Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri nelerdir?

Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri  nelerdir?

Kişinin kendisinin yada çevresindeki insanların ölüm ya da yaralanma tehlikesi ile karşı karşıya kalması durumunda ortaya çıkan kişiyi aşırı derecede korkutan, paniğe kapılmasına, çaresiz hissetmesine neden olan durumlara travma diyoruz.

Travma sonrası kişide görülen belirtiler:

Uykusuzluk, sıkıntı hissi, huzursuzluk, yerinde duramama, iştahsızlık, kabuslar, çabuk irkilme, çabuk sinirlenme, rahatsız edici olayın sık sık hatırlanması, sürekli olarak olayın yeniden olacağı ve durumla ilgili sürekli tetikte bekleme hali, gelecekle ilgili plan yapamama, yabancılaşma hissi, olayı hatırlatan durumlardan rahatsız olma ve kaçınma görülür.

Birçok insanda örseleyici travmatik bir olay sonrasında benzer belirtiler görülür ancak çoğunlukla 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçer. Belirtiler bazen travmatik olay bittikten sonra aylarca görülebilir. Travma sonrası eğer belirtiler 2 haftada geçmezse kişi ya depresyona ya da travma sonrası stres bozukluğu hastalığına girmiştir.

Hangi Olayalar Psikolojik Travmaya Neden olur.

-Savaş, işkence, taciz, tecavüz
-Sel, deprem, yangın vb doğal afetler.
-İş, trafik kazaları
-Ani ölümler, ciddi hastalıklar

DR BURAK TOPRAK

PSİKİYATRİST

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Burak Toprak

Uzm. Psk. Burak TOPRAK, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2009 - 2014 yılları arasında Erenköy Ruh Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Psikiyatri unvanı almıştır.

2014 - 2016 Yılları arasında Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi'nde, 2016 - 2017 yılları arasında Fransız Lape Hastanesi'nde Bağımlılık Servis Şefi olarak görev yapmış olan Uzm. Psk. Burak TOPRAK, 2018 itibariyle mesleki çalışmalarına Bağdat Caddesi'ndeki Dr. Burak Toprak Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği'nde devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Travma sonrası strese bağlı nörolojik bulgular
Uzm. Dr. Burak Toprak
Uzm. Dr. Burak Toprak
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube