Depresyon nedir?

Depresyon nedir?

Depresyon nedir?

DSM-5 e göre içinde bulunulan ruh halinin depresyon olarak tanımlanabilmesi için aşağıda yazılan belirtilerin en az beş maddesinin minumum iki hafta sürmesi gerekiyor
 

  • Depresif ruh hali (neredeyse günün çoğunluğunda, hemen hemen hergün)
  • Ciddi anlamda kilo alımı ya da verimi, iştah da değişim
  • Uykusuzluk yada aşırı uyku hali
  • Yorgunluk hali yada enerji yokluğu
  • Değersizlik duygusu hissetme
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Ölüm ve intihar düşüncelerinin olması
  • Aktivitelere olan ilginin azalması

 

Depresyon neden oluşur? 

 
Biyolojik açıdan incelemek gerekirse, serotonin, dopamin ve norepinefrin hormonlarının az salgılanması durumunda beynin kimyasal dengesi bozulur ve beraberinde depresyon semptomları görülmeye başlar.

     Bilişsel açıdan bakacak olursak Martin Seligman gelecek hakkında çaresizlik hissinin depresyona dönüşebileceğini savunur. Aaron T. Beck ise bireyin kendisine, geleceğine ve çevresine karşı beslediği negatif düşüncelerin depresyona sebep olabileceğini savunur.

 

Tedavi Yöntemleri


Majör depresyon durumunda ilaç tedavisi için psikiyatrist ile işbirliği içinde olmak mühimdir. Bunun yanında bilişsel davranışsal terapi yöntemi ile bireyin bilişsel çarpıtma olarak adlandırılan depresyona sebep olan yada depresif düşünceleri besleyen düşünce hatalarının yerine alternatif olumlu düşünceleri oluşturmayı hedefleriz. Psikoeğitim de içeren seanslar birsüre sonra danışanın olumsuz olaylar karşısında kendisini daha iyi hissettirebilecek düşünceleri oluşturmasını sağlar, yada içinde bulunduğu durumu kötümser bir perspektiften ziyade objektif bir açıdan bakmasını sağlar. Bununla birlikte aktivitelerini artırmak, uyku düzenini oluşturmak gibi bir takım davranış değişikliklerini hedefleriz. 

 

Bu makale 9 Mart 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nur Gürdal

Psk. Nur Gürdal, 2013-2018 yılları arasında Üsküdar üniversitesi Psikoloji bölümünü eğitim dili ingilizce olarak tamamlamıştır. Bu süre zarfında birçok yerde staj yapma imkanı bulmuştur. Bunlar  Aile Kadın Destekleme ve Engelliler Merkezi, NP İstanbul Beyin Hastanesi, Zeytinburnu Rehberlik ve Araştırma Merkezi, Asude Huzurevi Yaşlı Bakım Merkezi. Ayrıca Avrasya Şizofreni Derneğinde gönüllü çalışmalara katılmıştır. 2018 ile 2020 yılları arasında İngiltere’de Bournemouth Üniversitesinde Klinik Psikoloji yüksek lisans programına katılmıştır. Ardından 2020-2021 de 1 yıl olmak üzere Özel Isparta Hastanesinde Psikolog olarak çalışmıştır.

Psk. Nur Gürdal, mesleki çalışmalarına Su Psikoloji Danışmanlık Merkezi’nde devam etmektedir.

Etiketler
Depresyon ilaçları
Psk. Nur Gürdal
Psk. Nur Gürdal
Isparta - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube