Cinsel kimlik bozukluğu, cinsel sorunlar

Cinsel kimlik bozukluğu, cinsel sorunlar
Cinsel kimlik sorunlarıyla ilgili öncelikle şu kavramların bilinmesi gerekir :

1-Cinsel kimlik: Kişinin kendini kadın ya da erkek olarak hissetmesidir.

2-Cinsel rol: Kişinin toplum tararfından benimsenen ve diğer kişilere gösterdiği kadın ya da erkek davranışlarıdır .

3-Cinsel kimlik bozukluğu: Karşı  cinsiyette olduğuna dair hissedilen güçlü ve kalıcı istektir. Erkeğin kendini kadın, kadının kendini erkek hissetmesidir. Karşı cinsiyetten biri olarak yaşama isteği vardır ve  ameliyat ve hormon tedavisiyle diğer cinsiyetin görünümünü kazanabilirler.

4-Transseksüellik: Transseksüellerin  ortak özellikleri mevcut cinsel organlarından kurtulup  diğer cinsiyete geçmek isteğidir.Çocukluk  dönemlerinde genellikle diğer cinsiyetin oyunlarını ve giyinme şeklini tercih ederler.

Çoğu kendini eskiden beri karşı cinsiyete ait hissettmiştir. Erkek transseksüeller çocukken erkek oyunlarından hoşlanmadıklarını, daha çok kızların oyunlarını tercih ettiklerini, bebeklerle oynamayı ve süslü elbiseler giymeyi sevdiklerini söylerler. Transseksüalitenin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Çocuğun kişilik yapısında ve özellikle cinsel kimliğin oluşumunda kendi cinsinden olan ebveynle özdeşim çok önemlidir. Ve yeterli özdeşim kurulamaması cinsel kimlik sorunlarına neden olabilmektedir.

Cinsel sorunlar, cinsel kimlik bozukluğu, cinsel kimlik bozukluğu tedavisi, cinsiyet bozukluğu, eşcinsellik, eşcinsellik belirtileri, eşcinsellik nedir, cinsel kimlik sorunları gibi kişiyi rahatsız eden soru ve durumlar kişinin istemesi halinde çözülebilecek sorunlardır ve çözümü bilinçli bir çabayı gerektirir. Yüzyüze ya da internet ortamında canlı danışma ile bu sorunlar çözülebilmektedir.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. İlhan Bozkurt

2001 yılında 19 Mayıs Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun oldu. Kariyer Psikolojik Danışmanlığı, Klinik Psikoloji ve Bağımlılık Psikolojisi alanlarında 3 adet master eğitimi tamamladı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yönetmeliğine uygun 450 saatlik teorik ve uygulamalı Aile danışmanlığı sertifika eğitimini tamamlayarak Aile Danışmanı ünvanını aldı. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı birçok Sertifikalı ve Psikolojinin Tıbbi uygulamlarında görev alma yetki belgesine sahiptir. Anadolu Psikologlar Derneği'nin Kurcu ve mevcut Genel Başkanıdır. İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Sertifikalı Psikolojik test eğitimleri vermektedir. Ulusal ve Uluslararası birçok hakemli dergi ve kitapta yayınlanmış makaleleri ve 1 kitabı bulunmaktadır.Kamu ve üniversite hastanelerin psikiyatri klinikleri ile özel sektörde yetişkin, çocuk ve evlilik sorunla ...

Etiketler
Cinsel kimlik
Uzm. Psk. İlhan Bozkurt
Uzm. Psk. İlhan Bozkurt
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube