Before - after görselleri

Yıl olmuş 2024 ve hala danışan fotoğraflarını before – after kıyası yaparak paylaşanlar var.. 🫣🤦🏻‍♀️

Before - after görselleri

Yıl olmuş 2024 ve hala danışan fotoğraflarını before – after kıyası yaparak paylaşanlar var.. 🫣🤦🏻‍♀️

Utanarak söylemeliyim ki bazı meslektaşlarım bunu bir “pull marketing” fikri ile yaparken; bazıları ise kilo vermeye teşvik/motive etme amacıyla yapıyor (diye düşünmek istiyorum).. 🤐

Peki gerçekten de bu fitspiration (fit olmaya özendiren/teşvik eden paylaşımlar) bireyleri motive ediyor mu? Sağlıklı beslenmeye, egzersize, fit olmaya teşvik ediyor mu?
💭Şahsi fikrim: KESİNLİKLE HAYIR.
👩🏻‍💻Fikrimin ötesinde, bu konuda yazılan makaleleri taradığımda, yapılan araştırmaları incelediğimde de aynı sonuca ulaştım.
📝Çalışmalar gösteriyor ki; bu paylaşımlara maruz kalmak negatif beden algısı oluşumuna, azalmış öz saygı ve şefkate, suçluluk hissine ve en önemlisi de yeme bozukluğunun tetiklenmesine/zemin oluşturulmasına neden oluyor.

Genellikle before kısmında bireyin kilolu halini (ve yanında mutlaka bir üzgün emoji ☹️), after kısmında ise zayıf/kaslı halini (mutlu emojili 🙂) gördüğümüz bu mobbing içerikli paylaşımların danışanların izni olsa dahi (aksi TCK’ya göre suçtur) paylaşılmasını kesinlikle doğru bulmuyorum.
🤔”Neden before-after paylaşımı yapmıyorsun” diye sorular hatta danışanlarımdan bile “ benim before-after halimi paylaşın” gibi istekler aldığım için bu şekilde cevap vermek istedim.. Bu gibi ve buraya sığdıramayacağım birçok sebepten ötürü bu tarz paylaşımlar yapmıyorum ve yapmayacağım.
☑️Bizler sağlık profesyonelleriyiz. Evet mesleğimiz gereği bireyleri sağlıklı beslenmeye, egzersize, sağlıklı alışkanlıklara yönlendirmeli ve teşvik etmeliyiz. Ama bunu yaparken danışanın ve sosyal medyadaki takipçilerimizin psikolojilerini gözeterek, bir şeyleri kırıp dökmeden yapmalıyız. Umuyorum ki sevgili meslektaşlarım ve sevgili diyetisyen adayları da bu konu üzerine düşünür ve hassas davranmaya başlarlar 🙏🏻✨
Sevgiler..

Bu makale 22 Şubat 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Betül Küllük

Diyetisyen Betül KÜLLÜK, Selçuk Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü başarıyla tamamlayarak diyetisyen unvanını almıştır. 

Lisans dönemi boyunca birçok eğitim ve seminere katılarak mesleki bilgi hazinesini zenginleştirmeyi amaçlamıştır.

Aynı zaman diliminde özel beslenme ve diyet danışmanlığı ofisleri, araştırma hastanesi, toplu beslenme hizmeti veren kurumlar, kadın doğum ve çocuk hastaneleri gibi birçok kurumda 'stajyer diyetisyen' olarak çalışmıştır.

Eğitim hayatının ardından Bursa’da faaliyete başladığı Diyetisyen Betül Küllük Beslenme ve Diyet Danışmanlığı Ofisi’nde danışan kabulüne başlamıştır.

Bunun yanında Nilüfer Belediyesi Spor Kulübü’nde Kulüp Diyetisyeni olarak Voleybol, Futbol ve Hentbol A Takım sporcularına beslenme danışmanlığı hizmeti vermektedir. 
 

Etiketler
Psikolojik
Dyt. Betül Küllük
Dyt. Betül Küllük
Bursa - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube