Diz kireçlenmesi (Diz artrozu) sebepleri ve tedavisi

Prof. Dr. Akın Kapubağlı
Prof. Dr. Akın Kapubağlı
10 Aralık 20151787 görüntülenme
Randevu Al
Diz kireçlenmesi (Diz artrozu) sebepleri ve tedavisi

DİZ KİREÇLENMESİ(DİZ ARTROZU)

Ortopedi hekimlerine en çok başvuru sebeplerinden birisi diz ağrısıdır. Gençlerin ve sporcuların ağrı nedenleri farklılık gösterir. Bunlarda travmalara bağlı menüsküs yırtıkları bağ kopuklukları ayrı bir bölümde incelenecektir. Genelde orta ve ileri yaşlarda görülen diz ağrıları, eklemi oluşturan kıkırdak yapılarının bozulması ve deforme olmasıyla ortaya çıkar.

Diz artrozunda en başta görülen sebep , dizin kötü kullanımı dediğimiz zorlamalardır. Aşırı kilo , yer sofrası , alaturka tuvalet alışkanlığı dizlerdeki kıkırdakları aşındırır ve kemik yüzeyinin ortaya çıkmasına sebep olur. Başlangıçta  bacak aksı düz iken giderek O bacak oluşur, genellikle iki taraflıdır.

Diz ağrıları ilk dönemlerde hareket halinde olurken giderek gece ağrılarına dönüşür. Hastalar hava basıncının düşmesine bağlı yağmur öncesi ağrılarının arttığını ifade ederler. Yürüme ve merdiven inip çıkma zorlaşır. Erken dönemde kilo verme diz egzersizleri ve ilaç tedavisi verilir. İlerlemiş diz artrozunun da son seçenek total diz protezidir. Bu ameliyatla eklemin bozulan kısımları çıkarılarak Titanyum alaşımlarından yeni bir mafsal oluşturulur.

Genelde hastalar bu ameliyattan sonra ağrılardan kurtulur. Diz hareketleri bir miktar kısıtlanmakla birlikte günlük yaşamlarını çok rahatlıkla sürdürürler.

Etiketler

Diz artrozuDiz ağrıları nedenleriDiz ağrıları tedavisiDiz artrozun sebepleriDiz artrozun nedenleri

Yazar Hakkında

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın Kapubağlı

Prof. Dr. Akın KAPUBAĞLI,  1952 yılında doğmuştur. Muğla Yatağan’ın Eski Hisar köyünde ilk ve ortaokul, İzmir Atatürk Lisesi’nde lise eğitimini tamamlamıştır. 1977 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş ve tıp doktoru unvanı almıştır. Daha sonra mecburi hizmet yükümlülüklerini tamamlayarak yine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi Kliniği’nde asistanlık eğitimine başlamıştır. 1990 yılında Yardımcı Doçent, 1992 yılında Doçent, 1998 yılında ise Profesör olmuştur.

Önemli Bilgilendirme

Site içerisinde bulunan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgilendirme kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Benzer Makaleler

Bu uzmanın başka makalesi bulunmamaktadır