Doktorsitesi.com

Son Kullanma Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Uzm. Dyt. Betül Deniz
Uzm. Dyt. Betül Deniz
11 Mart 2021458 görüntülenme
Randevu Al
Son Kullanma Tarihi ve Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi

Günümüzde gelişen teknoloji ve değişen ihtiyaçlar sayesinde market alışverişlerinde giderek daha da bilinçli hale gelmekteyiz. Dünya çapında üretilen gıdaların büyük bir kısmı bilinçsiz kullanım sebebiyle israf edilirken ülkemizde de durum bundan çok da farklı değildir. İsraf olan gıdanın % 40'lık kısmı ise hala tüketilebilir olmasına rağmen bilinçsiz kullanım sebebiyle çöpe giden ürünlerden oluşmaktadır. Yaşadığımız dönemde yeryüzünde artan gıda israflarının az da olsa engellenebilmesi için çeşitli önlemler alınmaya çalışılmaktadır. Bu önlemlerden biri satın aldığımız ürünlerin paketleri üzerinde yer alan STT ve TETT kavramlarıdır.

Artık birçoğumuz market alışverişlerinde satın aldığımız ürünlerin, Son Kullanma Tarihi olarak da bildiğimiz, Son Tüketim Tarihlerine (STT) dikkat etmekteyiz. Dikkat ettiğimiz bir diğer nokta ise Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT)’dir. Etiketleri yanlış okuyarak STT ve TETT kavramlarının farkını bilmeyen tüketiciler sebebiyle birçok gıda çöpe atılmaktadır. Benzer şekilde bazı tüketiciler ise STT ve TETT arasında bir fark olduğunu bildiği halde tavsiye edilen tarihten emin olamadıkları veya ürüne uygun saklama koşullarını sağlayamadıkları için yine aynı yola başvurmaktadır.

Peki, STT ve TETT arasındaki bu fark nedir?

Türk Gıda Kodeksi, Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nde belirlediği tanıma göre Son Tüketim Tarihi, mikrobiyolojik açıdan kolay bozulabilen ve bu yüzden kısa bir süre sonra insan sağlığı açısından tehlike teşkil etmesi muhtemel olan gıdaların, yani raf ömrü 90 günün altında olan ürünlerin tüketilebileceği son tarihi belirtmektedir. Görünüşü, rengi veya kokusundan dolayı ürünün bozulmadığını düşünsek dahi bu tarihten sonra tüketmememiz gerekmektedir.

Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi ise, Türk Gıda Kodeksi’nde uygun şekilde muhafaza edildiğinde, gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarih olarak belirtilmiştir. Yani siz ürüne uygun saklama koşullarını sağladığınız takdirde ‘bu tarihten önce mutlaka tüketilmelidir’ anlamına gelmemektedir. Paketlerin üzerinde yer alan tavsiye edilen tarih ürünlerin bozulmasının aksine kalitesinin düşmeye başladığı, vitamin veya besin değeri kaybının görülmeye başladığı tarihi belirtmektedir. Raf ömrü 3-18 ay arasında olan ürünler için kullanılmaktadır.

Sağlığımız için satın aldığımız ürünleri doğru tanımak ve Son Tüketim Tarihi 1 gün bile geçen ürünleri tüketmemek oldukça önemlidir. Gıda israfının önüne geçebilmek amacıyla bilinçli tüketici olmak herkes için en doğru yol olacaktır.

Siz de her yönüyle sağlıklı beslenmeyi öğrenmek ve en doğru şekilde uygulamak isterseniz 0850 474 26 84 numaralı telefonu arayarak ücretsiz ön görüşme randevusu oluşturabilirsiniz.

Etiketler

Diyet yapmakBeslenme alışkanlığıBeslenme düzeniDiyetisyenBeslenmede doğru bilinen yanlışlarBeslenme konusunda ilginç bilgilerBeslenme ilginç bilgilerDiyet ürünlerBeslenme önerileriBeslenme durumuBeslenme ve sağlıklı yaşamBeslenme nasıl olmalıdırDiyete başlamakDiyet yapmayı neden başaramıyoruzDiyetisyenlerSon kullanma tarihiDiyetisyene gidiyorumDiyetisyenlerin istediği tahlillerDiyetisyen kontrolünde diyetDiyetisyene gitmeli miymDiyetisyenlikDiyetisyen kontrolunde beslenmeDiyetisyen hakkında herşeyEtiketBeslenmeDiyetisyen tavsiyeleriDiyetisyen tavsiyesiTavsiye ediyorum diyetisyenEtiket okumanın önemiEtiketleme (labeling and mislabeling)EtiketlemeEtiket okumaEtiket nasıl okunurEtiket okumada nelere dikkat etmeliyizEtiket tablosuEtiket okuma alışkanlığıtavsiye edilen tüketim tarihi

Yazar Hakkında

Uzm. Dyt. Betül Deniz

Uzm. Dyt. Betül Deniz

Uzm. Dyt. Betul Deniz, Ankara Üniversitesi’nde 2004 yılında lisans eğitimini tamamladıktan sonra yine Ankara Üniversitesi Beslenme Bilimleri’nde 2006 yılında yüksek lisans eğitimi ile uzmanlık almıştır.
Kariyeri süresince 15 yıl kurumsal firmalarda yönetici ve diyetisyenlik mesleğini birlikte götürmüştür. 
2020 yılında Yeditepe Üniversitesi’nden Yaşam Koçluğu sertifikası alarak, aslında çok sevdiği ve uzman olduğu insan ilişkileri konusunda kariyerine bir branş daha eklemiştir.
2021 yılı başında Yeditepe Üniversitesi’nden Fitoterapi Eğitimi alarak diyet danışmanlığı ve çağın beklentisi olan bitkisel çözümlerle danışanlarına farklı çözümler sunmaktadır

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.