Dil ve konuşma bozuklukları nelerdir?

Dil ve konuşma bozuklukları nelerdir?

1.Akıcılık sorunları (Kekemelik): konuşma akışında duraksamalar, ses ve hecelerin tekrarı ya da uzatılması şeklinde görülen konuşma akıcılığının bozulmasıdır. Aynı zamanda kimi zaman yüz ve vücut hareketlerinde değişiklikler de eşlik edebilir.

2.Gecikmiş dil ve konuşma: Alıcı ve ifade edici dil becerilerinin, beklenen düzeyde gelişme göstermemesi durumudur.

3.Artikülasyon ve fonolojik bozukluklar: Konuşma seslerini, heceleri ya da sözcükleri yanlış üretmesidir. bir sesin yerine başka bir ses söyleme (kar– kay), hecelerin yerlerini değiştirme (portakal- porkatal), ses eksiltme (sakız-sakı, anahtar-anatar), ses ekleme (üzüm-yüzüm) ya da sesleri bozma (süt derken “s” sesini peltek söyleme) gibi durumlardır.

4.Ses bozuklukları: Çeşitli nedenlerden dolayı sesin perde, şiddet ya da kalitesinden birinin ya da birkaçında bozulmaların olmasıdır.

5.Afazi: Nörolojik kaynaklı olup beynin bazı bölgelerinde meydana gelen işlev bozukluğu sonucu ortaya çıkan konuşma, konuşulanı anlama, tekrarlama, okuma-yazma gibi becerilerde yaşanan problemdir.

6. Motor konuşma bozuklukları: Nörolojik bir sebebe bağlı olarak konuşma sırasında bu eylemi gerçekleştiren kas gruplarındaki hasar, koordine bozukluğu ile meydana gelir.

Bu makale 30 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Dil ve konuşma bozukluğu
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube