Kalça artroskopisi

Kalça artroskopisi

KALÇA ARTROSKOPİSİ

Kalça eklemi artroskopisi, kalça eklemine 3 adet 0.5 cm lik portal dediğimiz delikler yolu ile girilerek kalça içi sorunları saptanması ve tedavisi işlemidir. Kalça artroskopisi için, özel kalça artroskopisi seti, traksiyon masası denilen özel ameliyat masası ve skopi dediğimiz radyolojik görüntüleme cihazı gereklidir.

Kalça ekleminde gerek femoral gerekse asetabuler yuva tarafındaki kemik büyümeleri ile olan sıkışma sorunlarında, kalça eklemi artroskopisi ile sıkışma yaratan büyümüş kemik parçaları saptanır ve artroskopik burr dediğimiz özel motorize törpülerlede çıkıntılı bölge törpülenerek çıkarılır.

Son zamanlarda Ortopedi Uzmanlarının farkındalığının arttığı asetabular labrum yırtıklarında, kalça artroskopisi ile yırtık tipi saptanır. Dikilebilecek  tipteki yırtıklardan genç hastalarda dikiş materyalleri geçirilerk özel kemik çapaları kullanılarak kemikten ayrıldığı bölgeye tutturulur. İleri yaş hastalardaki dejenaratif yırtıklar yada küçük ve dikilemeycek yada dikilmeyi gerektirmeyen yırtıklar artroskopik shaver dediğimiz mini doku traşlayıcıları ve artrocare dediğimiz radyofrekans cihazı yardımı ile düzenlenir.

Kalça artroskopisi sırasında kıkırdak lezyonları saptanması durumunda kıkırdaktaki hasara göre debridement dediğimiz kıkırdağın hasarlı bölümünün çıkarılması, mikrokırık yöntemi dedğimiz kıkırdak kaybı olan alandaki kemikte küçük delikler açılarak kanlanmanın sağlanması, kök hücre, kıkırdak hücre nakline uygun olgularda hastadan üretim için kıkırdak hücre alınması işlemlerini uygulamaktayız.

Kalça eklemi içi serbest parçaların varlığında ve sinovit durumlarında kalça artroskopisi ile bu serbest kemik kıkırdak parçaların çıkarılması ve kalça sinovyasının temizlenmesi açık ameliyata göre daha kolay yapılmaktadır. Hastaların iyileşmesi artroskopik cerrahi ile açık cerrahiden daha çabuk olmaktadır.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Etiketler
Kalça artroskopisi
Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube