Dijital şiddet veya siber zorbalık

Dijital şiddet veya siber zorbalık

Son zamanlarda hayatımıza yeni bir deyim olarak giren “dijital şiddet” ya da diğer bir değişle “siber zorbalık” nedir?

Gelişen teknoloji gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi klasik medya araçlarını dijitalleştirdiği gibi sosyal medya (Facebook, İnstagram, Twitter, Tik Tok, Youtube vb.) ve anlık mesajlaşma platformları (Whatsapp, Messenger vb.) ortaya çıkarmıştır. Bunların sonucunda iletişim ve etkileşim çok hızlanmış ve artmıştır. Hayatımıza etkileşim hususunda mutlak özgürlüğe yakın bir özgürlük getirmişlerdir, sınırsıza yakın bir etkileşim özgürlüğünün olduğu bir ortamda haliyle olumsuz sonuçlar da ortaya çıkmıştır. Uyaran fazlalığı, dikkat ve bellek bozukluğu, uyku sorunları gibi olumsuz kişisel sonuçların yanı sıra “dijital şiddet” gibi olumsuz toplumsal sonuçlar da ortaya çıkarmıştır. Gerçek günlük hayatta karşılaşılan cinsel, sözel gibi şiddet türlerinin her türlüsünün dijital ortamdaki haline dijital şiddet denilmektedir.

Örnekleri nelerdir?

Özellikle kimliği bilinmeyen sahte veya gizli hesaplardan yapılan rahatsız edici ya da yanıltıcı her türlü yazılı ya da görsel paylaşım, ileti (hakaret, küfür, iftira, itibar zedeleyici ithamlar, iddialar, asılsız mesnetsiz dayanaksız suçlamalar, şikayetler, uygunsuz cinsel içerikli paylaşımlar, yanlış bilgilendirme, algı operasyonu, yanlış yönlendirme, yalan haber, gizli görüntüler, özel görüntüler) dijital şiddettir.

Dijital şiddetin başlıca sebepleri nelerdir?

Gerçek hayattaki şiddetin sebepleri ne ise dijital şiddetin de sebepleri aynıdır diye düşünüyorum.

Ayrıca,

En önemli sebep eğitimsizliktir. Telefon konuşma adabını yıllar içerisinde öğrenen insanoğlu elbet interneti ve sosyal medya hesaplarını da kullanmayı zaman içerisinde öğrenecektir.

Bir diğer sebep dijital şiddete karşı hukuki düzenlemelerin yeni yeni yapılmakta olması ve bu hukuki boşluğun dijital şiddeti engelleyememesidir.

Eğitim ve hukuk maalesef dünyamızın dijitalleşme hızından geride kalmıştır.

Bir diğer sebep insanların dijital ortamda kimliklerini gizleyebilmesidir, gizlenmiş veya sahte hesaplar tespit edilemediği için dijital tehdit büyümektedir.

Dijital şiddete kimler daha fazla maruz kalıyor?

Hepimiz maruz kalıyoruz. Çocuklar, engelliler, zeka geriliği olanlar, kadınlar ve ünlülerin daha çok maruz kaldığını düşünüyorum ve görüyorum.

Dijital şiddet ne gibi ağır sonuçlar doğurabilir?

En kötüsü insanın güvende olma hissini zedelemektedir. Güven problemleri, kimseye güvenmeme, dünyayı tehlikeli bir yer olarak görme gibi sonuçlar doğurmaktadır. Bu da aslında sonuçları itibariyle bir tür psikolojik travmadır. Yalnızlığı seçme, izole olma, sosyalleşmeme, sosyalleşmeden kaçınma, içe kapanma, depresyon, kaygı bozuklukları, şüphecilik, paranoya gibi psikiyatrik sonuçlara neden olabilmektedir.

Bu makale 26 Kasım 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. İbrahim Söylemez

Etiketler
Siber zorbalık
Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
Uzm. Dr. İbrahim Söylemez
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube