Cinsiyetinden yakınma (cy)

Cinsel kimlik hoşnutsuzluğunun tanılanması ve süreci

Cinsiyetinden yakınma (cy)

CİNSİYETİNDEN YAKINMA (CY)

Cinsiyetinden hoşnut olmama tanısı için kişinin hoşnutsuzluğunun psikotik bir hastalıktan ya da ağır bir kişilik bozukluğundan kaynaklanıp kaynaklanmadığı netleştirilmeye çalışılmalıdır.

CY (cinsiyetinden yakınma)’si olan bireylere tıbbi yaklaşımda hedef, bireyin ayrıntılı bedensel, ruhsal, sosyal durumunun değerlendirmesiyle birlikte cinsiyet disforisinin azaltılmasıdır. WPATH (Dünya Transgender Sağlığı Meslek Birliği), farklı düzeylerde toplumsal cinsiyet uyumsuzluğu barındıran bireylerin olduğunu, psikiyatrik, hormon ve cerrahi tedavi gereksiniminin bireyden bireye değişebileceğini belirtmiştir.

Son yıllarda cinsiyetinden yakınma (hoşnut olmama) alanında yapılan araştırmalar hızla artış göstermekle birlikte, çalışmalar etiyoloji, epidemiyoloji, tedavi gidişi üzerine odaklanmıştır. CY’si olan bireylerde yapılan psikososyal araştırmalar ise önyargılı tutumlar, ayrımcılığa maruz kalma üzerine yoğunlaşmaktadır. Psikososyal uyum ve iyilik hali için romantik ilişki varlığı ve kalitesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Genel toplumda ilişkiler üzerine yapılan araştırmalar, bir ilişkide olmanın benlik saygısını pozitif olarak etkileyebileceğini belirtmiştir. CY’si olan bireyler genel topluma göre fiziksel ve ruhsal sağlık sorunlarıyla daha sık karşılaşmaktadır. Bununla birlikte kurulan sağlıklı ilişkilerin depresyon ve anksiyete belirtilerini azaltabileceği belirtilmiştir.

 

Bu makale 22 Eylül 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ebru Sinici

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji bölümü'nden 1996 yılında mezun olduktan sonra, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Disiplinlerarası Adli Tıp Anabilim Dalında Adli Psikoloji yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Akademik çalışmalarını Ankara Üniversitesi'nde doktora eğitimiyle sürdürmektedir. EMDR terapisti, pozitif psikoterapist ve pozitif psikoterapist temel/master eğitmeni, hipnoterapist ve aile danışmanı olarak unvanları bulunmaktadır. Mesleki deneyimleri arasında, 5 farklı birimde 20 yıllık GATA ve emekliliğe uzanan 7 yıllık Sağlık Bilimleri Üniversitesi deneyimi yer almaktadır. Çeşitli kuruluşlarda pozitif psikoterapi temel eğitimi, üniversitelerde sağlık psikolojisi, iletişim becerileri ve genel psikoloji gibi dersler vermektedir. Kongre ve diğer büyük çaplı etkinliklerde, travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde ...

Uzm. Psk. Ebru Sinici
Uzm. Psk. Ebru Sinici
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube