Yemeklere neden saldırma ihtiyacı duyarız?

Yemeklere Neden Saldırma İhtiyacı Duyarız? Yemek yemek insanların hayatında yer alan fizyolojik bir ihtiyaçtır. Bazen bu ihtiyacımızın fizyolojik olduğunu unutur ve yemek yemeyi sosyal ihtiyaç haline getiririz. En büyük sorunlar genellikle bu aşamada başlar çünkü bir süre sonra bir şeyler yemeden TV bile izleyemez hale geliriz. Yemek yeme aktivitesini hayatımızın merkezine aldığımızda ve büyük anlamlar yüklediğimizde vakit geldiğinde kendimizi kaybedercesine ve sanki o yemeğe bir daha ulaşamayacak gibi yemeye başlarız. Bu saldırma hareketi alışkanlık haline getirildiğinde ise normal yeme davranışı artık bizden uzaklaşmaya başlar. Saldırma hareketinin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplere kısaca değinecek olursak;

Yemeklere neden saldırma ihtiyacı duyarız?

Yemeklere Neden Saldırma İhtiyacı Duyarız?

Yemek yemek insanların hayatında yer alan fizyolojik bir ihtiyaçtır. Bazen bu ihtiyacımızın fizyolojik olduğunu unutur ve yemek yemeyi sosyal ihtiyaç haline getiririz. En büyük sorunlar genellikle bu aşamada başlar çünkü bir süre sonra bir şeyler yemeden TV bile izleyemez hale geliriz.

Yemek yeme aktivitesini hayatımızın merkezine aldığımızda ve büyük anlamlar yüklediğimizde vakit geldiğinde kendimizi kaybedercesine ve sanki o yemeğe bir daha ulaşamayacak gibi yemeye başlarız. Bu saldırma hareketi alışkanlık haline getirildiğinde ise normal yeme davranışı artık bizden uzaklaşmaya başlar.

Saldırma hareketinin birçok sebebi olabilir. Bu sebeplere kısaca değinecek olursak;

  1. Yetersiz Su Tüketimi: Organlarımızın çalışmasında önemli yeri olan su, yetersiz alındığında açlık hissi oluşturabilir. Özellikle terlediğimiz günlerde vücuttan su kaybı, dolayısıyla da minerallerde kayıp yaşanır ve aç hissedebilirsiniz.
  2. Hareketlilik: Diğer günlerle kıyaslandığında daha hareketli bir gün geçiriyor olabilirsiniz. Egzersizlerin arttığı veya yoğunluğunuzun fazla olduğu bir gün olabilir. Hem enerji harcamanız hem de su kaybınız artmış olabilir.
  3. Yasaklarla Dolu Bir Diyet: Kendimizi neyi yasaklarsak o daha çok ilgimizi çekecektir. Normalde tüketmediğiniz bir besin bile diyet sürecinizde ‘’yasak’’ olarak ilan edilirse o besin aklınızın bir köşesinde yer almaya başlayacaktır. Yasak kalktığı an veya henüz yasak bile kalkmadan o besini yeme isteğiniz en üst düzeye ulaşabilir ve saldırma ihtiyacı hissedebilirsiniz. Kısıtlayıcı diyetler yerine sağlıklı beslenmeyi hedefleyen ve dengeleme üzerine kurulmuş bir diyet her zaman en iyi seçenektir.
  4. Yetersiz Porsiyon: zayıflama amacıyla kendinizi aç bıraktığınızda yeterli enerjiyi alamamanız vücudunuzun pes etmesine yol açabilir. İlk başlarda açlık diyetiniz iyi gidiyor gibi görünse bile vücudunuzun aşırı tepki vererek saldırma hareketini gösterdiği bir nokta elbette olacaktır.
  5. Sıvı Beslenmeye Yönelme: Hızlı kilo verme amacıyla ‘detoks’ içeceklere yönelmek çiğneme hareketini yapmadığınız için daha çok aç hissetmenize sebep olabilir. İnsan fizyolojisine aykırı yöntemlere başvurmak vücudun sistemlerinin değişmesine yol açabilir.
  6. Mens Dönemi: kadınların hormon değişimleriyle birlikte vücuttaki siğstemlerinin neredeyse hepsi değişmektedir. Men öncesi, Mens dönemi, Mens sonrası gibi dönemlerde daha fazla tüketme ihtiyacınız olabilir. Vitamin mineral eksiklikleri giderilerek saldırmanın önüne geçilebilir.
  7. Duygu Durum Değişimi: Besinlerle aranıza duygusal bağlar girdiği zaman yemek yeme ihtiyacınız midenize göre değil beyninize göre belirlenmeye başlayacaktır. Mutlu, üzgün, sinirli, stresli anlarda yemeklere yönelmeyi minimuma indirmelisiniz.
  8. İlaç Kullanımı: bazı ilaçlar vücutta açlık hissi oluşturabilmektedir. İlacınız göz önünde bulundurularak öğün saatleri ve öğün içerikleri bir beslenme uzmanı tarafından düzenlenmelidir.
  9. Öğün Saatlerini Ayarlayamama: 2 ana öğün arasında sindirim zamanınıza uygun bir aralık bırakmazsanız ya mideniz gereğinden fazla dolar ya da uzun süreli açlık çekersiniz. Öğün saatleri belirlenirken sindiriminize göre ayarlanmalıdır.

 

Tüm bunlar ayrı birer ‘saldırma’ sebebi olabilir. Her zaman için doğru seçenek sağlıklı beslenmedir. Buradaki etmenlerden bir veya daha fazlası ile siz de karşı karşıyaysanız profesyonel bir çözüm alarak beslenmenizi doğru programlamak için bir diyetisyenden yardım almanız en iyi yol olacaktır.

Bu makale 17 Ocak 2023 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Betül Deniz

Uzm. Dyt. Betul Deniz, Ankara Üniversitesi’nde 2004 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine Ankara Üniversitesi Beslenme Bilimleri’nde 2006 yılında yüksek lisans eğitimi ile uzmanlık almıştır.
Kariyeri süresince 15 yıl kurumsal firmalarda yönetici ve diyetisyenlik mesleğini birlikte götürmüştür. 
2020 yılında Yeditepe Üniversitesi’nden Yaşam Koçluğu sertifikası alarak, aslında çok sevdiği ve uzman olduğu insan ilişkileri konusunda kariyerine bir branş daha eklemiştir.
2021 yılı başında Yeditepe Üniversitesi’nden Fitoterapi Eğitimi alarak diyet danışmanlığı ve çağın beklentisi olan bitkisel çözümlerle danışanlarına farklı çözümler sunmaktadır

Etiketler
Kilo alma
Uzm. Dyt. Betül Deniz
Uzm. Dyt. Betül Deniz
Ankara - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube