kişiden biri geçtiğimiz yıl en az bir kez madde kullanmıştır. Her ne kadar her yaşta görülebilse de, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı en yaygın olarak ergenlik ve erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır.

             Uyuşturucu madde bağımlılığının büyük oranda fiziksel, psikolojik ve sosyal zararları vardır. Uyuşturucu madde bağımlılıklarında tüm bağımlılıklara uyan tek bir neden sel sıra yoktur. Kişinin kullanmaya başlamasında en çok görülen üç neden; merak, arkadaş baskısı ve keyif almadır. Yaşamın stresinden kurtulma, kişisel uyumsuzluk, çevresel ve sosyokültürel etkenler gibi başka nedenlerde bağımlılıkta rol oynar.

           Uyuşturucu kullanmaya başlayan birçok bağımlı genç zamanla; daha çok içine kapanma, arkadaşlarına karşı ilgisiz(uyuşturucu grubunda olanlar hariç), cinselliğe ilgisiz, duygularında tutarsızlıklar, okul başarısında düşüş, okula devamsızlığında artış, başarıya yönelik rekabete dayalı çabalarda belirgin bir düşüş gösterme gibi davranışlar sergilerler.

          Uyuşturucu madde kullanmaya başlayan gençlerde maddenin etkisinden kaynaklı davranışlar ise; kilo kaybı, zayıflama hali (İştahsızlık), halsizlik, yorgunluk, konuşmada güçlük veya konuşmada peltekleşme görülür. Okulda sınıf içerisinde; dikkatini toplayamama, dalgınlık, uykulu bir hal ya da fazla hareketli olması, derse odaklanmada güçlük gibi davranışlar görülür. Giderek okuldan uzaklaşır ve sonrada hiç gelmemeye başlar.

         Uyuşturucu madde bağımlısı olan gençlerde yoksunluk belirtileri maddeyi kullanım süresi ve miktarı ile ilişkili olarak hafif veya şiddetli olabilir. Yoksunluk (madde etkisini kaybettiğinde tekrar alınmadığı zamanki hal) halinde kullanılan maddeye göre yaşadıkları ise şöyledir;

        Amfetamin yoksunluğu belirtileri; yorgunluk, uykusuzluk, aşırı iştah hali, huzursuzluk, sinirlilik ve hoş olmayan rüyalardır. Morfin ve benzeri madde yoksunluğu belirtileri; sıklıkla bacaklarda ve sırtlarda ortaya çıkan kas ağrıları, sıkıntı, huzursuzluk, sinirlilik buna sürekli madde arama ve ilaç arama davranışı, ağrı hassasiyetinde çoğalma eşlik eder. Bulantı ve kusma, göz yaşarması veya burun akıntısı, göz bebeği büyümesi, tüylerin dikleşmesi, ishal, aşırı terleme, ateş, uykusuzluk görülür. Kokain yoksunluk sendromu belirtileri; iştah artması, uykusuzluk ya da aşırı uyku, isteksizlik, yorgunluk, hoş olmayan rüyalar, sıklıkla madde arama gibi belirtilerin yanında depresyon, bitkinlik, intihar düşüncesi ve intihar davranışı da görülebilir. Ağır esrar bağımlılarında yoksunluk belirtileri; uykusuzluk, huzursuzluk, mide bulantısı, sinirlilik görülmektedir.

Uyuşturucu madde bağımlılığı Tedavisi

 Başlangıçta bağımlıya fiziksel ve psikolojik desteği ve yoksunluk döneminde yardım etmeyi içeren tedaviler uygulanır. Bağımlılar çoğunlukla yoksunluğun yarattığı rahatsızlıklardan korkarlar ancak hastanede çoğunlukla bu rahatsızlığı yatıştırmak için ilaç verildiğinden bu durum birden bire yaşanmaz. Tedavide, fiziksel yoksunluk döneminin bitmesinden sonra, önceden bağımlı olan kişinin yaşadığı topluma yeteri kadar uyum sağlar hale gelmesi ve ileride de uyuşturucu kullanımından kaçınmasına yönelik terapilere ağırlık verilir.

Psikolog Duygu Yakupoğlu

Etiketler

Uyuşukluk hissiUyuşturucu etkisi türünde uyuşmaUyuşturucu tedavisiUyuşturucu bağımlılığı tedavi yaklaşımlarıUyuşturucu madde bağımlılığı tedavisiUyuşturucu madde alışkanlığıUyuşturucu madde alışkanlığı tedavisiUyuşturucu bağımlılığıUyuşturucu çeşitleri testiUyuşturucu kullanım oranıUyuşturucu tedavisi nasıl yapılırUyuşturucu bağimliliği ve nedenleriUyuşturucu bağımlılığı ve etkileriUyuşturucu bağımlılığı nasıl anlaşılır

Yazar Hakkında

Psk. Duygu Yakupoğlu

Psk. Duygu Yakupoğlu

Duygu Yakupoğlu lise eğitimini İstanbul da Bakırköy Anadolu lisesinde tamamlamıştır. Lisans eğitimini İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümünde burslu olarak bitirmiş, aynı zamanda lisans eğitimine devam ederken ikinci üniversite olarak Sosyal Hizmetler bölümünü okumuştur. Lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra psikolojik test eğitimleri almıştır. Lisans eğitimi sırasında pek çok yerde staj görmüştür. Bakırköy ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde sabahları poliklinik ve serviste visitlere katılıp, öğleden sonraları hastaları gözlemlemiş ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu, paranoid kişilik bozukluğu gibi birçok kişilik bozuklukları bunun yanında majör depresif, bipolar gibi birçok duygu durum bozuklukları tanısı almış hastaları da görme ve onlarla çalışma fırsatı yakalayarak stajını tamamlamıştır. Bir sonraki stajını Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde, gelen danışanların seanslarına ve psikolojik test uygulamalarına gözlemci olarak katılmış, danışan değerlendirmelerinde bulunmuştur. Bu hastanede depresyon, panikatak, anksiyete, bipolar, obsesif-kompülsif bozukluk, uyku bozuklukları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi tanıları alan danışanlar ile çalışmıştır. Bakırköy Adalet Sarayında Aile mahkemelerinde bulunmuş, boşanmış ya da boşanmak üzere olan eşlerin çocukları ile çalışmış ve seanslara gözlemci olarak katılmıştır. Bunların yanı sıra Reem Nöropsikiyatri merkezinde Dr. Mehmet Yavuzun nöropsikolojik muayenelerine katılmış, klinikte bulunan psikologlar ile danışan değerlendirmeleri yapmıştır ve kliniğe gelen danışanlara psikolojik testler uygulamıştır. Klinikte EEG, EMG, TMS, MAGNOTERAPİ gibi tedavi yöntemlerinde gözlemci olarak bulunmuş ve uygulamada eşlik etmiştir. Psychother psikolojik danışmanlık merkezi kadrosuna dâhil olmadan önce Mehmet Akif Ersoy Hastanesinde özel bir proje içerisinde hasta ve çalışan ilişkilerini, diyaloglarını iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapmıştır.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır