Zeytin yaprağı (oleuropein)

Zeytin yaprağı (oleuropein)

Zeytin yaprağı yani Oleuropein etken maddesinin bağışıklık sistemini güçlendirmek için faydalı olduğu dünya çapında kanıtlanmıştır. Bu etken maddenin, yani zeytin yaprağının anti-viral, anti-bakteriyel, anti-kanserojen ve anti-fungal etkisi olduğu, aynı zamanda tıbbi rahatsızlıklara destek ürünü olarak fayda verdiği ispat edilmiştir.

Zeytin yaprağının faydaları, yeni bilinen bir şey değil. Akdeniz efsanelerinde Zeytin ağacı, “ölmez ağaç” ve “hayat ağacı” olarak tanımlanmıştır. Mısırlılar bile zeytin ağacının uzun ömrünü araştırmışlar ve “cennetin gücünün sembolü” saymışlardır zeytin yaprağını. Zeytin ağacının 2000 yıllık ömrünün sebebinin “Oleuropein” olduğu keşfedilmiştir.

Zeytin yaprağı çok etkili bir antibakteriyel (mikrop öldürücü), antiviral (virüsleri öldürücü) ajandır. Ama sadece organizmada bulunan patojenlerle savaşıp öldürmekle yetinmez. Ayrıca insan vücudunda bağışıklık sistemini de uyarır. Böylece mikroplarla daha etkili bir savaşın gerçekleşmesini sağlar. Zeytin yaprağı fenolik yapıda bir bileşen içeridiği için fenolik hidroksil grupları ile harika bir antioksidan etki gösterir.

Bu şekilde serbest radikalleri tutarak birçok hastalığın önüne geçilebilir aksi takdirde serbest radikaller sağlam hücrelerin, hücre zarını deforme ederek kontrolsüz çoğalmaya neden olur ve bu kanserleşmeye giden bir süreçtir. Antioksidanlar serbest radikalleri tutarak kanseri önlemeyde yardımcı olurlar.

Zeytin yaprağının faydaları hakkında şimdiye kadar 69 kitap, 1800 den fazla makale, dergi ve çeşit yayın bulunduğuun söyleyebiliriz.

FAYDALARI

Antioksidanlar aynı zamanda yaşlanma etkilerini geciktirerek hem doğal bir antiaging kürü oluşturur hem de hormonal dengeyi korumaya,

Yüksek seviyedeki kan şekerini düşürmeye,

Zeytin yaprağın A, D, E, K vitaminleri de bulunuyor. Bu vitaminler ile sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşında,

Bağırsak, kas spazmlarını önlemeye,

Pankreasın faaliyetini düzenlemeye, tembelliğini gidermeye yardımcıdır.

İnvivo şartlarda (canlı vücudunda) yapılan birçok çalışmada zeytin yaprağı vasodilatör (damar genişletici) etki yaptığını ve dolayısı ile tansiyonu düşürmeye yardımcı olduğunu, antiaritmik özelliği olduğunu, aynı zamanda LDL kolestrol seviyesinde düşmeye destek olduğu sonucuna varılmıştır.

Yapılan klinik çalışmalarda kalp rahatsızlıklarında, kalp yetmezliğinde ve damar tıkanıklığını gidermeye yardımcı olduğu gözlenmiştir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm.Dr. Ender Vardar

Uzm. Dr. Ender VARDAR, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda yapmıştır. 2003 - 2005 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi'nde Tıbbi Hipnoz, Hipnoterapi ve Psikoterapi eğitimlerine katılmış olan Uzm. Dr. Ender VARDAR, OMNİ Hipnoz Akademisi'nde İleri Hipnoz Eğitimleri ve CİSED'de Cinsel Terapi ve Evlilik Terapisi eğitimleri almıştır. Ayrıca Psikoterapi Enstitüsü'nde Bütüncül Psikoterapi eğitimlerine ve Hippocampus Enstitüsü'nde Bio-sibernetik Regülasyon, Biorezonans Terapi eğitimlerine katılmış ve sertifika sahibi olmuştur. Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı & Tamamlayıcı Tıp -  Psikohipnoterapist ve Cinsel Terapist olarak hastalarına hizmet vermekte olan Uzm. Dr. End ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
youtube
Uzm.Dr. Ender Vardar
Uzm.Dr. Ender Vardar
İstanbul - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube