Artroskopik cerrahi

Artroskopik cerrahi
Artroskopik cerrahi son yıllarda giderek kullanımı artan ve hemen hemen tüm eklemlerde yapılabilen cerrahi bir işlemdir. Artroskopik cerrahide,  ilgili ekleme 0.5 -1 cmlik 2-3 delik yardımı ile girilerek eklem içi sorunların görüntülenmesi, muayenesi ve tedavisi sağlanmaktadır. Artroskopik cerrahide eklem içi yapılar, eklemin içine girilen ince boruların ucundaki kameralar yardımı ile büyütülerek görülebilmesini yanında kameranın açıları yardımı ile eklemin en uç köşe noktaları dahil görülebilmektedir ki bu açık cerrahide bile mümkün olamamaktadır. Açık cerrahi işlemlerde ekleme ulaşmak için yapılan kesilerin büyük olması nedeni ile ameliyat sonrası dönemde hem ağrı daha fazla olmakta hemde bu dokuların iyileşme süreci gerekmesi nedeni ile iyileşme ve hareket verebilme süreleri uzayabilmektedir. Artroskopik cerrahide ise tüm işlemler 0.5-1 cm lik kesilerden açılan deliklerden yapıldığı için hem iyileşme hızlı olmakta hemde ameliyat sonrası ağrı daha az olmaktadır. Ayrıca eklem hareketlerine de daha erken başlanabilmektedir. Tüm bu avantajları nedeni ile bir çok artroskopik işlemde hastanede kalış süresi en fazla 1 gece olmaktadır.
 
Öncelikle diz artroskopisi ile başlayan artroskopik cerrahi işlemler günümüzde, ayak bileği, omuz, dirsek, elbileği ve parmak eklemlerinde de başarı ile uygulanmaktadır.  Her eklem için ayrı bir düzenek ve farklı artroskopi el aletleri gerekmekte olup Florence Nightingale Grubu bünyesinde hastanemizde tüm eklemlerde artroskopik cerrahi yapılabilecek teknoloji ve donanım en üst ve güncel seviyede sağlanmıştır.
Artroskopik cerahi ünitemizde en sık uyguladığımız artrokskopik cerrahi girişimlere örnekler verecek olursak;
 
Diz Artroskopisi ile, meniskus ve kıkırdak yırtıkları ve hasarlarının cerrahi tedavisi, ön çapraz bağ, arka çapraz rekonstruksiyonları, mozaikplasti işlemleri, diz-içi kırıkların artroskopik cerrahi yardımlı tedavileri, diz kapağı yerleşim problemlerinin tedavisi ve plika hastalıklarının tedavileri yapılmaktadır.
 
Omuz artroskopisi ile; rotator manşet yaralanmaları, Bankart lezyonları, tekrarlayan omuz çıkıkları, biseps tenosinovitleri, kalsifik tendinit hastalıkları, omuz impingement hastalıklarının artroskopik cerrahi tedavileri yapılmaktadır.
 
Ayak bileği artrroskopisi, merkezimizde ayak bileği gibi dar eklemleri incelemede kullanılan özel artroskop dediğimiz daha küçük ve ince görüntüleme ve cerrahi aletleri ve donanımları ile artroskopik eklem kıkırdağı ameliyatları, artroskopik sinovektomi, eklem debridmanları, ayak arkası artroskopileri, ayak bileği ön ve arka sıkışma hastalıkları, mozaikplasti işlemi ve bağ onarımları artroskopik cerrahi ile yapılabilmektedir.
 
Kalça artroskopisi ile kalça eklemi sinovitleri, labrum yırtıkları, kalça eklemi kıkırdak sorunları ve kalça sıkışma hastalıkları özel artroskopi aletleri ve özel traksiyon masası donanımları ile gerçekleştirilmektedir. 
 
Dirsek artroskopisi ile dirsek içi kıkırdak sorunları, sinovitleri ve eklem içi serbest fragmanların çıkarılması cerrahileri yapılabilmektedir.
 
El bileği artroskopisi de özel donanım ve aletler gerektirmekte olup mevcut olan bu donanımla el bileği sinovitleri, ganglionları, Triangular Fibrokartilaj yırtıkları, eklem içi kıkırdak hasarları ve artroskopik yardımlı eklem içi kırıkların tedavileri başarı ile yapılmaktadır.
 
Ayrıca parmak eklemlerini ilgilendiren hastalıklarda, karpal tünel ve tarsal tünel hastalıklarının tedavilerinde artroskopik cerrahi, artroskopik ve endoskopik cerrahi başarı ile uygulanmaktadır.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Etiketler
Artroskopik cerrahi
Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube