Zihinsel ve fiziksel yeti eksikliği olan çocuklarin anneleri ile yeti eksikliği olmayan çocuklarin annelerinin anksiyete ve depresyon düzeylerinin karşilaştirilmasi

Zihinsel ve fiziksel yeti eksikliği olan çocuklarin anneleri ile yeti eksikliği olmayan çocuklarin annelerinin anksiyete ve depresyon düzeylerinin karşilaştirilmasi

İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde yaşayan 6-10 yaş arasında çocuğu olan, çocuklarında fiziksel yeti ve zihinsel yeti eksikliği olduğu için rehabilitasyon merkezinden destek alan 100 anne ile çocuklarında yeti eksikliği olmayan 75 annenin depresyon düzeyleri Beck ve Zung depresyon ölçekleri ile; anksiyete düzeyleri ise Beck anksiyete ölçeği ile ölçülmüştür. Çocuklarında yeti eksikliği olan ve olmayan annelerin depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında farklılık olup olmadığının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu araştırmada var olan durumu saptamak amacı ile betimsel yöntem kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi SPSS 23 programı ile yapılmıştır. Çocuklarında yeti eksikliği olan annelerin depresyon ve anksiyete düzeyleri ile, yeti eksikliği olmayan annelerin depresyon ve anksiyete düzeylerinde farklılaşma olup olmadığını saptamak için bağımsız örneklem t testi ve pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Bu çalışmada çocuklarında yeti eksikliği olan anneler ile çocuklarında yeti eksikliği olmayan annelerin depresyon puan ortalamaları arasında anlamlı farklılıklar saptanırken, anksiyete puan ortalamaları arasında ise anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Araştırmaya katılan annelerin Beck ve Zung depresyon puanları arsında olumlu düzeyde yüksek ve anlamlı bir ilişki bulunurken, depresyon puanları ile anksiyete puanları arasında olumlu yönde zayıf bir ilişki olduğu görülmüştür.

Bu makale 18 Temmuz 2020 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Ayşe Deveci

Uzm. Psk. Ayşe Deveci, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olarak Psikolog unvanı almıştır. Yüksek lisans eğitimini de İstanbul Arel Ünversitesi'nde tamamlamış ve uzman Psikolg unvanına sahip olmuştur.

Uzm. Psk. Ayşe Deveci, mesleki çalışmalarına ise şu an Simeranya Danışmanlık Merkezi ve İstanbul Beşiktaş'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Anksiyete
Uzm. Psk. Ayşe Deveci
Uzm. Psk. Ayşe Deveci
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube