Oyun terapisi süreci

Oyun terapisi süreci

“Çocukların oyunu oyun değil, onların en gerçek uğraşıdır.” M. Montaigne

Oyun Terapisi Nedir?

Oyun ve oyuncaklar ile çocukların ihtiyaçlarını ifade etmelerine yoğunlaşan terapi şekline denir. Yetişkinler için psikolojik danışmanlık kavramı ne anlama geliyorsa çocuklar için de oyun terapisi aynı anlama gelmektedir. Yetişkinler kendilerini kelimeler ve cümlelerle anlatırken çocuklar oyun aracılığı ile kendilerini ifade ederler. Çocuklar terapiste duygularını oyun ve oyuncaklar yardımıyla anlatırlar.

Neden Oyun Terapisi?

Oyun oynamak çocuklar için oldukça zevkli ve eğlencelidir. Çocuklar yaşadıkları duyguları kelimelerle anlamlandıramadıkları gibi bunlar hakkında konuşamazlar da. Bu sebeple konuşma üzerinden ilerlenen terapi şekli çocuklara uymaz. Oyun ile çocuk yaşadıklarını ve duygularını ifade etme ortamı bulur. Bir başka avantajı ise çocuklar kendi gelişimlerine uygun terapötik oyunu oluşturabilir. 

Oyun terapisi sürecinde çocuk olaylarla ilgili bakış açısını, davranışlarını değiştirebilir ve başkaları ile ilişkilerinden haz alır hale gelir. Çocuk günlük hayatında yaşadığı hayal kırıklıklarını oyun sayesinde yeniden yaratarak bu deneyimleri değiştirme fırsatı bulur. Böylece hem oyun tecrübeleri hem de hayattaki ilişki alışverişlerinden zevk alabilir.

Bazı çocuklar hayatlarının belli dönemlerinde zor bir süreç içine girebilirler. Anne babanın ayrılması, arkadaş edinmede zorlanma, okulda ya da evdeki değişimlere uyum sağlayamamak, hırçınlık, içe kapanıklık gibi. Bu tür dönemlerde bazı çocuklar başka çocuklara nazaran daha fazla destek ihtiyacı duyabilir. Bu durumlarda alanında uzman terapist eşliğinde oyun terapisine başvurulabilir.

Bu makale 1 Aralık 2021 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan

Uzm. Kl. Psk.Zehra Akcan, Uludağ Üniversitesi'nde Psikolojik Danışmanlık lisans eğitimini tamamlayarak Psikolojik danışman unvanını almıştır. Yıldız Teknik Üniversitesi Aile Danışmanlığı Programını tamamlayarak Aile Danışmanı unvanını almıştır. Aynı zamanda Bilişsel Davranışçı Terapi Eğitimini, Üsküdar Üniversitesi Kişilerarası Danışmanlık Eğitimini almıştır. Türk PDR Derneğinin düzenlediği Şiddet Mağduru Kadın ve Çocuklara Yönelik Sunulacak Psikososyal Destek Hizmetine İlişkin Eğitime de katılım sağlamıştır. Alanın duayeni Nilüfer Devecigil'den Deneyimsel Oyun Terapisi eğitimini almıştır. Üsküdar Üniversitesi'nde Klinik Psikoloji bölümünde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan, Mesleki çalışmalarına  kurucusu olduğu Uzman Klinik Psikolog Zehra Akcan Danışmanlık Merkezi'nde devam etmektedir.     ...

Etiketler
Çocuk
Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan
Uzm. Kl. Psk. Zehra Akcan
Sakarya - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube