Bilişsel davranışçı terapide

Bilişsel davranışçı terapide

Bilişsel Davranışçı Terapiye göre, beynimizi istila eden olumsuz düşünceler, acı veren duygularımızın asıl nedenidir. Bu düşünceler, daha iyi hissetmemizin anahtarlarıdır, en önemli belirtileridir.

Düşüncelerin duygudurum üzerindeki etkisini oldukça önemsenir. Bu bakış açısına göre, duygudurumuzdaki değişikliklere neden olanlar güncel olaylar değil, algılarımızdır. Mesela, üzgünken düşüncelerimiz olumsuz olayların gerçekçi bir yorumunu yansıtır. 

Depresif belirtilerin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde ise, mantık dışı kötümser düşüncelerimiz başrolü oynar.

Bir olay yaşadığımızda otomatik olarak bazı düşünceler zihnimizde belirir. Bu noktada, tecrübelerimiz ve öğrendiklerimiz otomatik düşüncelerimizin oluşmasında etkilidir. Bu düşünceler oluştuğunda bazı duygu ve davranışlar ortaya çıkar.  

Duygularımıza ve yaşanan olaylara müdahale edemeyeceğimiz için düşünce ve davranışlarımız üzerinden değişime gitmeye çalışırız. Değişimler gerçekleştiğinde daha iyi hissettiğimizi görürüz.

Bu makale 19 Temmuz 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan

Uzm. Kl. Psk.Zehra Akcan, Uludağ Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık lisans eğitimini tamamlayarak Psikolojik danışman unvanını almıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Aile Danışmanlığı Programını tamamlayarak Aile Danışmanı unvanını almıştır. Aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimini, Üsküdar Üniversitesi Kişilerarası Danışmanlık Eğitimini almıştır. Türk PDR Derneğinin düzenlediği Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklara Yönelik Sunulacak Psikososyal Destek Hizmetine İlişkin Eğitime de katılım sağlamıştır. Alanın duayeni Nilüfer Devecigil'den Deneyimsel Oyun Terapisi eğitimini almıştır. Üsküdar Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan, Mesleki çalışmalarına  kurucusu olduğu Uzman Klinik Psikolog Zehra Akcan Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.     ...

Etiketler
Terapi
Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan
Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube