Online panik atak tedavisi ?

Online panik atak tedavisi ?

Sevgili danışanlarım olağan dışı koşullar nedeniyle acil olmayan sağlık hizmetlerinin kesintiye uğradığı bu dönemde sizlere online tedavi ya da terapiden bahsetmeyi uygun buldum. Online terapi, uzaktan  whatsapp ya da Skype ya da benzeri internet araçlarını kullanarak gerçekleştirilen bir yöntem olarak tanımlanabilir. Terapiste ulaşmanın mümkün olmadığı ya da coronavirüs gibi olağan dışı evden çıkmanın uygun olmadığı durumlarda ideal bir destek haline gelebilir. Tabiki kısıtlayıcı yanları olabilir ancak şüphesiz işe yarayan bir yöntemdir.

Panik atak tedavisinde ülkemizde ve dünyada yaygın olarak ilaç tedavisi kullanılsada aslında birinci tercih imkan varsa psikoterapi olmalıdır. Sık sık videolarımda ya da makalelerimde bahsettiğim gibi panik atak bir hastalıktan çok vücudun yardım çığlığıdır. Şöyleki; siz kendinize bakmadığınızda, birşeyler için çok yorulduğunuzda, aşırı çalıştığınızda, fazla karşı odaklı olduğunuzda, kişilik yapınız fazla katı olduğunda beden bunu size gösterir. Yani çarpıntılar vs hep alarm görevi görür. Bu nedenle panik atağın tedavisinde psikoterapiye oldukça iyi cevap vermektedir.

Panik atağın online tedavisinde, kişiyi panikleten bilinçaltı negatif düşünceler ve inançların tespiti ve temizlenmesi ve yeni pozitif bir tarz oluşturulması oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Birkaç örnekle durumu açıklamaya çalışayım; “her koşulda güçlü durmalıyım”, “ben çevremdeki herşeyden sorumluyum” olmazsam ailem biter”, “her sorunun altından kalkmalıyım” gibi inanç ve düşünceler biz fark etmesekte vücudumuzda bir gerginlik yaratır; bu gerginlik sonucunda kalbimiz çarpar, baş dönmesi, yabancılaşma hissi, uyuşma ve benzeri belirtilerle artık kendimizle ilgilenmek zorunda kalırız. Yani aslında panik atağın iletmek istediği mesajı almadan, panik atağı bir hastalık gibi etiketleyip, ilaçla tedavi etmek çabası yetersiz kalacaktır. İlaçlar doğru seçilmiş vakalarda kullanılabilir ancak her vakaya mümkünse psikoterapi eklenmelidir. Bu nedenle online panik atak tedavisi tamamlayıcı bir destek olarak kabul edilebilir.

Kişinin inançları ve düşünceleri pozitif yönde değiştiğinde kişilik yapısıda değişir. Yıllarca kişinin eski verici, fedakar, karşı odaklı tarzının terapiyle değişmesi yakınları ve akrabalarıyla arasındaki dengeyi bozulabilir. Uygun bir terapist bu konuda size en uygun önerilerde bulunacaktır.

Online panik atak terapisinde çalıştığımız ikinci konu ise biraz evvel sözünü ettiğim negatif inanç ve düşünceler bir süre sonra nefeste bozulmaya ve kasları farketmeden sıkmamıza neden olur. İşte fiziksel tüm belirtiler hep bu nedenle ortaya çıkar. Bu nedenle nefes egzersizi ve mindfulnessı her hastamıza öğretip atağı başlamadan engellemeyi öğretiyoruz.

Sonuç olarak zor zamanlarda (virüs salgınları, hastalık ya da mesafe) online panik atak terapisi akılcı bir yaklaşım olabilir.

Bu makale 23 Mart 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu

Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 1965 yılında Adana'da doğmuştur. Liseyi Tarsus Amerikan Lisesi'nde bitirdikten sonra Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp dokotru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1 yıl boyunca Tavistok'da Cinsel taciz tedavisi ve Londra Psikiyatri Enstitüsü'nde “Evlilik ve Cinsel Terapileri” eğitimi görmüş olan Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU,  Evlilik ve Cinsel Terapileri hakkında 20’den fazla bilimsel yayın ve makale sahibidir. Ayrıca “Erken Boşalmada Kendi Kendine Tedavi" adlı bir kitabı ve “Kadın Cinsel Sorunları” ile ilgili baskıda olan ikinci bir kitabı bulunmaktadır. 1997 yılında cinsel rollerle ilgili yapmış olduğu bir projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir. Uzm. Dr. Mehmet Levent SOYLU, 15 yıldır Cle ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Panik atak belirtileri
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Uzm. Dr. Mehmet Levent Soylu
Adana - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube