Dünyada en sağlıklı diyet olarak kabul edilen o beslenme sistemi➡“akdeniz diyeti”⬅

Dünyada en sağlıklı diyet olarak kabul edilen  o beslenme sistemi➡“akdeniz diyeti”⬅

50 çalışmanın meta analiz sonuçlarına göre HDL-Kolesterol, Total Kolesterol, Trigliserit  Kan Basıncı ve Kan şekeri üzerinde olumlu etkisi ortaya çıkmıştır.

Metabolik sendromdan koruyucu özelliği olduğu bildirilmiştir.

Akdeniz Diyeti’ne uyum skorları yüksek olan bireylerle skorları düşük bireyler karşılaştırılmış yüksek grupta BKİ 4 birim, bel çevresi 12cm, kalça çevresi 17 cm düşük bulunmuştur.

Peki Bu Akdeniz Diyetini Nasıl Yapabiliriz

3-5 öğün kişiye özel şekilde seçilir.

Günde 6-8 porsiyon tam tahıl tüketilir.

Günde 4-6 porsiyon meyve ve sebze tüketilmesi önerilir.

Günde 2-3 porsiyon süt ve sür ürünleri tüketilmesi önerilir.

Günde 25-50 gr zeytinyağı tüketilmesi önerililir. (Tercihen salatların içinde ve yemekler pişirilirken)

Günde 25-50 gr sert kabuklu yemiş tüketilmesi önerilir.

Haftada 3 porsiyon kurubaklagil tüketilmesi önerilir.

Haftada 4-5 porsiyon beyaz et tüketilmesi önerilir.

(Tercihen 3 gün balık 2 gün tavuk,hindi )

Haftada 3-4 adet yumurta tüketilir.

Ayda 2-3 porsiyon kırmızı et tüketilir.

Günde 1-2 kadeh kırmızı şarap tüketimi kişinin tercihine göre tüketilebilir.

Sonuç Olarak:

Obezite, diyabet, hipertansiyon, Kalp ve damar sağlığı üzerine koruyucu ve tedavi edici özelliği kanıtlanmıştır. Yaşam tarzı haline getirilmesi gereken bir diyet türüdür. Uygulanabilirliğini yüksek bir diyettir. Uyum sorunu yaşayan kişiler için modifiye edilebilme imkanı sunar.

Son olarak ABD Haber Dergisi her yıl yaptığı gibi dünya diyetlerini sağlık uzmanlarından oluşan bir panelde değerlendirip 41 adet diyeti sıralamıştır. 5 üzerinden 4,2 ile  En yüksek puanı alıp birinci olarak ise göz bebeğimiz “Akdeniz Diyeti” seçilmiştir. Sağlınızı ön planda tutarak ideal bedeninize kavuşmak için çıktığınız bu yolculukta sizi yalnız bırakmayacak tercihler yapmanız dileğiyle...

Bu makale 5 Ağustos 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar

Dyt. Gonca YAŞAR, 1975 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünü 1995 yılında bölüm 3.cüsü olarak İhsan Doğramacı Üstün Başarı Ödülü ve Öğrenci Bilim Teşvik Ödülü almıştır. Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İktisadi İdari Programlar Halkla İlişkiler bölümünü 2005 yılında bitirmiştir. Şu an Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Fitoterapi alanında yüksek lisansına devam etmektedir. 2008 Yılında Karbonhidrat Sayımı ve İnsülin Pompası Uygulama Eğitimi, 2010 yılında Bebek ve Çocuk Beslenmesi Eğitimi, 2012 yılında Spor Dişyetisyenliği Eğitimi, 2014 yılında Bariyatrik Cerrahi Diyetisyenliği Eğitimi gibi bir çok mesleki gelişim eğitimini başarıyla tamamlamış olan Dyt. Gonca YAŞAR, çalışmalarına Antalya'da bulunan özel muaye ...

Etiketler
Akdeniz diyeti nedir
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Uzm. Dyt. Gonca Yaşar
Antalya - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube