Depresyonla baş etme

Depresyonla baş etme

Depresyon, çökkün ruh halidir. Fizyolojik, zihinsel ve davranışsal farklılıklarla görülür. Kişi, genellikle mutsuz, karamsar,öfkeli, hırçın ve  ümitsizdir, kendine ve çevresine ilgisi azalmıştır. Nedensiz ağlamalar başlar.  Bazende tüm duygularını kaybetmiş gibide hissedebilir.Ağlayamaz , kızamaz,öfkelenemez,. Duygular da değişkenlik görülür..Bazen daha canli neşeli hissedilir, bazen olumsuz duygular daha belirgin baskın olabilir. .

Depresyonda meydana gelen  zihinsel değişiklikler, daha çok dikkatini toplayamama odaklanamama ve unutkanlık şeklinde görülür.Kişi görev ve sorumluluklarını yerine getiremediği için suçluluk hisseder.. Çevresine ve olaylara karşı olumsuz bir bakış açısı geliştirir , yakınlarına yük olduğunu düşünür. Olumsuz olayları abartır ve hiçbir şeyin gelecekte de düzelmeyeceğine inanmaya başlar.

Depresyonda  görülen davranış değişiklikleri ise daha çok enerji azalması şeklindedir.Günlük sorumluluklar dahi altından kalkılması güç işler  olarak görünür.. İşler yapılmaz birikir, yapmak için çok zaman harçanır..Cinsel isteksizlik görülür.Kişi çoğu zaman yalnız kalmayı tercih eder.

Depresyonda görülen bedensel belirtiler ise , baş ağrısı ,bedensel ağrılar,. iştah azalması, buna bağlı kilo kaybı.Ya da çok fazla yemeden dolayı kilo alma görülür.Uyku düzeni değişir . Sık sık uyku bölündüğü ve  uykuya dalamama nedeniyle uykusuzluk ya da butün gün yataktan çıkamıyacak şekilde fazla uyuma görülür

Bütün bu belirtiler depresyon belirtisi  olsa da belirtiler herkes de aynı görülmez hafif ,orta ve şiddetli olabilir.Kişiden kişiye farklılık gösterebilir.

Depresyonla Nasıl Başa Çıkılır?

Depresyonun birçok sebebi olabilir.Bu sebepler bazen.belirgindir, bir yakınını kaybetmek, işini kaybetmek, hastalık , ayrılık olabilir.Bazen ise sebep belirgin değildir.Sebep ne olursa olsun deprsyonun sürmesi ve  devam etmesi kişinin olayları yorumlama şekli ile bağlantılıdır.. Depresyon da sıkıntı duygular değil, asıl problem ‘’kişinin düşünceleri ve  düşüncelerini yorumlama şeklidir’’

Depresyondan kurtulmak için :

 1-Aktif faal olmak gerek.

 2-Günlük faliyetleri artır..

 3-Daha faal olabilmek için bir sonraki gün için, önceden plan yapın ve   liste hazırlayın.    Ertesi gün de adım adım listenizi uygulayın. .

 4-Olumsuz düşüncelerinizi değiştirin.

. Bu olumsuz düşüncelerin ortak özellikleri vardır.

a)Otomatiktir.

b)Çarpıtılmıştır.

c) Engelleyicidirler.

d) Sorgulanmazlar

e) Israrcıdırlar.

Düşünce duygu ve davranışlarımızın farkına varmak için günlük notlar da tutmak bize çok fayda sağlayacaktır..Böylece zaman içinde kendinizdeki düzelmeyi iyileşmeyi bu notlar sayesinde daha iyi gözlemliyebilirsiniz. Bu çalışmaları yaparken başlangıçta bir uzmanla birlikte çalışmak çok faydalıdır. Daha sonra öğrendiklerinizi kendi kendinizede uygulayabilirsiniz.

Bu makale 20 Ekim 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Çiçek Tarla

Uzm.Psk Çiçek Tarla, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi'nde 1986 yılında tamamlayarak Psikolog unvanı almıştır. Ege Üniversitesi'nde ise yüksek lisans eğitimini tamamlayarak Uzman Psikolog unvanı almıştır.

Mesleki çalışmalarına Nehir Psikogelişim Merkezi'nde devam etmektedir.

Uzm. Psk. Çiçek Tarla
Uzm. Psk. Çiçek Tarla
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube