Çocuğum gerçekten dikkat eksikliği mi yaşıyor?

Çocuğum gerçekten dikkat eksikliği mi yaşıyor?

ÇOCUĞUM GERÇEKTEN DİKKAT EKSİKLİĞİ Mİ YAŞIYOR ? 

Beynimizin çalışma düzeni bütüncüldür. Yani birbiri ile doğrudan ilişkilidir her bilişsel etkinlik alanı bu nedenle birbirini etkiler ve aynı zamanda birbirinden etkilenir bu alanlar. Bundan dolayıdır ki zaman zaman derslerde yaşanılan bazı öğrenmede zorluklar başka bir bilişsel alanın yetersizliği olarak düşünülebilir. Belirtilerden yola çıkarak bu tanılamalar yapalabilir çoğu zaman bu tanılamayı günümüzde öğretmenler, aileler tarafından dahi çok kolayca konulduğunu ve bir uzmana gitmeye lüzum kalmadan çocukla bu konunun konuşulduğunu arkadaşları ile rahatca paylaşılabildiğini görüyoruz. İlerleyen zamanlar için ise bu çocuk adına olumsuz sonuçlara neden olabilecek bir tutum haline gelebilir. İşte bu sebepten dolayı çocuğumuzun ders başarısızlıkları ile ilgili sinyaller almaya başladığımızda muhakkak doğru tespiti yaptığımızdan emin olmamız ve ona göre bir plan oluşturamız önemlidir ki çocukların işini daha da zorlaştırmadan onlara doğru şekilde yardıcı olabilelim.

Örneğin; Zaman zaman okullarda çok karşımıza çıkan dikkat eksikliği tanılarıdır. Sınıfta çocuğun derslerinde normalin altında bir seyir varsa genelde bu ifade kullanılır çocuk için. Oysa klinikte dikkat eksikliği şikayeti ile gelen çocukların bir çocuğunda ayrıntılı bir tarama yapıldığında dikkatin dışında çocuğu zorlayan başka noktaların olduğunu fakat dikkat probleminin ikincil olarak buna eşlik ettiğini çok defadır görüyoruz. Mesela öğrencinin kısa süreli hafızada düşüklük nedeni ile yaşadığı performans kaybı dikkat eksikliği olarak yorumlanabiliyor aslında genel resme baktığımızda gerçektende dikkat eksikliğinin belirtilerini görebilirsiniz çocuğunuzda adapte olamayabilir, sık sık hayallere dalabilir, odaklanamayabilir fakat bu durum her zaman  birincil problemin dikkatle ilgili olduğunun bir ispatı değildir.  Kısa süreli hafızanın düşüklüğü nedeni ile bilgiler daha yolda gelirken dökülüyor depolanamıyor ve çocuk hatta kalamıyor olabilir. Böylelikle çocuk kişilerin anlattıklarını takip edemez, anlatılanlardan çok çabuk kopar vs. işte dikkat eksikliği görünümlü bir ardıl problemi yaşıyor olabilir çocuk. Ebeveynler ve öğretmenler bu durumu dikkat eksikliği olarak görebilir ve dikkat alanına yüklenebilirler. Dikkat geliştirme çalışmaları uygulanabilir ve asıl ele alınması gereken kısım atlanır ve kısa sürede halledilebilecek bir problem daha karmaşık bir hale gelebilir. Bu nedenle tanının doğru konulması çocuk ve ailemin doğru bir şekilde yönledirilmesi çok önemlidir. Yada çocukta yaşanılan bir öğrenme güçlüğü dikkat eksikliği olarakta ele alınıyor olabilir işte tüm bunları önce iyice anlamak çocuğun yaşadığı ders içi zorlukların sebeplerini öğrenmek ve bu doğrultuda bir plan çizmek önemlidir. Bu tarz çocuklarda genellikle çocukların yüksek bilişsel etkinlik alanlarından başlayarak düşük olanları aktive etmek ve güçlendirme çalışmaları yapmak diğer alanlarla yakın düzeylere getirmek önemlidir çünkü beynimiz bütüncül çalışır diye ifade etmiştik beynimizin sağlıklı bir şekilde ürün verebilmesi onun dengeli olması ile Çok ilişkilidir. dengeyi sağlamak için de bilişsel etkinlik alanlarını bir düzleme yaklaştırmak koordineli bir şekilde çalışmaları için zemin hazırlamak önemlidir. 

Psikolojik Danışman Gülşah ALCAN ÇAPRAZ

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Dan. Gülşah Alcan Çapraz

Psk. Dan. Gülşah ALCAN ÇAPRAZ, 1989 yılında Rize'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini yurtdışında bitirdikten sonra, 2007 yılında İstanbul Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünde başladığı lisans eğitimini 2011 yılında tamamlamıştır. Üniversite eğitimi sonrasında mesleki çalışmalarına özel bir okulda başlamış olan Psk. Dan. Gülşah ALCAN ÇAPRAZ, 5 yıldır aynı kurumda hizmet vermekte aynı zamanda danışmanlık merkezinde danışan kabul etmektedir. Kendisi, aktif olarak okul öncesi ve ilkokul çocukları ile duygusal zorluklar ve akademik zorluklar üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Psk. Dan.Gülşah ALCAN ÇAPRAZ, üniversite eğitiminin yanı sıra; Çözüm Odaklı Kısa Süreli Terapi (Yr. Doç. Dr. NEVİN DÖLEK), Aile Danışmanlığı (KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ), Arabuluculuk Eğitimi (KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ), RORSCHACH &CAT & TAT Testl ...

Etiketler
Çocuklarda dikkat eksikliği
Psk. Dan. Gülşah Alcan Çapraz
Psk. Dan. Gülşah Alcan Çapraz
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube