Cinsel terapist ve cinsel terapi hakkında

Cinsel terapist ve cinsel terapi hakkında

Cinsellik, sağlıklı bir birey ve sağlıklı bir aile yaşantısının olabilmesi için oldukça önemli bir konudur. Neslimizin devamı ve ruhsal sağlığımız için hayati bir aktivitedir. Nasıl ki tansiyon, kalp yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar tedavi görmemizi gerektiren önemli sağlık problemleriyse, cinsel yaşantımızla alakalı karşılaştığımız bir sorun da utanılmak veya gizlenmek yerine tedavi edilmeye ihtiyaç duyar. Cinsel rahatsızlıkların birçoğu jinekolojik müdahaleler veya psikoteknik yöntemlerle çözüme ulaşabilecek sorunlardır. Önemli olan bu tür bir rahatsızlığınızda size yardımcı olacak kişinin doğru seçilmesidir. Cinsel işlev bozukluğuna dair hastalıkların tedavi edilebilmesi özel bir eğitim ve çalışma geçmişi gerektirmektedir. Bir kişinin cinsel terapistlik hizmeti verebilmesi için psikoloji alanında lisans eğitimini tamamlaması, sonrasındaysa cinsel terapi alanında özel bir eğitim alması ve bu alanla ilgili çalışmalar yürütmüş olması gerekir. Bu meslek alanında, hassas ve mahrem konular içerdiği ve uygulamaya yönelik sorun çözme metotları kullanıldığı için tecrübe konusu terapinin işleyişi açısından ciddi önem arz eder. Önceleri aile danışmanlığı uzmanlığı olan profesyonellerin cinsel terapi hizmetini de bu alan altında yürüttükleri görülüyordu. Ancak son zamanlarda bu konu özel uzmanlık ve beceriler isteyen bir psikoterapi hizmeti haline gelmiştir, kendine özel uzmanları ve profesyonelleri vardır.

Cinsel sorunlar organik bir sebepten ötürü oluşmamışsa yukarıda da bahsedildiği gibi cinsel terapi eğitimi almış özel uzmanlara baş vurulmalıdır. Tercih edilen danışman, cinsel terapi konusunda gerekli yetkinliğe sahipse, kanuni bir yükümlülük oluşmadığı sürece paylaştığınız hiçbir konu hakkında bir başka kişiye bilgi vermez. Güven ve gizlilik ilkesi bu meslek grubu için temel kural haline gelmiştir. Terapist güvenilirliğinin yanı sıra, açık görüşlü, tarafsız, esnek olmalı, terapi esnasında kendi değerlerini yansıtmamalıdır. Seksolog ya da cinsel sağlık uzmanı gibi unvanlarla da anılan cinsel terapistler, fiziksel muayene, tıbbi tanı koyma, ilaç tavsiyesi yapma gibi yetkilere sahip değillerdir. Terapi seansları içinde veya dışında da danışan yapmak istemediği bir uygulamaya zorlanamaz. 

Çift görüşmesi veya bireysel görüşmelerle ilerletilen cinsel terapi sürecinde terapist, sorunun giderilmesine yönelik çalışmalar ve cinsellikle ilgili bilgilendirmeler yapar. Daha sağlıklı bir cinsel hayat için danışanlarına tavsiyelerde bulunur. Bu süreçte hastaların motivasyonu ve ilgileri de tedavinin sonuca ulaşması açısından kilit noktadadır. Bunun için de terapistin hastalarına karşı açık sözlü ve sabırlı olması gerekir. Bu uygulamaların etkili sonuçlar verebilmesi tecrübeyle doğru orantılıdır. Davranışsal psikoterapi yöntemlerinin kullanıldığı cinsel tedavide çiftlere evde uygulayacakları soruna yönelik ev ödevleri verilir. Uygulanacak bu egzersizlerin de olumlu sonuçlar verebilmesi veya durumun iyi yönetilebilmesi danışmanın ilgili sorun türüyle daha önce çok defa çalışmış olmasını gerektirir. Yani “cinsel terapistlik” farklı farklı deneyimlerin yaşanacağı ve yaşanan deneyimlerin her biriyle yeni tecrübelerin elde edileceği uzun soluklu bir yolculuktur. 

Bu makale 12 Şubat 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Gizem Daştan

2020 Haziran ayında Ufuk Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldum. Üniversite hayatım süresinde pek çok tecrübe kazanma şansım oldu. İlk olarak İngiltere-Brighton'da 2 ay boyunca dil eğitimi aldım. Türkiye'ye döndükten sonra eğitim sürecim boyunca birçok panel ve eğitimlere katıldım. Fakültedeki değerli hocalarım eşliğinde bir çok makale ve araştırmalarda faaliyet gösterip bilimsel çalışmalara katkı sağladım. Daha sonra 2019 yılında ilk olarak Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Eğitim Ve Araştırma Hastanesi'nde stajyer Psikolog olarak stajımı yaptım. Stajım boyunca çocuk zeka testleri üzerinde kendimi geliştirdim. Ergenlerde OKB, çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, Otizm Spektrum Bozukluğu teşhisi alan danışanların görüşmelerinde gözlemci olarak bulundum. Yine aynı yıl Nevia Oran Huzurevi ve Y ...

Uzm. Psk. Gizem Daştan
Uzm. Psk. Gizem Daştan
Konya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube