Uzun süreli ayak bileği ağrısı

Uzun süreli ayak bileği ağrısı

Ayak Bileğinde geçmeyen ağrı kıkırdak sorununun belirtisi olabilir!

Ayak bileği kıkırdak hasarı sorunu ne demektir?

Ayak bileği eklemi baldır ve ayak arasında yer almaktadır. Vücudun hemen hemen en fazla yük taşıyan eklemidir. Bu eklemi oluşturan kemikler eklem kıkırdağı ile kaplıdır. Eklem kıkırdağının yapısında görülen sorunlar ile ayak bileği kıkırdak problemleri görülmektedir.

Ayak bileği kıkırdak sorunları neden kaynaklanır?

Ayak bileği kıkırdak sorunları, sıklıkla ayak bileğinin ileri düzey burkulmaları, ayak bileği kırıkları, kırıklı çıkıkları, ayak bileği instabilitesinden kaynaklanır. Bunun yanında kıkırdak altındaki kemiğin beslenme bozukluğu ile kemik kıkırdak bölgesinde hasar görülebilmektedir.

Ayak bileği kıkırdak sorunlarında ne bulgular görülür?

Ayak bileğinde ağrı en belirgin bulgudur. Ağrı özellikle yürümede, sportif aktivitede, merdiven inip çıkmada görülür. İlerleyen dönemde ise istirahatte dahi ağrı görülür. Hastalarda aksama, yürüme zorluğu da görülür. Yine ayak bileğinde şişlikte olabilmektedir.

Ayak bileği kıkırdak sorunlarında tanı nasıl koyulur?

Ayak bileği kıkırdak hasarlarında hastanın şikayetler ve muayene bulguları tanıyı akla getirir. Özellikle, Talus medialindeki lezyonlarda ayak bileği ön-iç kısmında, Talus lateralindeki kıkırdak sorunlarında ise ayak bileği ön-dış kesiminde ağrı ve hassasiyet vardır. Erken dönemde tanı MR tetkiki ile koyulabilmektedir. Direkt radyografi, Bilgisayarlı Tomografi, kemik sintigrafisi de tanıda kullanılmaktadır. MR ve Bilgisayarlı Tomografi ile hastalığın evresi de belirlenebilir.

Ayak Bileği kıkırdak sorunları nasıl tedavi edilebilir?

Erken dönemde, kıkırdak bütünlüğü korunmuş olgularda tedavide istirahat ve kıkırdak sorunu olan tarafta yük vermeme ilk yaklaşımdır. Kıkırdak hasarı olan bölgeye yük binmesini engellemek için alçı yada ortez yapılabilmektedir.

Kıkırdak gelişimine katkı sağlayıcı Glikozamin türevi ilaçlar kullanılabilmektedir.Yine erken dönemde eklem içi Hyaluronik asit uygulaması, PRP uygulaması veya Kök hücre uygulamaları yapılabilmektedir.

Kıkırdak hasarı gelişmiş 1 cm ye kadar lezyonlarda artroskopik cerrahi ile kıkırdaktaki hasarlı bölümler temizlenmekte ve kemikte delikler açılarak kanlanma sağlanmaktadır. Bu kapalı cerrahi ile birçok olguda güzel sonuçlar almaktayız.

Ayak bileğindeki kıkırdak hasarı 1,5 cm nin üzerinde ve/veya kemikte kistik lezyon oluşmuşsa mozaikplasti işlemi uygulamaktayız. Mozaikplasti yönteminde diğer bir eklemin yük binmeyen kısmından alınan kıkırdak ve kemikten oluşan tüp şeklindeki greftler, hasarlı bölgeye uygulanmaktadır. Mozaikplasti yönteminde başarılı sonuç olasılığı artmaktadır.

 

 

 

Bu makale 7 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şeref Aktaş

Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1995 yılında ise Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Ortopedi ve Travmatoloji uzmanlığını almıştır. İhtisas eğitimi boyunca İngiltere Royal London Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği ile Amerika Birleşik Devletleri’nde Shriners Hospital For Children ve Oregon Health Sciences University Hastaneleri'nde Diz Cerrahisi, Ayak Cerrahisi ve Çocuk Ortopedisi üzerine çalışmalar yapmıştır. 1996-1997 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Portland Shriners Hospital'da İhtisas Üstü Clinical Fellowship yurt dışı eğitimini tamamlamıştır. Prof. Dr. Şeref AKTAŞ, 1995-2002 yılları arasında Trakya Üniversitesi’nde kurulmasına öncülük ettiği Multidisipliner Ayak - Ayak Bil ...

Etiketler
Ayak bileği kıkırdak hasarı sorunu ne demektir?
Prof. Dr. Şeref Aktaş
Prof. Dr. Şeref Aktaş
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube