Travma ve emdr terapisi

Travmatik olayların (deprem, patlama, yaralanma gibi sarsıcı olayların yanı sıra çocukluk çağı ve daha güncel olumsuz yaşantıların) Emdr yöntemi ile duyarsızlaştırılarak hafifletilmesi ve nötrlenmesi mümkün.

Travma ve emdr terapisi

Travma ve EMDR

Travma ve Travmatik Yaşantı Nedir? 

Hayat devam ettiği sürece çeşitli olaylar gelişir ve bu olayların bazıları sıradan olurken bazıları çok ağır olabilir. Dışarıdan normal gibi görünse bile kişiye ağır gelebilir. Bu olaylar bir türlü hazmedilemez çünkü normal durumlardan çok daha farklı hissettirirler.

Daha sonra yaşanan ve kişiyi kötü hissettiren bütün olayların, hatta psikolojik rahatsızlıkların bile temelinde fark etmesek de aslında bu derin ve ağır yaşantılar yatar. Kişi belirtileri görebilir fakat problem kaynağını göremeyebilir. 

Çünkü temel sorun buz dağının suyun altında kalan ve görünmeyen kısmı gibidir. Belirtiler ve hissedilen kötü duygular suyun üzerinde kalan görünen kısımdır. Bu yüzden asıl hedef o kaynağı yani göremediğimiz ama sorunlara yol açan problemi çözmek olmalıdır.

Bu şekilde kötü düşüncelere sebep olan ve kendini yerli yersiz sürekli hatırlatan olaylara travma denir. Travma denince akla sadece büyük kazalar, afetler, ameliyatlar gelmemeli; küçük görünen durumlar bile travma potansiyeline sahip olabilir. Travma potansiyeline sahip olan bu olaylardan kaynaklanan sorunlar ise EMDR adı verilen bir yöntemle halledilebilir.

 

EMDR ( Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Nedir?

Normalde yaşanan olaylar beynin çeşitli ve ilgili bölgelerine dağılırken, travma adı verilen ve sindiremediğimiz yaşantılar beynimizde bir bütün halinde toplanır ve orada düğüm olarak kalırlar. 

Bu sağlıklı olmayan durumdur ve EMDR sayesinde o anı, beynin ilgili yerleriyle ilişkilendirilip sıradan veya rahatsızlık vermeyen anılar gibi dağılırlar. Yani kişiyi rahatsız etmeyi bırakırlar. Bu şekilde o düğüm çözülebilir.

Bu durumun daha açıklayıcı olması için telefon örneği verilebilir. Telefonun hafızasında çeşitli uygulamalar kayıtlıdır ve yeri geldiğinde kullanılırlar. Bir de arka planda çalışan uygulamalar vardır, sürekli olarak hafızada yer kaplar ve telefonun kullanım ömrünü kısaltırlar. EMDR de bu benzetmeye göre arka planda gereksiz yere çalışan ve işleyişi bozan uygulamaları kapatıyor denilebilir. 

 

Travmatik Yaşantıların Beyin Üzerindeki Etkisi Nasıldır?

Beyin bir anı havuzu gibidir, bütün iyi ve kötü anılar o havuzda birikirler. Fakat travmatik yaşantı geçmişi olan bireylerde iyi anılar aşağılarda kalırken kötü anılar zeytinyağı gibi üste çıkarlar. EMDR aynı zamanda iyi anıların öne çıkmasına ve kötü anıların ise her seferinde kendini hatırlatmamasına yardımcı olur.

 

EMDR Yöntemi İle Yürütülen Bir Terapi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

EMDR, diğer terapi yöntemleriyle kıyaslandığında daha kısa sürede sonuç alınabilen bir yöntem olmakla beraber literatürde “kısa süreli terapiler” sınıfında yer almaktadır. Fakat bütün terapi yaklaşımlarında olduğu gibi EMDR için de kesin süre vermek yanlış olacaktır çünkü danışanın geçmişi, bugünü ve geleceği terapi sürecine etki etmektedir. 


 

Bu makale 25 Mayıs 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Tansu Altunköse

Psikolojik Danışman Tansu ALTUNKÖSE, lisans eğitimini Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik bölümünde tamamladı. Lisans eğitiminden sonra Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsünde Aile Danışmanlığı üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı. Yetişkinlere yönelik Evlilik Çift Terapisi Eğitimlerini tamamlamış ve bu alanda danışanlarına hizmet vermektedir. 4 yıldır mesleki çalışmalarına devam eden Psikolojik Danışman Tansu Altunköse; çocukluk-gençlik sorunları, bireysel-psikolojik sorunlar,çift-evlilik-aile sorunları ile yoğun olarak çalışmaktadır. ALMIŞ OLDUĞU PSİKOLOJİK DANIŞMA/TERAPİ EĞİTİMLERİ – EMDR Terapisi Eğitimi – Aile Danışmanlığı Eğitimi – Bilişsel davranışçı terapi eğitimi UZMANLIK ALANLARI EMDR Terapisi (Göz hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme) Yetişkin ve Ergenlerl ...

Etiketler
Travma ve EMDR
Uzm. Psk. Dan. Tansu Altunköse
Uzm. Psk. Dan. Tansu Altunköse
Antalya - Psikolojik Danışman
Facebook Twitter Instagram Youtube