An’da kalmak

Ne kadar anda kalabiliyoruz? Kendinizi sürekli olarak geçmişinizi veya geleceğinizi düşünürken mi buluyorsunuz? Ana odaklanmakta zorluk mu çekiyorsunuz? Geleceğiniz hakkında olumsuz düşüncelere mi sahipsiniz?

An’da kalmak

 

İnsan varlığı, geçmişi ve geleceği aynı anda düşünebilen tek varlıktır. Geçmişi ve geleceği olması gerektiğinden fazla düşünen insanlar ana odaklanmakta zorluk çekebilir ve hayatını değiştirme imkanını farkında olmadan reddedebilirler. Oysaki dün bugünü, bugün yarını, yarın ise geleceği etkilemektedir. Geçmişte yaşadığımız anlarımız bize anılar ve acılar şeklinde geri dönüş yapar. Peki siz anılar tarafına mı odaklananlardansın yoksa acılar tarafına mı?

Anılar olarak adlandırdığımız anlarımız bize gelecekte sıkıntı yaratmak gibi bir etkisi yoktur. Geçmişte yaşanan olaylarla yüzleşmekte ve kabullenmekte zorlanan insanlar, geçmişin yükünü omuzlamakta ve geleceğe taşımak durumunda kalabiliyor. Bu da o anki yaşamını etkilemekle kalmayıp gelecek hakkında olumlu bir bakış açısına sahip olma yeteneğini elinden alıyor.

Geçmişin yükünden biraz olsun hafiflemek; yaşanan her ne ise bulunduğu yerden çıkarıp, onunla yüzleşmek, kabullenmek ve ona rağmen yoluna devam etme yeteneği ile gerçekleşmektedir. Bunun için çaba ve istikrar gereklidir. Birkaç örnek vermek gerekirse çocukluğunda bir kez bisikletten düştünüz diye şimdi her bisiklet gördüğünüzde kaygılanıyor musunuz? Bir ilişkinizde aldatıldığınız için diğer bütün insanlara olan güveninizi kayıp mı ettiniz? İstenilmeyen bir bebek olduğunuz için, geçmişte istenmemiş olma duygusunu genelleyip herkesin sizi istemediğini mi düşünüyorsunuz?

Sayamayacağımız kadar geçmişte olumsuz duyguya ve davranışa maruz kalmış olabiliriz. Fakat şuan geçmişte değil anda yaşıyoruz. Geçmişin yükünü bir kenarı bırakarak yaralarımızı sarmada kararlı olmalıyız. Bireyin kendisini etkileyen, gücünü ve enerjisini azaltan olaylara karşı etkilenme düzeyini yine birey kendisi karar verebilir. Hatalar ve kusurlar her zaman vardır. Bu hatalar ve kusurlar şuan ki birçok olumlu özelliğimizi belirleyebilir. Siz de geçmiş olaylarla yüzleşmek, kabullenmek ve yolunuza devam etme kararı aldıysanız, kurumumuzdan veya herhangi bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Psikoterapi haricinde anda kalmak için size birkaç öneriler;

Mindfulness

Nefes egzersizleri

Meditasyon

Bir hobi edinmek

  • Kitap okumak
  • Bitkilerle ilgilenmek
  • Yaratcılığı ortaya koyan etkinlikler düzenlemek

 

 

 

Uzman Klinik Psikolog Damla KANKAYA 

Psikolog Sude Ceylin BARS

 Kaynakça;

https://www.fenomenpsikoloji.com/gecmisin-yukunu-gelecege-tasimak/

Bu makale 29 Haziran 2022 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya

Uzm. Psk. Damla KANKAYA, Almanya doğmuştur. Lisans öncesi eğitimini (ilk, orta ve lise) Nürnberg'de tamamlamıştır. Ardından başlamış olduğu Beykent Üniversitesi Psikoloji Bölümünden "Onur Öğrencisi" olarak mezun olmuş ve Psk. unvanı almıştır. Üniversite eğitimi süresince birçok ulusal kongre ve üniversite seminerlerine katılım göstermiştir. Birçok sosyal sorumluluk projesinde ve Beykent Üniversitesi Psikoloji Klübün'nde asil üye olarak  aktif görev yapmıştır. Ve Lisans eğitimi sırasında, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Sana Klinik Hastanesi (Almanya) stajyer psikolog olarak birçok kurum ve hastanede staj yapmış ve kendini geliştirmeyi hedeflemiştir. Mezuniyetini takiben aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji yüksek lisans eğitimine başlamış ve "Klinik Psikolog" olarak  yüksek lisans derecesini tamam ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
linkedin
instagram
facebook
Etiketler
Koruyucu ruh sağlığı
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
Uzm. Kl. Psk. Damla Kankaya
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube