Kardeş kıskançlığı ve aile yaklaşımı

Kardeş Kıskançlığı ve Aile Yaklaşımı Çocuklarda en yaygın görülen kıskançlık kardeş kıskançlığı olup genelde büyük kardeşin küçük kardeşi kıskanmasıdır. Aile dinamiklerine göre küçük kardeşin büyük kardeşi kıskandığı durumlar da görülebilir. Kardeş kıskançlığı önlenebilecek bir durum olmayıp yaşanan bu duygunun minimum düzeyde yaşanmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin aşırı korumacı ya da ilgisiz davranmaması, çocuğa karşı suçlayıcı bir tutum sergileyip (“Ne kadar ayıp”, “sen büyüdün, kardeşine kötü davranma gibi ifadelerle suçluluk hissi yaşatmamak, İçerisinde kıskançlık duygusunu barındıran masallar anlatarak konunun tartışılmasını sağlamak, kısıtlıda olsa çocukla özel zamanlar geçirmek. Çocuktan yaşının üzerinde olgunluk beklenmemek, çocuğun, kardeşi hakkındaki duygularını ifade edebilmesini sağlamak. Eve sıklıkla gelip giden kişilerin önceden uyarılması, çocuğa karşı uygun davranış ve tutumlar sergilemelerini istemek. Her şeyden öte kıskançlığın normal bir duygu olduğu unutulması kardeş kıskançlığında ele alınması gereken yaklaşımlardan bazılardır.

Kardeş kıskançlığı ve aile yaklaşımı

 

Çocuklarda en yaygın görülen kıskançlık kardeş kıskançlığı olup genelde büyük kardeşin küçük kardeşi kıskanmasıdır. Aile dinamiklerine göre küçük kardeşin büyük kardeşi kıskandığı durumlar da görülebilir. Kardeş kıskançlığı önlenebilecek bir durum olmayıp yaşanan bu duygunun minimum düzeyde yaşanmasını sağlamak oldukça önemlidir. Bu nedenle ebeveynlerin aşırı korumacı ya da ilgisiz davranmaması, çocuğa karşı suçlayıcı bir tutum sergileyip (“Ne kadar ayıp”, “sen büyüdün, kardeşine kötü davranma gibi ifadelerle suçluluk hissi yaşatmamak, İçerisinde kıskançlık duygusunu barındıran masallar anlatarak konunun tartışılmasını sağlamak, kısıtlıda olsa çocukla özel zamanlar geçirmek. Çocuktan yaşının üzerinde olgunluk beklenmemek, çocuğun, kardeşi hakkındaki duygularını ifade edebilmesini sağlamak. Eve sıklıkla gelip giden kişilerin önceden uyarılması, çocuğa karşı uygun davranış ve tutumlar sergilemelerini istemek. Her şeyden öte kıskançlığın normal bir duygu olduğu unutulması kardeş kıskançlığında ele alınması gereken yaklaşımlardan bazılardır.

Bu makale 2 Şubat 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Harun Aysever

Harun Aysever, İlk ve orta öğretiminin ardından, lisans eğitimine Yakın Doğu Üniversitesi Psikoloji bölümüne başlamış ve lisans eğitimini dereceyle tamamlamıştır. 2016 yılında Yakın Doğu Üniversitesi Özel Eğitim Bölümünde yüksek lisans öğrenimine başlayıp Özel Eğitim bölümünde lisans dersleri vermeye başlamıştır. Bilim uzmanlığı derecesi almaya hak kazandıktan sonra Doktora programına başlayıp derslerini tamamlamış yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmıştır. Yüksek öğrenim, uzmanlık ve çalışma yılları sürecince çeşitli çalıştay, kongre ve seminerlere katılmıştır. Ulusal ve Uluslararası makale ve bildiriler sunmuştur. Günümüzde kendi alanındaki tüm yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ederek şuan kurucu oluğu EKOL Psikolojik Danışmanlık merkezinde çocuk, ergen ve yetişkin olan bireylere terapiler vereye başlamıştır. Aynı zamanda b ...

Etiketler
Eyvah ! yeni kardeş geliyor
Uzm. Psk. Harun Aysever
Uzm. Psk. Harun Aysever
Hatay - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube