Cinsel terapi

Cinsel terapi

Cinsel Terapi

Cinsel terapi, cinsel sorunlar ve tedavileri konusunda eğitim almış psikiyatrist ve klinik psikologlar tarafından çiftlere yönelik olarak, bazen de bireysel uygulanan psikoterapi yöntemidir. Cinsel terapilerde çiftin psikodinamik özellikleri gözetilir ve temelde bilişsel-davranışçı terapi tekniğine dayalı bir yol izlenir.

Cinsel sorunu ortaya çıkaran ve yerleşimesine neden olan etkenlere göre tedavi yöntemi olarak psikoterapi ve/veya ilaç tedavisi seçilebilir. Sorun tamamen tıbbi/biyolojik etkene bağlı ise ilaç tedavis veya diğer tıbbi tedaviler seçilir. Eğer sorunun kaynağı psikolojik etmenler ise veya tıbbi nedenler olmasının yanında psikolojik etmenler durumu ağırlaştırıyorsa psikoterapi uygulanmalıdır.

Uzun yıllardan beri etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmış olan cinsel terapiler günümüzde cinsel sorunların çoğunu başarılı biçimde tedavi etmektedir. Cinsel sorunun özelliğine ve çifte göre değişmekle birlikte cinsel terapi ortalama olarak 2-4 ay sürer. Bazı durumlarda 1-2 seans ile düzelen vakalar olabileceği gibi nadir durumlarda tedavinin 1-2 yıl sürmesi gereken vakalar vardır. Tek görüşmede ve mucizevi ürünlerle tedavi iddiaları gerçekçi/bilimsel olmamakla birlikte cinsel tedavi arayışındaki kişilerin ümitsizliğini ve çare arayışını kısıtlayarak, zaman ve para kaybına yol açarak çift üzerine olumsuz etki yapabilmektedir.

Cinsel terapi bireylerin kendi bedenlerini, kimliklerini, cinselliklerini ve ilişki biçimlerini güvenli ve mahrem bir ortamda keşfetmeye cesaretlendirildikleri bir öğrenme biçimidir. Bu öğrenme ve keşif süreci çiftin özelliklerine göre değişen sürat ve derecelerde olur.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaş

Yrd. Doç. Dr. Hakan KARAŞ, 1998-2005 yılları arasında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimini tamamlamıştır. 2006-2011 yılları arasında Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi‘nde psikiyatri ihtisasını tamamlayarak psikiyatri uzmanı olmuştur. 2011- 2013 yılları arasında Bolu İzzet Baysal Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde mecburi hizmeti yükümlülüğünü yerine getirmiştir. 2014-2015 yılları arasında Şişli Kolan International Hastanesi'nde görev yapmış olan Yrd. Doç. Dr. Hakan KARAŞ, halen US Psikiyatri Enstitüsü bünyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Klinik pratiğinde destekleyici ve psikodinamik/psikanalitik psikoterapi uygulamaları ile birlikte gerekli durumlarda ilaç tedavisi uygulamaktadır. Ayrıca cinsel sorunlarla başvuran bireyler ve çiftle ...

Etiketler
Cinsel sorun psikoterapisi
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaş
Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaş
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube