Boğaz ağrısına iyi gelen besinler

Özellikle sonbahar ve kışın beraberinde getirdiği soğuk havalarla birlikte boğaz ağrısı, hemen hemen herkesin şikayetçi olduğu yaygın bir durumdur. Ağrı, kaşıntı, yutma güçlüğü, halsizlik, şişmiş bademcikler gibi bulgular ve zaman zaman ateş, öksürük, burun akıntısı, hapşurma, bulantı, baş ağrısı gibi semptomlarla seyreden bu tip ağrılar çeşitli sebeplerden dolayı görülebilir.

Boğaz ağrısına iyi gelen besinler

Boğaz ağrısı neden oluşur?

-Virüslerin varlığı

-Bakteriyel enfeksiyonlar (Streptococcus pyogenes vb.)

-Diğer dış nedenler (Hava kirliliği, kurak havalar vb.)

 

Boğaz ağrısı tedavi yöntemleri nelerdir?

-Viral enfeksiyonların sebep olduğu boğaz ağrısı, tıbbi tedavi uygulanmamakla beraber kendiliğinden düzelen bir durumdur.

-Bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz ağrısı ise antibiyotik ilaçlar veya besinler yardımıyla tedavi edilmektedir.

-Bunun haricinde yeteri kadar dinlenmek, uyumak, yüksek sesle konuşmamak da boğaz ağrısıyla başa çıkmanın yollarındandır.

 

Boğaz ağrısına iyi gelen besinler nelerdir?

-Sık sık su tüketimi boğazın kurumasını ve tahriş olmasını önlemektedir.

-Zencefili 1 tatlı kaşığı bal ile karıştırıp sabahları tüketebilirsiniz.

-Asetik asit içeriğinden dolayı sirke boğazdaki bakterileri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. 1 fincan ılık suya atılmış 2 çorba kaşığı sirke ile gargara yapmak yeterli olacaktır.

-İyotsuz tuz ile yapılan gargara da bakterilerle savaşmada etkilidir. 1 fincan ılık suya 1 çay kaşığı iyotsuz tuz atılarak basitçe hazırlanabilir.

-Ihlamur iltihaplanmayı önlemesi ve doğal antienflamatuvar olmasıyla bilinir. Ihlamur çayı tüketimi de boğaz enfeksiyonlarıyla başa çıkmada etkili olacaktır.

-Soğan ve sarımsak da en güçlü doğal antibiyotik kaynaklarındandır. Bu gıdaların tüketimi hem viral hem de bakteriyel enfeksiyonlarla başa çıkmada son derece önemlidir.

Bu makale 6 Aralık 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Türekan Uçak

Türekan UÇAK Eskişehir'in Odunpazarı ilçesinde doğdu. Çocukluk çağlarında Bursa'ya yerleşti ve ilk ve orta öğretimini burada tamamladı. Bursa Sınav Fen Lisesi'nden başarılı bir şekilde mezun oldu ve 17 Eylül Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik bölümünü kazandı. Üniversite yıllarında 17 Eylül Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik topluluğunda başkanlık görevini üstlendi. Bu süreçte Türkiye'nin dört bir yanında çeşitli akademik kongrelere, gönüllü ve zorunlu stajlara katıldı ve 2021 yılında başladığı 'Tuz Tüketiminin Metabolik Rahatsızlıklar Üzerine Etkisi' konulu tezini başarılı bir şekilde tamamlayarak diyetisyen ünvanı aldı. 2022 yılında Akademik Diyetisyenler Derneği'nin kurulumunda ve sosyal aktivitelerinde yer almayı başardı. Halen Akademik Diyetisyenler Derneği Bursa il temsilciliğini ve yönetim kurulu üyeliği ...

Etiketler
Soğuk
Dyt. Türekan Uçak
Dyt. Türekan Uçak
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube