Başkalarını nelerle yargılıyoruz?

BAŞKALARINI NELERLE YARGILIYORUZ?

Başkalarını nelerle yargılıyoruz?

BAŞKALARINI NELERLE YARGILIYORUZ?

Acaba gün içinde insanları ne tür yargılarla yargılıyoruz? Örneğin, “Kardeşim çok bencil, her zaman kendisini düşünüyor” ya da “Arkadaşım ne kadar da düşüncesiz” ya da “Annem hiçbir şeyden memnun olmuyor”. Bunlar tanıdık geliyor mu? Bu yargılarımızı fark etmemiz önemli, çünkü bu yargıların tamamı kendimizle ilgili. Gün içinde birisini yargıladığımızı fark ettiğimizde, kendimize şu soruyu sorabiliriz: “Acaba kendimle ilgili neyi görmüyorum, kabul etmiyorum ya da sevmiyorum?”

Var Olanı Sevmek kitabının yazarı Byron Katie, başkalarını yargıladığımız her durum için şu soruları sormamızı öneriyor:

Bu yargının kesinlikle doğru olduğunu bilmem mümkün mü?

Bu yargıya inandığımda nasıl tepki veriyorum ve nasıl bir insan oluyorum?

Bu yargım olmasaydı nasıl davranırdım ve nasıl birisi olurdum?

Sonra da dikkatimizi ters yöne çevirmemizi istiyor: “Aslında … olan kim?”

Byron Katie’nin bu çalışması gerçekten çok derin. İnsan kendisinin hiç fark etmediği yönleriyle karşılaşıp şok olabiliyor.
İlginizi çekerse, aşağıdaki linkte çalışmanın çok daha kapsamlı halini bulabilirsiniz:

Keyifli günler dileğiyle

Özgür Gelbal

Psikoterapist, Yaşam Koçu

Bu makale 10 Mayıs 2024 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Özgür Gelbal

1999 yılında ODTÜ Psikoloji lisans programını, 2001 yılında ise ODTÜ Endüstri ve Örgüt Psikolojisi yüksek lisans programını bitirdikten sonra, 18 yıl global bir firmanın insan kaynakları yöneticiliğini yürüttüm. 2023 yılından bu yana mesleğimi psikoterapi ve yaşam koçluğu gibi bireysel danışmanlık hizmetleri vererek sürdürüyorum.    Yaşam amacımı “insanların hayatlarındaki olumlu değişim sürecine katkıda bulunmak” şeklinde tanımlıyorum ve psikoterapinin bu amaca hizmet eden müthiş bir yol olduğuna inanıyorum. Psikoloji eğitimim üzerine eklediğim birçok eğitim ve sertifikayı, koçluk ve insan kaynakları alanındaki deneyimimle harmanlayarak kişilerin içindeki iyileşme potansiyelini ortaya çıkarıp güçlendirmeyi ve olumlu değişim yolculuğunda önemli birer kaynak olarak kullanmayı önemsediğim bir psikoterapi yaklaşımını benimsiyorum. Ağırlık ...

Etiketler
BAŞKALARINI NELERLE YARGILIYORUZ?
Psk. Özgür Gelbal
Psk. Özgür Gelbal
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube